Anadolu halkının ekonomik ve kültürel yaşamında önemli bir boyut oluşturan Ahilik,  dürüstlüğün, sevginin, dostluğun, yardımlaşmanın, hoşgörünün, bilginin ve dayanışmanın sanat ile birleşimidir. Bu anlamda Ahilik Yüz Yıllardır, işçinin, çalışanın, üretenin, namuslu kazancın, namuslu ticaretin ve adaletli yönetimin simgesi oldu. Bu kapsamda yüzyılların esnaf geleneği olan Ahiliği yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak amacı ile gerçekleştirilen Ahilik Haftası dün düzenlenen törenle başladı. Her yıl çeşitli etkinliklerle dolu dolu yaşanan Ahilik haftası, bu yıl  da törenle kutlandı.
12- 18 Eylül tarihleri arasında kutlanan Ahilik Haftası etkinlikleri kapsamında Çanakkale Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Bölge Birliğinden oluşan heyet  Valiliği ve Çanakkale Belediyesini ziyaret etmesi ile başladı. Valilik ve Belediye ziyaretlerinin ardından Cumhuriyet Meydanında da tören düzenlendi.  Düzenlenen törene Vali İlhami Aktaş, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan,  Çanakkale Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ünal Özcan, STK temsilcileri, siyasi parti temsilcileri, esnaflar ve vatandaşlar katıldı.  Ahilik haftası dolayısı ile Odalar Atatürk büstüne çelenk bırakması ile başlayan töeren Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile devam etti. Törende haftanın açılış konuşmasını yapan Çanakkale Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ünal Özcan “Bu yıl 27'ncisini kutladığımız Ahilik Haftamızın aynı zamanda Türkiye'mizi dünya devletleri arasında her zaman ileriye taşıyacak olan genç nesillerimiz içinde eğitimin başlangıç günü . Ahilik temelleri 12'nci yüzyıla dayanan Hacı Bektaşi Veli'nin tavsiyesi ve önerileriyle pirimiz üstadımız Ahi Evran tarafından Anadolu'da Rum ve Ermeni esnaf ve sanaatkarlara karşı Türk esnaf ve sanaatkarların dayanışması için kurulan bir sistemdir. O dönemde siyasi, sosyal ve ekonomik nedenlerden dolayı oluşmuş ve bu şekilde meydana gelmiş bir teşkilatlanmadır” dedi.
Pandemi ile Gelişen Sorunlarla Mücadele Ediyoruz
Ünal Özcan konuşmasında, pandemi ile beraber gelen  sorunları çözüm için çalışmaların gerçekleştirildiğini belirterek “son 2,5 yıldır dünyayı sarsan her ülkeye ekonomik açıdan büyük darbeler vuran salgın hastalık dönemi en çok kendi sermayesiyle esnaf ve sanatkarlık yapan bizleri etkilemiştir. Bu süreçte ticaret yapan kesim çok zorlanmış, büyük sıkıntılar yaşamıştır. Aylarca iş yerlerimiz kapalı kaldı. Alınan tedbirler ile yine aylarca kısıtlamalar kapsamında faaliyetlerini kısıtlı bir şekilde sürdürmeye çalıştılar. Bu zorlu ve çok sıkıntılı süreçte esnaf ve sanatkarlar teşkilatları olarak belirli kurallar yetkilerimiz ve saygı çerçevesinde esnaf ve sanatkarlarımızın sıkıntılarını yaşamış oldukları zorluklarını, isteklerini ve beklentilerini, taleplerini yerelde başta Sayın Valimiz, Sayın Belediye Başkanlarımıza, genelde Sayın Milletvekillerimize, üst kuruluşlarımıza, Bakanlıklarımıza, devletin tüm yetkililerine iletmeye çalıştık. Camiamızın sorunlarını anlatabilmek, çözüm bulabilmek için mücadele ettik. Ve sürekli mücadele ediyoruz” dedi.
Elektrik ve Doğalgaz Esnafı Zora Sokuyor
Ünal Özcan, artan zamlarla vatandaşların  elektirik ve doğalgaz zamları karşısında zorlandığını belirterek “Pandemi süresi içerisinde devletimiz tarafından esnaf ve sanatkarlarımıza verilen destek ve katkılardan dolayı devletimize teşekkür ediyoruz.  Salgın hastalığın etkisini azaltmasıyla birlikte gelir kaybı yaşayan birçok zorunlu ödemeleri ileri tarihe uzatılan esnaf ve sanatkarlarımız dünya ve ülkemizde yaşanılan enerji, doğalgaz, akaryakıt ve gıda ürünlerindeki birçok sektördeki günlük fiyat artışları ve döviz fiyatlarının yüksekliğinden dolayı büyük bir sıkıntıya girmiş bulunmaktadır. İş hacimleri düştü. Olumsuz bir tabloyla karşı karşıya kalındı. Kapanma zorlukları yaşayan esnaf ve sanatkarlarımızın devletimizden ilave acil tedbirler alınması isteği ve talepleri bulunmaktadır. Bunlar yalnızca Çanakkale esnaf ve sanatkarın değil ülke esnaf ve sanatkarının, devletimizden beklentileri. Yapılanlara teşekkür ederken bugün ki hacimle sıkıntıyı ifade ederken, taleplerimizi saygı kuralları içerisinde arz edeceğiz. Akaryakıtta uygulanan ÖTV ve KDV'nin ticari araç işletmelerinden alınmaması gerek. Elektrik ve doğalgaz fiyatlarındaki artışlarından dolayı esnaf işletmelerine yeni bir esnaf tarifesi uygulanmalı. Esnaf ve sanatkar elektrik ve doğalgazı ödemekle ilgili büyük sıkıntılar yaşıyor” dedi.
Yapılan konuşmaların ardından yılın ahilerine  ödüller verildi.  Kaybaolmaya yüz tutmuş zanaatlerı günümüze taşıyan ahi geleneklerine uygun ticaret yapan ahilerden Ezineli Halil Çelik’e Vali İlhami Aktaş, Bigalı İsa Kurt’a AK Parti Milletvekili Jülide İskenderoğlu Çandan Sami Bulut’a ise Vali İlhami Aktaş yılın Ahilik ödüllerini takdim ettiler.
 
Burcu Erdal