Yapılan sondaj çalışmalarından rahatsız olan ve çevreye kimyasal madde bırakıldığını söyleyen Köylüler,  sondaj çalışmalarında yaşanan sorunları ve taleplerini aktarmak üzere Çanakkale’de bazı ziyaretlerde bulundular. Çanakkale Valisi ve Belediye Başkanını ziyaret eden  Arıklı ve Nusratlıdan gelen vatandaşlar taleplerini ilettiler.
Arıklı ve Nusratlı Köylerinden ve Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği’nden 10 kadın,  MTA tarafından gerçekleştirilmekte olan  uranyum arama sondajı ile ilgili endişelerini ve kaygılarını dile getirmek ve sondaj çalışmasının sonlandırılması talep etmek için Çanakkale Valisi İlhami Aktaş’ı ziyaret etti. Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Sülehya Doğan ziyarete dair yaptığı açıklamada “ Sayın valimiza proje ile ilgili bilgi dosyası ve sondaj çalışmalarının çevreye ve ormanlık alana verdiği zararları anlattık. Bölge halkının uranyum sondajlarını istemedikleri ve sondajların acilen sonlandırılmasını talep ettiklerine dair 6 bin 500 imza içeren 465 adet dilekçeyi sunduk. Ülkemizde Manisa Köprübaşı ve Söke Kisir Köylerinde gerçekleştirilen uranyum arama sondajı  ve uranyum madenciliğinin çevre ve insan sağlığına verdiği zararla ilgili bilim insanlarınca hazırlanmış olan raporlar sunuldu. Kadınlar Sayın Vali’ye köylerinde ürettikleri doğal ürünlerden oluşan hediyelerini takdim ederken bu değerleri kaybetmek istemediklerini, Ayvacık’ın köylerinin de aynı akibete uğramasından endişe duyduklarını ifade ettiler”  dedi.
 Başkan Destek Sözü Verdi
Kadınlar daha sonra Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan'ı ziyaret edilerek destek talebinde bulundular. Başkan yardımcısı İrfan Mutluay ve Belediye Meclis üyesi Birten Sarıbaş’ın da yer aldığı görüşmede arama sondajının sonlandırılması konusunda neler yapılabileceğine ilişkin değerlendirmelerde bulunuldu.  Başkan Gökhan, gerekli incelemeleri yapıp en kısa zamanda köyleri ziyaret edeceği ve Çanakkale’den destek olacakları sözünü verdi.
Bunun Geri Dönüşü Yok
Kadınların ziyaretine ilişkin akşam gerçekleştirilen Eylül Ayı Belediye Meclisinde açıklamalarda bulunan  ve insan sağlığı için bu konunun Altın madenciliğinden daha önemli kılan şeyin geri dönüşü olmaması olduğunu belirten Başkan Gökhan “Bugün beni ziyarete Nusratlı ve Arıklı köylerinden kadınlar ziyarete geldi.  Biliyorsunuz ki orda Uranyum ve Toryum arama çalışmaları devam ediyor.  Bunu özel sektör yapmıyor bizim devletin Maden Teknik Araması yapıyor. Fakat burada daha önce de araştırmalar yapılmış  bir takım tahlil raporları var onları getirmişler.  Bunu sayın Valiye  de arz etmişler. Bu alanda yoğun radyasyon olduğunu, dikkat edilmesi gerektiğini, tehlikeli olduğunu, malzemelerin sere serpe ortada bırakıldığını, malzemelerin altına bıranda serilip toplanmadığını ifade eden fotoğraf ve bir çok şey getirmişler.  Dolayısı ile bu önemli bir konu ve Altın Madeninden daha önemli bir konu.  Çünkü geri dönüşü yok. Radyasyonun nerde, ne  zaman, nasıl etkili olacağını bilemiyoruz.  Bu konuda ilgili birimlerden hiç ses seda çıkmıyor.
İnsanı İnsan yerine Koymuyorlar   
Altın Madeni başta olmak üzere diğer maden armalarında insan hayatının yok sayıldığını belirten Başkan Gökhan “Ne hikmetse Biga Yarımadasından Edremit’te bütün bir yöre  vahşi madenciliğin saldırısı altında.   Artık gerçekten insanı insan yerine koymuyorlar.  ‘Ne oluyor, gelin buraya bir söyleyin ne olduğunu’ diyen kimse yok. Onlar da bildiğini okumaya devam ediyorlar” dedi.
 
Cuma Deren