Sadece tarih ve Kültür alanları ile değil her alanda Turizmde söz sahibi olmak isteyen Çanakkale’de gastronominin ön plana çıkacağı bir festival için hazırlıklar yapılıyor.  Çanakkale’yi gastronomide zirveye taşıyacak olan Çanakkale Gastro Festivali öncesinde, festival heyeti çeşitli ziyaretler gerçekleştirdi. Ziyaretler Kapsamında Vali İlhami Aktaş ve Belediye Başkanını da ziyaret eden heyet, festival içeriği ve çalışmaları hakkında bilgi verdiler.
Tarihi alanları gezmek için her yıl milyonlarca kişinin ziyaret ettiği Çanakkale’de turizm potansiyelini genişletmek ve son yılların trendi olan gastronomi ürünlerini tanıtmak amacı ile Çanakkale’de bazı kamu kurum kuruluşları ve STK’ların da desteği ile Çanakkale Gastro Festivaline hazırlanıyor.  Yerli ve yabancı turistlere sunulabilir gastronomiye yönelik Çanakkale’nin gastronomi ürünlerinin ön plana çıkarılması amacıyla Çanakkale’de düzenlenecek Çanakkale Gastro Festivali  kapsamında  oluşturulan heyet çeşitli ziyaretler gerçekleştirdi. İl Kültür Turizm Müdürü Murat Yılmaz, ÇOMÜ Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Boz, Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı Kaya Üzen, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Semih Toprak, Çanakkale Turistik Otelciler İşletmeciler ve Yatırımcılar Derneği (ÇATOD) Başkanı Nilgün Gökser Cura, Çanakkale Bölgesel Turist Rehberleri Odası (ÇARO) Başkanı Ümit Cihan Müşterioğlu ve Çanakkale Ticaret Borsası Genel Sekreteri Sevcan Elver’den oluşan heyet Vali İlhemi Aktaş ve Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ı ziyaret ettiler.
Çanakkale’nin marka şehir olarak dünya çapında tanıtılması ve Çanakkale’nin gastronomi değerlerinin öne çıkarılması amacıyla 8-10 Eylül 2022 tarihleri arasında Çanakkale Halk Bahçesinde   düzenlenecek olan   Çanakkale Gastro Festivali ile ilgili Heyet Vali ve Belediye Başkanına bilgiler verdiler. ‘Denizden Festival Çıktı’ sloganı ile gerçekleştirilecek olan festival için emeği geçenlere teşekkür eden Vali İlhami Aktaş, Çanakkale Valiliği olarak Çanakkale’nin ulusal ve uluslararası alanda tanıtılması için yapılan tüm çalışmalar için turizmcilerin yanında olmaya devam edeceklerini belirtti. Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ise, Çanakkale’nin gastronomi turizmine ilişkin olarak projeyi oldukça başarılı bulduğunu belirterek, yapılacak olan festivale Çanakkale Belediyesi olarak her türlü desteği vereceklerini belirtti.
Heyette yer alan Çanakkale Ticaret Borsa Başkanı Kaya Üzen  yaptığı açıklamada  “Eylül ayında İlin paydaşları olarak gerçekleştirmeyi hedeflediğimiz Çanakkale Gastro Festivalinde işbirliği yaptığımız kurum ve kuruluşların GMKA, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Çanakkale Belediyesi, ÇOMÜ Turizm Fakültesi, Borsamız, ÇATOD, ÇTSO, TÜRSAB, ÇARO, GastroKale Yöresel ve Etnik Mutfaklar Derneği, Çanakkale Gastronomi Derneği, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü, Devlet Konservatuarı Müdürlüğü, Geyikli Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Çanakkale Aşçılar ve Pastacılar Derneği, Çanakkale Profesyonel Aşçılar Derneği, Human 17 Derneği olduğunu belirttik. İlin gastronomi turizmine ilişkin planladığımız festival ile ilgili Sayın Valimize ve Belediye Başkanımıza ayrıntılı bilgi vererek, kendilerinden desteklerini rica ettik. Sağolsunlar her konuda bizlere destek olacaklarını, İlin gelişimine fayda sağlayacak projeleri görmekten mutluluk duyduklarını belirttiler” dedi.
 
Bu Festival İlimiz İçin Önemli Bir Değer Yaratacak
Çanakkale Gastro Festivalinin, turizme ve Çanakkale Ürünlerinin markalaşmasına önemli bir kapı aralayacağını da belirten Borsa Başkanı Kaya Üzen  “Yeni bir yiyecek ve içecek deneyimi yaşamak için seyahat motivasyonu yaratan ve seyahat davranışlarının güdülenmesine önemli ölçüde yardımcı olan turizm şekli olarak tanımlanabilmekte olan Gastronomi turizmi, bölgeye özgü yemeklerin sunulmasıyla o bölgeye ait kültürel kimliği ve mirası yansıtmakta ve böylece yerel destinasyonlar için rekabet avantajı sağlamada etkili bir araç olmaktadır. Bizler Ticaret Borsası olarak her zaman markalarımızın yerelde ve ulusalda tanıtımına ilişkin projeler gerçekleştirmekte, bunun bilinciyle çalışmalarımıza yön vermekteyiz. İlimizin gastronomi anlamında ürün zenginliğinin ulusal ve uluslararası anlamda tanıtımına katkı sağlanması amacıyla düzenleyeceğimiz bu festival İlimiz için önemli bir değer yaratacaktır” dedi.
 
Cuma Deren