Daha önceki yıllarda da görülmesine rağmen bu yıl özellikle sıcaklıkların da artması ile Çayır Tırtılı  geniş yayılım gösterdi. İlk olarak Trakya Bölgesi illerinde Ayçekirdek tarlalarında görülen ve hızla yayılan Tırtıl, ay başında Çanakkale’de de görülmüştü.  Sadece Ayçekirdeğinde değil diğer tarım alanlarına da zarar veren Tırtıl ile mücadele devam ediyor.  Çayır Tırtılı, Trakya bölgesindeki tarım alanlarının ardından Çanakkale’de de  Gelibolu, Eceabat başta olmak üzere, Biga, Yenice, Çan, Lapseki, Bayramiç, Ezine, Ayvacık ilçerinde  de görülmeye başlanmıştı. Tespit edilen alanlarda Çanakkale Tarım ve Orman  Müdürlüğünün teknik ekibi  ve Çiftçiler ilaçlama mücadelesi başlatmıştı. Yaklaşık 43 bin dekar  alanda bulaşıklık tespit edilerek  alanların % 90'ı ilaçlandı.
612 Köyde İncelemeler Tamamlandı
Çanakkale Tarım ve Orman Müdürlüğüne bağlı İl ve İlçe Müdürlükleri teknik ekipleri tarafından Ayçiçeği ve diğer yaş sebze, yen bitkisi ekili bulunan alanlarda 14-31 Temmuz tarihleri arasında 2018 teknik ekip 543 kişi ile 612 Köyde gerekli inceleme ve tespit çalışmaları yapılarak, zararlının yoğunluğu ve mücadelesi konusunda üreticiler bilgilendirildi. Tırtılın Bölgemizde ve Çanakkale’de görülmesinden bu yana  127 Çiftçi Eğitim toplantısı düzenlenerek Çayır tırtılı zararlısı hakkında  2 bin 215 üreticiye  eğitim verilerek bilgilendirildi.  Ayrıca köy muhtarlarına, ziraat odalarına, bitki koruma ürünü satan bayilere, arı yetiştiricisi birliklerine ve diğer sivil toplum kuruluşlarına gerekli bilgilendirmeler de yapıldı.
İl Müdürü Karadağ Sahada Çiftçilerin Yanında Oldu
Gıda krizinin yaşandığı son dönemlerde  her bitkinin ayrı bir önem kazandığı,  bitkilerin korunması için mücadelenin en yüksek olduğu bu dönemde Çanakkale Tarım ve Orman İl Müdürü Erdem Karadağ da Çayır Tırtılı krizinde sahadaydı. Zararlının ilk tespit edildiği günden itibaren gerek SMS,  gerek sosyal medya,  gerekse il müdürlüğü web sayfasından vatandaşlar sürekli uyarılarak bilgilendirilmişti. Tüm bunların yanı sıra Saha çalışmalarında çiftçilerin yanında olan Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, Vali İlhami Aktaş’a verdiği brifingle de hem zararlı hakkında bilgiler vermiş hem de  çalışmaların nasıl yürütüldüğünü aktarmıştı.
Drone İle İlaçlamalar Yapıldı
Çayır Tırtılı ile mücadelede teknolojiden de yararlanıldı.  Özellikle lavraların geniş yer kapladığı tarlalar insansız hava araçları Droneler ile ilaçlandı.  Konu ile ilgili Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan bilgilendirmede “Zararlının yumurtalarını sirken otu, tatala ve yonca bitkisine bıraktığı ve bir yılda 2- 5 döl verdiği dikkate alındığında,  Üreticilerin  özellikle yabancı ot bulunan alanlarda kelebek (ergin) uçuşuna dikkat etmeleri, kelebek uçuşu görünen alanları sık sık kontrol etmeleri, metrekarede  10 larva görülmesi halinde en kısa zamanda yer aletleri ve insansız hava araçları (drone) ile ilaçlı mücadele yapmaları gerekmektedir” ifadelerine yer verildi.
 
Cuma Deren