Özellikle yurt dışından gelen turistlerin kponaklama süresi artarken, son dönemde yeniden hortlayan vakalar turizmcileri kara kara düşündürüyor. Otellerde ve tatil beldelerinde artan yoğunluğu ve zorlu turizm sürecini değerlendiren Çanakkale Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Derneği Başkanı Nilgün Gökser  “Koronavirüs vaka artışları turizmde  etkisi ciddi boyutlarda olacak  2020 ve 2021 yıllarının tekrar geri geleceğini düşünmesem de turizm en çok etkilenen sektörlerden olur” dedi.
Çanakkale Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Derneği Başkanı Nilgün Gökser turizmi değerlendirdi. Turizm’ de yaz sezonunun son bölümüne yaklaşıldığının altını çizen Gökser 2022'de 42 milyon turist ve 35 milyar dolar olduğun geri kalan 5 ayda da bu rakamlara ulaşılabileceğini ifade  ederek “Geçtiğimiz Mart ayında Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mehmet Nuri Ersoy, 2022'de 42 milyon turist ve 35 milyar dolar gelir hedefiyle yola çıktıklarını açıklamıştı. TUİK, 29 Temmuz tarihinde Nisan, Mayıs ve Haziran aylarından oluşan II. çeyrekte turizm gelirimizi 8.7 milyar dolar olarak açıkladı. İlk çeyrekte de gelirimiz 5.5 milyar dolar olarak gerçekleşmişti. Yani yılın ilk yarısında gelirimiz 14.2 milyar dolara ulaşmış oldu. Gelen yabancı turist sayısı 18.4 milyona ulaşmış durumda. Bence yılın geri kalan 6 ayında, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarının en yoğun turizm ayları olduğunu da düşünerek 35 milyar dolar hedefine ulaşmamız hatta bu hedefi aşmamız çok da zor görünmüyor.” dedi.
Temmuz’da Otellerin Doluluk Oranı Arttı
Turizmin Çanakkale’ye etkisini de değerlendiren Çanakkale Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Derneği Başkanı Nilgün Gökser, Pandemiden henüz çıktığımız yazın ilk aylarına göre Temmuz ayında doluluğun arttığını ve otellerde yatak doluluğunun yeniden trende ulaştığını belirterek   “2020 ve 2021 yılları ile karşılaştırdığımızda 2022 yılın ilk yarısında şehrimizde ağırladığımız misafirlerimizin sayısının yeniden artış trendine girdiğini söyleyebilirim. Haziran ve Temmuz ayının ilk günlerinde Pandemi öncesine göre daha az sayıda konaklamalar gördük ama Temmuz’un ikinci yarısında yine doluluk oranlarımız arttı.” dedi.
Arada Çok Büyük Bir Fark Yok
Kur farkı nedeni ile turistlerin Türkiye’de daha ucuz tatil yaptığı söylemlerine de değinen ve bunun yanlış olduğunu belirten Çanakkale Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Derneği Başkanı Nilgün Gökser, turistlerin diğer Avrupa ülkelerine yakın harcama yaptığını da hatırlatarak “Bu konuda yapılan tartışmaları artık bir yana koymak gerekiyor. Sizin üretmekte olduğunuz hizmet ne kadar katma değerli ve kaliteli ise o kadar geliriniz olur. Bir turistin İstanbul’da harcadığı para ile Paris ya da Roma’da harcadığı para arasında çok büyük farklar yok. TÜİK rakamlarına göre ikinci çeyrekte geceleme yapan yabancıların ortalama gecelik harcaması 81 dolar olmuş. Eğer İtalya’da tatil yapacaksanız bu rakam 135 dolar, İspanya’da 122 dolar. Bu karşılaştırmadaki ülkeleri diğer parametreleri ile beraber düşünürsek, Türkiye’nin turistler için ucuz tatil ülkesi olduğunu söylemek haksızlık olur. Ucuz olması da kötü bir şey mi diye de sorabilirsiniz. Hayır değil hem zengin hem de orta gelir grubuna ait olan yabancı turistleri ülkemizde ağırlayabiliyoruz. Bu ülkemiz için iyi bir gelir yaratıyor ise bunda kötü olan ne olabilir?” dedi.
Büyük Oteller Daha Fazla Etkilenir
Son günlerde yeniden artışa geçen vakalara da değinen  ve pandeminin yeniden gelmesi ile turizmin büyük oranda etkileneceğini söyleyen Çanakkale Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Derneği Başkanı Nilgün Gökser, özellikle büyük otellerin çok etkileneceğini belirtti. Gökser  “ Koronavirüs vaka artışları turizmde  etkisi ciddi boyutlarda olacak  2020 ve 2021 yıllarının tekrar geri geleceğini düşünmesem de turizm en çok etkilenen sektörlerden olur. Biz pandemi ile birlikte büyük Beş yıldızlı otellere yönelik misafir taleplerinin yönünü butik konaklama modeline çevirdiğini gördük. Eğer Koronavirüs vakalarındaki artış devam eder ve yeniden kısıtlamalar gelir ise küçük ve butik otellerin bu durumdan en az etkileneceğini büyük otellerin daha fazla etkilene bileneceğini düşünüyorum” dedi.   
Burcu Erdal