Kontlardaki son durum ile ilgili bilgiler veren Çanakkale Müteahhitler Birliği Derneği  Başkanı Salih Yıldız, Çanakkale’ye dışardan ilgi olmasına rağmen, yükselen faizler, ekonomik kriz ve maliyetler nedeni ile müteahhitlerin konut üretmekte zorlandığını belirtti. Yıldız, Tüm ekonomik sorunlara eklenen  arsa sahiplerinin astronomik ücretleri de özellikle son üç ayda Çanakkale’de inşaat sektörü neredeyse durma noktasına geldiğini söyledi.
Yaşanan küresel krizler, savaşlar ve iklim değişikliğine bağlı olarak ortaya çıkan faktörler ekonomiyi de küresel anlamda etkiliyor. Ülkemizde de geçtiğimiz yıl sonlarına doğru artan  Döviz Kuru beraberinde getirdiği hayat pahalılığı vatandaşları canından bezdirdi. Koronavirüs döneminde durma noktasına gelen ülkenin lokomotif sektörlerinden biri olan İnşaat, döviz kurunun yükselmesi, akaryakıtın pahalanması ile adeta durma noktasına geldi. Artık bina yapmakta zorlanan iş insanlar, yaptıkları binaları da istediği fiyata satamıyor. Durum böyle olurken vatandaş ev almak istemiyor.  Buna bağlı olarak kiraların da artması ile vatandaşın üzerindeki külfet de artıyor.  Her geçen gün artan maliyetlere karşı çıkış arayan Müteahhitler, maliyetlerden şikayet ederken, sektörde yaşanan sorunları Çanakkale Müteahhitler Birliği Başkanı Salih Yıldız aktardı. Yıldız, maliyetlerde yaşanan zamlara dikkat çekerek yaptığı açıklamasında  “Son zamanlarda sürekli konut edinme ve konut kiraları gündemde. Böyle olunca da Türkiye’nin sıkıntısı ister istemez Çanakkale’ye de yansıyor. Hal böyleyken  fiyatlar artıyor mu ? artıyor. Ne artıyor dövize bağlı  enerji  ve akaryakıt fiyatlarının oluştuğu bir ortamda   diğer maliyetlerin artmaması mümkün değil. Bugün için çok basit bir örnek vermem gerekirsem, Antalya’dan kilosu sıfır liraya aldığınız bir domatesin İstanbul’da satılma maliyeti, üretim,  taşıma maliyeti kabzımal maliyeti ile 5 Lira – 6 Lira oluyorsa aynı olay biz Müteahhitler için de  çimentoda , demirde, cam’ da  enerji ile üretilen tüm inşaat ürünlerde yüksek girdi  maliyeti  inşaat sektörünü etkiliyor” dedi.
Konutların %28’i Yabancılara Satılıyor
Yaşanan ekonomik krize, yükselen maliyetlere rağmen konutların satıldığını da belirten Birlik Başkaı Salih Yıldız, yabancılara getirilen 250 bin dolar kotası nedeni ile yabancıların daha çok konut aldığını belirtti. Yıldız  “ Özellikle İnşaat sektöründe tüm bu yüksek maliyet artışları ve konut satış fiyatlarının inanılmaz artmasına rağmen konut satışları devam ediyor. Özellikle İstanbul’da çok ciddi bir satış var. Ankara’da, İstanbul’da, İzmir ve  Antalya’da satışı tetikleyen   durum yabancıların 250 bin dolar olarak belirlenen Türk Vatandaşlığı verilme konusu. Yabancılar için bu önemli dövizin Türkiye’de yüksek olması, doların 18 TL’ ye dayanmış, Euro 19 Lira’ya dayanmış. Döviz bu durumda olunca da satışların konut satışlarının % 28. Yabancılara yapılıyor.”
