Pahalılığın Halk Pazarlarına da yansıması ile vatandaş ürün almaktan çekinirken, esnaf artan maliyetlerden dert yandı. Kiraların artması, mazot’un zamlanması, taşıma  ücretlerinin artması nedeni ile serinletecek yaz meyveleri de sezonda olmasına rağmen cep yakıyor.

Yıl Başından buyana bir türlü durdurulamayan döviz kuru, enflasyon artışı, hayat şartlarını da her geçen gün zorlaştırıyor. Vatandaşların ucuzluk arayışı devam ederken, Halk Pazarlarına yansıyan  Yüksek fiyatlar, cepleri yakıyor. Fiyatların her geçen gün yükselmesi ile dert yanan  vatandaş, artık daha az alışveriş yapıyor. Ekonomik krize dayanmak için alış verişten kısan vatandaşlar da esnafı zor durumda bırakıyor. Artan kiralar,  Mazot fiyatları, işçi maliyetlerin yüksek olması halk pazarında da fiyatların yüksek olmasına neden oluyor. Gazeteniz Vitaminin sorularını yanıtlayan Çanakkale Pazar esnafları, en büyük dert olarak mazot fiyatlarından şikayetçi. Çanakkale de yetişen meyve ve sebze fiyatlarının  yüksek olmasının tek nedeni ni de mazot fiyatları olarak gösteriliyor.

Tarladan Çıkan Ürün Tezgaha Çıkana Kadar Zamlanıyor
Tarladan tezgaha gelene kadar  bir çok nedenden dolayı  fiyatı artan ürünler pazarda pahalıya satılıyor.  Mazot fiyatı, şehir içi taşıma bedeli,  aracı  ve işçi maliyetlerinin her geçen gün artması sonucu tezgahtaki fiyatlarda her geçen gün artıyor.  Ülkede yaşanan  krize bağlı olarak halkın alım gücünün düşmesi, malların tezgahta kalmasına neden oluyor. Ne hükümetten ne de yerel yönetimden destek alamayan Pazar esnafı  yapılan zamlardan, özellikle artan kiralardan memnun değil.

Kiraların Artması, Fiyatların Artacağının Müjdecisi Olabilir
Vatandaşlar yaz sezonuna girdiğimiz ve mahsullerin hasat zamanının gelmesi ile fiyatların düşeceği öngörüsüne girerken esnaf ise artan kira maliyetlerinden dolayı fiyatların daha da yükseleceğini öngörüyor.   Nitekim  Pazar yeri kiralarının artırılması sonucu önümüzdeki günlerde tezgahtaki fiyatların yükselmesini müjdeler nitelikte. Marketlerde olduğu gibi bazı ürünler halk pazarında da pahalılık gösteriyor.  Yaz Mahsullerinin yetişmesi ile kilosu 30 TL’lerden düşen Patlıcan Halk Pazarında 12 TL’ye alıcı bulurken, Domates 18-20 TL arasında alıcı buluyor.  Vatandaşların en çok tercih ettiği ürünler 8 TL ile 20 TL aralığında fiyat değişikliği yaşanırken, Bu ay sonlarında tezgaha inen kiraz ise 25 TL’den alıcı buluyor. Yazın en çok tercih edilen meyvesi karpuzun kilosu ise 8 TL’den alıcı buluyor.

Cuma Deren