BİNLERCE TON MISIR, TRİPOLİ’YE DOĞRU…
Dünya Bu Geçişi İzledi..
Rusya ile Savaş Halindeki Ukrayna’nın ürettiği tahıllar, Odessa limanından Lübnan’a doğru; Türkiye’nin arabuluculuğu sayesinde yola çıktı.
‘Razoni’ isimli kuru yük gemisinin Karadeniz’ den önce İstanbul boğazına girişi, ardından Marmara denizi seyri, son olarak da 36 mil uzunluğundaki Çanakkale boğaz geçişini anlatır haberler, an itibari ile dünya basınında yer aldı.
Savaş halindeki Ukrayna’ nın tahıl stoklarının, Türkiye sayesinde dünyaya güvenli bir şekilde dağıtımının gerçekleştirilmesinin, uluslararası piyasaları da rahatlattığı gözlendi.
 
TAHIL SEVKİYATINDA KRİTİK ROTA;
TÜRK BOĞAZLARI…
 
Ukrayna’dan dünyaya tahıl sevkiyatına tek geçiş yolu, Türk boğazları oldu. Tüm dünyanın dikkati,   İstanbul ve Çanakkale Boğazlarına yöneldi.
Savaş halindeki Ukrayna’ nın tahıl stoklarının, Türkiye sayesinde dünyaya güvenli bir şekilde dağıtımının gerçekleştirilmesinin, uluslararası piyasaları da rahatlattığı gözlendi.
Dünya Bu Geçişi İzledi..
Rusya ile savaş halindeki Ukrayna’nın ürettiği tahıllar, Odessa limanından Lübnan’a doğru; Türkiye’nin arabuluculuğu sayesinde yola çıktı.
Binlerce ton Mısır taşıyan Razoni kuru yük gemisinin, Karadeniz’ den önce İstanbul boğazına girişi, ardından Marmara denizi seyri, son olarak da 36 mil uzunluğundaki Çanakkale boğaz geçişini anlatır haberler, an itibari ile dünya basınında yer aldı.
27 BİN TON MISIR
184 bin 95 grostonluk, ‘Bulk Carier’ sınıfı ‘dökmeci’ diye adlandırılan 186 metre boy ve 25 metre genişliğindeki kuru yük gemisi,27 bin ton mısır yükü ile  13, 5 deniz mili hızla Lübnan yolunda ilerliyor.
Türkiye'nin arabuluculuğunda, savaş halindeki Rusya ile Ukrayna'da bulunan tahıl stoklarının dünyaya güvenli bir şekilde dağıtımının gerçekleştirilmesinin, uluslararası piyasaları bir nebze olsa da rahatlattığı görüşü, dünya basınında dile getirildiği gözlendi.
Günlerdir, Ukrayna’dan tahıl sevkiyatının ne zaman başlayacağı sorusuna dünya yanıt arıyordu. 
Ukrayna'nın Odessa Limanı'ndan Lübnan'ın Tripoli Limanı'na doğru, Türkiye’nin arabuluculuğu ile yola çıkan 27 bin ton mısır yüklü, Razoni isimli gemi, Çanakkale’de dün en konuşulana dönüştü.
İstanbul boğazına girişi gündem yaratan geminin,, Çanakkale’ den geçişi de olay oldu.
Çanakkaleliler, sahi bandında Boğaz geçişi yapan mısır yüklü gemiyi meraklı gözler ile izledi.
Razoni, dün, saat 10.45 sıralarında Marmara Denizi’nden Çanakkale Boğazı’na giriş yaptı.  1915 Çanakkale Köprüsü altından geçen 186 metre boyundaki tahıl yüklü gemi, Lapseki ve Geliboluluların da ilgi odağına dönüştü.
36 mil uzunluğundaki Çanakkale boğazının, manevra yapılması en güç noktası Nara Burnu’nu döndükten sonra ‘Dur Yolcu’ ve Kilitbahir Kalesi önlerinden geçerek, Ege Denizi’ne doğru ilerleyen Razoni' niyi Çanakkalelilerin cep telefonları ile görüntülemek için adeta birbirleri ile yarıştığı gözlendi.
Saatte 13,5 mil hızla, Türk boğazları geçişini tamamlayan Razoni’ nin, Ege Denizi ve Akdeniz rotasından, Lübnan'ın Tripoli Limanı'na ulaşmak için,  maksimum hızı, 19, 5 deniz mili ile ilerlemesinin planlandığı öğrenildi.
TÜRKİYE SAYESİNDE SEVKİYAT…
Dünya bu gelişmeyi konuşuyor. Türkiye’nin öncülüğünde, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler bir araya gelerek ‘tahıl koridoru’ anlaşmasını imzalamıştı.
"Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyetli Sevki Girişimi Belgesi" kapsamında Ukrayna’dan yola çıkan ilk tahıl gemisi unvanını alan Razoni, önceki gün İstanbul Boğazı’na ulaşmıştı.
Burada, boğaz geçişi öncesinde Müşterek heyetin denetlemelerinin ardından yeniden yola çıkan, 27 bin ton mısır taşıyan gemisinin ikinci boğaz geçişi Çanakkale oldu.
Cuma Deren