Gazilik, Türk vatanseverliğinin, Türk kahramanlığının, Türk fedakârlığının yaşayan destanıdır. Gazi ise bu kahramanı yazan destanın adıdır.   Bu düstur ile Sakarya Meydan Muharebesi’nin kazanılmasından sonra, 19 Eylül 1921 tarihinde, Türkiye Büyük Millet Meclisince Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’e, Mareşal rütbesi ile Gazi ünvanı verildi. Bu nedenle 1921 yılından bugüne dek her 19 Eylül , “Gaziler Günü” olarak kutlanıyor.  19 Eylil Gaziler Günü dolayısı ile Türkiye’nin dört bir yanında olduğu gibi Çanakkale’de de törenle kutlandı.  Gaziler Günü dolayısı ile Cumhuriyet Meydanında düzenlenen Törene Vali İlhami Aktaş, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Turhan Ecevit, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan,  Daire Müdürleri,  STK Temsilcileri, gaziler, askeri erkan ve vatandaşlar katıldı.
19 Eylül Gazilerin Şeref Günüdür
Çelenklerin sunulmasıyla başlayan tören, Saygı Duruşu'nda bulşunup, İstiklal Marşı'nın okunması ile sürdü. Daha sonra bir konuşma yapan Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çanakkale Şube Başkanı Ahmet Doğan, " 19 Eylül Gaziler Günü, Gaziler Mustafa Kemal Atatürk'ün TBMM tarafından gazi ünvanı ile taçlandırdığı gündür. 19 Eylül Gaziler Günü, bedeli canla ve kanla ödenmiş bu toprakların vatan olmasında ve devletimizin bekası uğrunda canlarını adayanların gurur ve şerefle hatırlandığı ve anıldığı bir gündür.  19 Eylül, Kurtuluş Savaşı'nda, Kore'de, Kıbrıs'ta savaşan Muharip Gaziler ile Türkiye Cumhuriyeti'nin rejimi, üniter yapısı ve toprak bütünlüğü uğrunda vatan hainlerine, terör örgütlerine karşı kahramanca mücadele eden asker, polis ve güvenlik korucularının, vücutlarını siper eden tüm malül gazilerin şeref günüdür  Asil Türk milletinin bağrından çıkmış, şanlı ve şerefli Türk Ordusu'nun dün olduğu gibi bugün ve yarında vatanın bölünmez bütünlüğünün sigortası, hürriyet ve bağımsızlığın en büyük güvencesi ve dayanığı oldu. İnanıyoruz ki kan dökülerek, vatan olan bu topraklar, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Türk milleti tarafından en kutsal emanet olarak korunacaktır. 19 Eylül, savaş meydanlarında canlarını ortaya koyarak savaşan, fedakar ve kahraman gazilerimizin şeref ve kahramanlık günüdür" diye konuştu.
Gazilik Müstesna Bir Derecedir
Ardından günün anlam ve önemine binaen konuşma yapan Deniz Yarbay Anıl Yeşilyuva, "Bugün Türkiye Cumhuriyeti'nin yanı sıra Kore ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetleri'nin varoluş mücadelelerinde Somali'de, Bosna Hersek'te, Kosova'da ve Libya'da mavi vatan ve dünya denizlerinde gösterdikleri büyük kahramanlıklarla Türkiye Cumhuriye'nin dünya üzerinde saygınlığının arttırılmasında, cumhuriyetimizi bölmeye ve yıkmaya çalışanlara karşı güvenlik görevlilerimizce yürütülen mücadelelerde gazi olanların onurlandırıldığı bir gündür. En güzel mertebe olan şehitlik makamıyla birlikte anılan gazilik mertebesi bağımsızlık ile kutsal değerler uğruna mücadele eden ve bu konuda hiçbir fedakarlıktan kaçınmayan kahramanların hak ettiği müstesna bir derecedir" şeklinde konuştu.
Tören, konuşmaların ardından sona erdi.
Vali İlhami Aktaş’ın Gaziler Günü Mesajı
19 Eylül Gaziler Günü dolayısı ile Vali İlhami Aktaş da bir mesaj yayınladı. Vali Aktaş Mesajında “Milli birlik ve beraberliğimizin teminatı Kahraman Gazilerimize devletimizin verdiği önemin ifadesi olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 19 Eylül 1921’de Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’e “Mareşal” rütbesi ile “Gazi” unvanının verildiği günün yıl dönümünü ‘Gaziler Günü’ olarak kutlamaktayız. Ülkemizin her karış toprağına kanlarını akıtarak tarihimize altın sayfalar yazdıran, Türkiye Cumhuriyeti’nin sonsuza kadar yaşamasının en büyük teminatı olan, Türk kahramanlığının sönmeyen meşaleleri Gazilerimizin 19 Eylül Gaziler Günü’nü idrak etmenin onur ve gururunu hep birlikte yaşıyoruz. Yurdun dört bir yanında ‘Ya istiklal Ya Ölüm’ düsturuyla düşmana karşı gözünü kırpmadan savaşan ve vatan uğrunda şehit veya gazi olmayı onur sayan şanlı ecdadımızın emanet ettiği bu vatanı, her ne pahasına olursa olsun koruyacak, birliğimizi, bütünlüğümüzü bölmeye yönelik mihraklara milletçe asla müsaade etmeyeceğiz. Bu duygu ve düşüncelerle; Gazilerimizin Gaziler Günü’nü kutluyor, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, Aziz Şehitlerimizi ve ebediyete intikal etmiş Gazilerimizi rahmetle anıyor, hayatta olan Gazilerimize en derin saygılarımı sunuyor, sağlıklı uzun ömürler diliyorum” ifadelerine yer verdi.
İlçelerde Törenler Gerçekleştirildi
19 Eylül Gaziler günü dolayısı ile Çanakkale Merkezin yanı sıra İlçelerde de törenler düzenlendi. Lapseki, Gelibolu, Biga, Ayvacık, başta olmak üzere tüm ilçelerde Kaymakamların da katılımı ile Gaziler Günü törenleri gerçekleştirildi. 19 Eylül Gaziler Günü sebebi ile ayrıca Lapseki’de Mevlid-i Şerif programı düzenlendi.  Gazi Süleyman Paşa Merkez Camiinde  şehit  ve kahraman gazileri için mevlid-i Şerif okutuldu. Mevlid-i Şerif programına, İlçe Kaymakamı Emre Öztürk, Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz, İlçe Emniyet Müdürü Faruk Karabulut, İlçe Jandarma Komutanı Berat Demirtuğ ile birlikte ilçede bulunan Gaziler katıldılar.
Burcu Erdal