Çanakkalelilerin olan ve kamu hizmeti veren GESTAŞ’ın bu zammına bir tepki de Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Metin Ümit Ural’dan geldi. Çanakkale’nin kamu malı olan bir gecede 5117 zam yapan  GESTAŞ’ın iktidarın arka bahçesi haline geldiğini söyledi.  Ural “2006 yılından bu yana Çanakkale’mizin yükünü çekmiş, Valilerin, iktidar mensuplarının sorunların çözüm şirketi olarak görev yapmıştır. Özellikle, iktidarın arka bahçesi, İl Özel İdare üzerinden siyasi harcamaların, tören ve ağırlama giderlerinin çözüm merkezi olmuştur” dedi.

GESTAŞ’ın uygulamaya koyduğu ve günlerdir kamuoyunun gündeminde yer alan  zamlara karşı tepkiler çığ gibi büyürken bir açıklama da Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Metin Ümit Ural’dan geldi.  Parti Binasında düzenlenen Basın açıklamasında Toplantıya CHP Çanakkale Merkez İlçe Başkanı Süleyman Erte, CHP İl Genel meclisi üyeleri İsmail Gürses ve Ömer Ar hazır bulundu.  Basın Toplantısında GESTAŞ’ın fiyat zammını eleştiren CHP İl Başkanı Metin Ümit Ural, yaptığı açıklamada  “Deniz aşırı ulaşım kara ulaşımına göre daha meşakkatli ve pahalıdır. Ancak, devletin çok önemli görevlerinden birisi deniz aşırı ulaşıma destek vererek vatandaşlarımızın ulaşım haklarına çözüm üretmektir. Komşumuz Yunanistan 6.000 ada ve adacıktan oluşmakta bu adaların yaklaşık 200 adetin de yaşam sürdürülmekte ve devlet bu konuyu vatandaşı için Süspanse ederek yürütmektedir. Hep birlikte deniz ulaşımı nasıl yapılıyordu, isterseniz birlikte buna bir göz atalım. İstanbul da deniz ulaşımı sorunsuz ve sürekli geliştirilerek yürüyor. Marmara’daki  adalar, Bandırma – Tekirdağ hatları ihtiyaca cevap verecek şekilde çözüm odaklı yürüyor” dedi.

GESTAŞ İktidarın Arka Bahçesi
GESTAŞ Üzerinden İktidar yanlılarının yaptığı harcamalara da değinen CHP İl Başkanı Metin Ümit Ural “Çanakkale’mizde Boğaz geçişi ve 2 adamız, Bozcaada ve Gökçeada ulaşım zorunlulukla yapılıyor. Halkın Sorunları diz boyu, insanımız mutsuz ödeme zorluğu çekiyor. GESTAŞ Ülkedeki zamlara uyarak yılın 2. Fahiş zammını da yapmakta gecikmedi. GESTAŞ kimin şirketi, ne zaman ve ne için kuruldu buna da hep birlikte şöyle bir bakalım. Şirket,  2006 Yılında % 99,87’si İl Özel İdaresine ait, Çanakkale Bölgesindeki iskele ve Deniz ulaşımının özelleştirilmesi kararıyla Denizcilik işletmeleri ( TDİ ) ndan İl Özel İdaresine devir ile oluşturulmuştur. Şirket,  2006 yılından bu yana Çanakkalemizin yükünü çekmiş, Valilerin, iktidar mensuplarının sorunların çözüm şirketi olarak görev yapmıştır.  Özellikle,   İktidarın arka bahçesi, İl Özel İdare üzerinden siyasi harcamaların, tören ve ağırlama giderlerinin çözüm merkezi olmuştur. Buna bağlı olarak da kendini yenilemek yerine eski, işletme maliyetli yüksek, masraflı gemilerin deposu halin getirilmiştir” dedi.

