CHP Çanakkale Milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi Muharrem Erkek'in son günlerde yoğun tartışılan idam konusundaki görüşlerini belirtti. Erkek, “Son günlerde ülkemizde idam çığlıkları hiç olmadığı kadar yüksek ve siyasi sesle dile getiriliyor. Bu sesin Başkanlık yolunda ikna amacıyla olup olmadığı ise tartışılmaya devam ediyor” dedi.
Erkek, “Avrupa Konseyi ve NATO üyesiyiz. Avrupa Birliği üyeliğine adayız. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne tarafız. Türkiye, idam cezasını her koşulda tümüyle ortadan kaldıran Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne (AİHS) Ek 13 Nolu protokolü, 9 Ocak 2004 tarihinde imzaladı. Yani, bu protokolü AKP Hükümeti imzaladı ve Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Anayasa madde 90. maddesinin son cümlesi, usulüne uygun yürürlüğe konulmuş temel hak ve özgürlüklere ilişkin antlaşmaların kanunlara karşı üstünlüğünü hüküm altına almıştır.
Sonuç olarak, Anayasamız ve AİHS’ne ek protokoller karşısında, idam cezasının getirilebilmesi hukuken mümkün değildir. Yapılacak Anayasa değişiklikleri ile Avrupa’dan tamamen kopmak istenmiyorsa!” ifadesinde bulundu.
“Anayasa madde 15/2, suç ve cezaların geçmişe yürütülemeyeceğini açıkça ifade etmiştir” diyen Erkek, “Ceza Hukukunun evrensel temel ilkelerinden biri olan ve bizim Ceza Kanunumuzun da 7/2 maddesinde vücut bulan hüküm şöyledir: “Suçun işlendiği zaman yürürlükte bulunan kanun ile sonradan yürürlüğe giren kanunların hükümleri farklı ise, failin lehine olan kanun uygulanır ve infaz olunur”dedi.
Milletvekili Erkek sonuç olarak “15 Temmuz gecesi darbeye teşebbüs edenleri, halkına kurşun sıkanları ve Fethullah Gülen’i yargılayıp Ceza Kanunumuzdaki en ağır hüküm olan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırabilirsiniz; ama kesinlikle idam edemezsiniz” şeklinde düşüncelerini belirtti.

“İDAM, ÖÇ ALMAKTIR”
CHP Çanakkale Milletvekili Av. Muharrem Erkek “İdam, öç almaktır. Gerçek hazinesi adalet olan devletler, öç almazlar. İntikam duygularıyla, kin ve öfkeyle devleti yönetirseniz, hızla adaletten uzaklaşırsınız, evrensel hukuktan ve temel haklardan koparsınız.
Özellikle son dönemde yaratılan Anayasasızlık ve hukuksuzluk dönemi, Fransız devriminin ünlü politikacısı ve hukukçusu Danton’un dediği gibi; bir gün gelecek kendi evladını da yiyecektir. Satürn gibi.
Hukukun kuvvetinin olmadığı yerde, kuvvetlinin hukuku devreye girer ve hukukun üstünlüğünün olmadığı yerde, hiç kimse güvende değildir” açıklamasında bulundu.
 


Kaynak: Haber Merkezi