 Çanakkale’de Yabancılara Konut Satışı Yok
Son dönemlerde Konut satışlarının çoğunun yabancılara yapılmasına rağmen  Çanakkale’de yabancılara konut satışlarının yapılmadığını belirten Salih Yıldız   “Yabancıya konut satışı konusunda Çanakkale’nin önemli bir avantajı var. Çanakkale’de yabancıya konut satışı yok. Ticari anlamda bu bir avantaj mı ? dezavantaj mı ? düşünülebilir, ticari anlamda düşündüğümüzde dezavantaj ama demokratik yapı olarak baktığımızda bence bu şekilde olması Çanakkale’de yaşanılabilirlik açısından Çanakkale’de nitelikli insanların barınması açısından bu yabancıya konut satışının olmamasının da gerekli bir karar olduğunu düşünüyorum. “  dedi.
 Dışardan Çanakkale’ye Yoğun İlgi Var Ama Çanakkale’de Konut Üretimi Düştü
Yaşanan ekonomik sorunlarla beraber bankaların da yükselen faizleri nedeni ile müteahhitlerin  borçlarını ödemekte zorlandıklarını, buna bağlı olarak temkinli davranarak konutların üretilmediğine dikkat çeken Salih Yıldız, ayrıca  maliyetlere rağmen dışarıda Çanakkale’ye ilginin yoğun  olduğunu  ama konut üretiminin az olduğunu belirterek “Tüm bu gelişmeler rağmen konut satışı devam ediyor. Ama Çanakkale’de son 3 aya baktığımızda konut satışında ciddi bir durgunluk var. Bu konut satış durgunluğu,  konut stokunun olmaması, inşaat maliyetlerinin çok artmasından dolayı  birçok inşaat firmasının konut üretememesi  ve kredi borçları  banka faizlerinin aşırı yüksek olması nedeni ile inşaat üretimi çok çok düştü. Ve tüm inşaat firmaları, Çanakkale Müteahhitler Birliği Derneğini oluşturan inşaat firmaları dahil Konut üretim kapasitelerini düşürerek  temkinli ve dikkatli bir şekilde yola devam ediyorlar. Çanakkale konut satışlarında çok ciddi bir düşüş var. Ama  dışarıdan Çanakkale’deki konutlara yoğun talep var. “
 Arsalar İçin İstenen Astronomik Rakamlar Konut Yapımını Zorlaştırıyor
Konut fiyatlarının artmasındaki en büyük nedenin arsa fiyatları olduğunu söyledi. Arsa sahiplerinin astronomik fiyatlar talep etmeleri  nedeni ile  inanılmaz rant sağlandığını belirten Salih Yıldız “Çanakkale’de ne yazık ki arsa olayı biz inşaat firmaları için inanılmaz bir sıkıntı yaratıyor. Daralan alanda talep fazla ise arz yüksek oluyor. Son dönemde özellikle arsa fiyatları inanılmaz rakamlara ulaştı. Bir evin metrekare birim maliyeti 10 – 12 bin TL. 100 metrekare bir daire 1milyon , 1.2 milyon TL   gibi bir maliyet, var. Vatandaş diyor ki niye siz 1.2 milyonluk bir evin fiyatına 2 milyon TK diyorsunuz. Bizde müteahhitler olarak peki arsa kimin diyoruz. Konut inşaat maliyetine arsa fiyatsının da eklenmesi gerekiyor. Arsa sahipleri inanılmaz rant sağlıyorlar. Bende hep şunu söylüyorum. Arsa sahipleri konut üretimi yapan biz müteahhitlere şunu söylemeliler” biz size arsamızı 2 daire daha eksiğe veriyoruz. Çanakkale’ye yakışan nitelikli, kaliteli inşaatlar yapın. “ ben bunu bekliyorum arsa sahiplerinden. Bu topraklarda yaşayan herkesin görevi bu. Bugün Türkiye ve dünya globalinde yaşanan bir ekonomik kriz var. Bu krizi elbirliği ile atlatabilir miyiz bilemiyorum ama herkes üzerine düşeni yaparsa , herkes işini iyi yaparsa bu krizinden üstesinden gelinebilir. Bu ülke birçok ekonomik krizler atlatıldı, bu krizde atlatılır” dedi.
 
Cuma Deren