Bir Gecede %117 Zam Yapıldı
GESTAŞ’ın yapıldığı son zammı diğer illerle de karşılaştıran Metin Ümit Ural “Şimdilerde İse GESTAŞ, Yıllarca Türkiye Deniz İşletmelerinin yaptığını bile yapamamakta ve halkımızı, insanımızı her türlü zorlukla karşı karşıya bırakmış durumdadır.  Feribot ücretlerine ( 2022 yılının 2. Zammıyla ) bir gece de % 42 - %117 arasında zam yapmıştır.  Kamu şirketi olan GESTAŞ’la aynı işi yapan İstanbul İDO’YA ve İzmir İZDENİZ’E Bir Bakalım. İstanbul Sirkeci – Harem Hattı   İDO Mesafe 1.5 Deniz mili  Otomobil  35 TL,  Yolcu Ücreti Tam  10 TL, İstanbul Kart Tam 5,48 TL Öğrenci : 2,67, İzmir – Bostabcı – Üçkuyular   Mesafe 3,1 Deniz mili ( Boğazdan Uzun)  Otomobil 32 TL, Yolcu Tam 6,50 TL Öğrencİ  2,20 TL, Çanakkale / Eceabat Hattı Mesafe 2,9 Deniz mil Otomobil 135 TL, Yolcu 10 TL, Geskart 8 TL, Öğrenci 1,5TL, Çanakkale / Kilitbahir HATTI, Mesafe 1,1 Deniz mil, Otomobil 125 TL, Yolcu 8 TL, Geskar  6 TL    öğrenci  1,50 TL” dedi.

Adalılar Hakkını İstiyor
AK Parti İl Başkanı Naim Makas’a da seslenen Metin Ümit Ural “Sayın Naim Makas’a soruyorum, Bu nedir halkımıza ne diyeceksiniz, yoksa GESTAŞ’la geçmeyin köprüden geçin mi diyeceksiniz?  Bozcaadamızın sorunlarına gelirsek, Adamız yaşayanlarıyla, üreten çiftçisiyle, esnafıyla ve Turizmiyle önemli bir adamızdır. Yapılan zamlar ve alternatif geçiş çözümleri istememiz adadaki, tarımı navlun dolasıyla esnafı ve dolasıyla yaşamı zorlaştırıyor. Günübirlik gelip geçenler için adalar için adalıların çözüme ihtiyacı var, talep ediyorlar. Gökçeada’mızın Sorunlarına Bakarsak, Burada deniz ulaşımı daha da zor. Ada’dan Çanakkale’ye gelen işini görüp dönmek isteyenler, yine Çanakkale’den Ada’ya gidip dönmek isteyenler işlerini aynı gün yapıp dönmemekten şikayetçi. Kış aylarında yapılamayan seferlerin, ada yaşamını zorlaştırması Kabatepe’ye gelen yolcuların aktarım yapma sorunların düzelmesini ister Gökçeadalılar  Yine zamlı fiyatlardan şikâyetçi Gökçeadalılar. İşte GESTAŞ, işte Adalıların sorunları halkın çözüm bekleyen, zamları yüksek buluyor, seyahat etme haklarının Anayasal hak olduğunu ve devletçe desteklenmelerini istiyor” dedi.
 
GESTAŞ Yöneticilerine ve AK Parti İl Başkanına Sorular
CHP İl Başkanı Metin Ümit Ural “Yapılan Zamlar, Köprü geçiş ücretlerine alt yapımı oluşturuyor, yoksa arkabahçe için kar peşinde misiniz? Köprüde garanti olan 45.000 Araç, rakamı 5.000’ de kaldığı için, GESTAŞ fiyatlarını arttırarak, GESTAŞ yerine Köprüye mi araç yönlendirmeyi hedefliyorsunuz? Özellikle Adalar için, adalarda yaşayan insanımıza üretene, esnafa zulüm mü yaparak işini yürütmesinde işleri karışsın zorda kalsınlar, Adalarda yeni girişimcilerle bir  hesap peşinde misiniz? Hiç iş bilmiyorsanız; sürekli geçiş kullanan yerleşik yolcu ve esnaf için süspanse ederek özel fiyatla kamu olarak halka hizmet etmeyi neden düşünmüyorsunuz? İstanbul ( İDO ) ve İzmir ( İZDENİZ ) gibi kamuya hizmet eden kuruluşlarla aranızda ne fark var! Yoksa siyasete arka bahçe olmak için mi? Zamlar la halkı zora sokuyorsunuz. Ve yine ;GESTAŞ fiyatlarını köprü fiyatlarına yaklaştırarak karlı hale getirip Kamu malını özelleştirmek için mi bu zamları yapıyorsunuz? Halkımız, insanlarımız zorda, bu zamlarla yaşamın sürdürülmesi mümkün değil. Biz onların sesi olarak buradayız ve size sesleniyoruz. Bizim önerimiz çok net. Bırakın gidin diyoruz, bunun yolu halktan geçer, erken seçin değil, hemen seçim diyoruz. Halkımız da bunu istiyor” dedi.
 
Şerife Erdem