Konserler, tiyatrolar, sergiler, eğlenceli atölyelerle  başlaya,  yediden yetmişe herkesin kendisine göre bir etkinlik bulduğu, Türkiye Kültür Yolu Festivalleri başladı. Bu yıl Ankara, İstanbul, Konya, Diyarbakır ve Çanakkale’de gerçekleştirilen dev festival, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un da katılımı ile Çanakkale’de başladı. Troya Kültür Yolu Festivalinin ilk günü ise  dolu dolu geçti.
Üç yıl süren hummalı bir çalışmanın ardından ilk kez geçen yıl Beyoğlu Kültür Yolu adıyla düzenlenen ve bu yıl Başkent Kültür Yolu rotasıyla genişleyen Türkiye Kültür Yolu Festivalleri, bu kez beş ilde birden çok daha kapsayıcı ve yaygın etkinlikler gerçekleştiriliyor. Festivalin gerçekleştirildiği illerden biri olan Çanakkale’deki etkinlikler, çeşitli medeniyetlerin kurulduğu bu coğrafyada  Troya, Lidya, Roma, Osmanlı İmparatorluğu ve Türkiye Cumhuriyeti’nin izlerini taşıyor. Sergi, konser, söyleşi ve atölyelerden oluşan 100’den fazla etkinliği sanatseverlerle buluşturacak, 40’tan fazla mekânda yapılacak etkinliklerde 1000’den fazla sanatçı yer alacağı festival  Çanakkale’de Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un katılımı ile gerçekleştirildi.
Troyalılar Geliyor
Binlerce yıllık geçmişi ile  günümüzde en çok bilinen Homeros’un İlyadasında geçen Rüzgarın kenti troya’da yine troyalıların ayak sesleri duyuldu. 5 ayrı ilde eş zamanlı olarak  Kültür ve Turizm Bakanlığınca düzenlenen  Türkiye Kültür Yolu Festivalleri kapsamında Çanakkale'de düzenlenen Troya Kültür Yolu Festivali, ‘Troyalılar Geliyor’ yürüyüş etkinliği ile başladı.  Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, AK Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Çanakkale Savaşları ve Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, kurum amirleri, öğrenciler ve çok sayıda vatandaşlar katıldı.
Festivalin açılış korteji olarak düzenlenen ‘Troyalılar Geliyor’ yürüyüşü için katılımcılar İskele Meydanında toplandı. Bakan Mehmet Nuri Ersoy’un da katılımı ile Kordon Boyu'nda kortej yürüyüşü gerçekleştiren katılımcılar ‘Troyalılar Geliyor’ temalı yürüyüş, marşlar eşliğinde Türk bayraklarıyla Valilik önündeki Troya Atı'nın bulunduğu alana kadar devam etti.  Daha sonra   Ankara Devlet Opera ve Balesi sanatçılarının gösterisi sunuldu. Gösteri sonrası konuşan Bakan Ersoy, "Türkiye Kültür Yolu Festivalleri kapsamında düzenlediğimiz Troya Kültür Yolu Festivali başta Çanakkale'mize ve Türkiye'mize hayırlı olsun. Bugün burada festivalimizi başlatıyoruz. Tüm katılımcılara teşekkür ediyorum." dedi.
Sergi Açılışları Gerçekleştirildi
Kordon Boyundaki etkinliğin ardından Anadolu Hamidiye Tabyalarına Geçen Bakan Nuri Ersoy, Anadolu Hamidiye Tabyası'ndaki Hangar'da ‘Bir Hikayem Var’ sergisinin açılışını yaptı.  Sergide incelemelerde bulunan Bakan Ersoy, sergi ile ilgili bilgiler aldı. Bakan Mehmet Nuri Ersoy, daha sonra Kale Grubu'nun 65. yıl sergisi ‘Toprakla Şekillenen Bir Ömür’ sergisine geçti. Burada Kale Grubu Başkanı ve Üst Yöneticisi Zeynep Bodur Okyay tarafından karşılanan Ersoy, sergi hakkında bilgi aldı.
 
 
 
Tabyalarda kurulan seramik standında ustaların yaptığı toprak ürünleri inceleyen Ersoy, çocuklar için hazırlanan arkeolojik kazı alanlarında hatıra fotoğrafı çektirdi.
İnsan Hazinesi İsmet Bütünden Seramik Yapımını İzledi
 Tabyalarda kurulan seramik standında ziyaret eden Bakan Nuri Ersoy, UNESCO’nun Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi kapsamında düzenlenen ‘Yaşayan İnsan Hazineleri’ ödülüne layık görülen ve 2020 yılında Yaşayan İnsan Hazinesi ödülünü alan Çanakkale’nin Seramik ustası İsmet Bütün tarafından gerçekleştirilen seramik çalışmasını izledi.  Bakan Ersoy Usta isim İsmet Bütün’den Çanakkale Seramikleri ile ilgili bilgi aldı. Ersoy, çocuklar için hazırlanan arkeolojik kazı alanlarında çocuklarla bir araya gelerek de  hatıra fotoğrafı çektirdi.
 
Şerife Erdem – Burcu Erdal