Koronavirüs nedeni ile iki yıldır yapılmayan 28 Mar Şehitleri Anma ve Çanakkale Deniz Zaferi etkinlikler bu yıl gerçekleştirildi.  Resmi törenlerin yanı sıra akşam saatlerinde Çanakkale Belediyesi tarafından gerçekleştirilen Fener Alayına binlerce kişi katıldı. Coşkulu anların yaşandığı Fener Alayı ‘Özlenen Tablo’ dedirtti.
Koronavirüs sürecinde sadece çelenk bırakma etkinliği ile yetindiğimiz, hiçbir kutlamanın yapılmadığı iki yılın ardından bu yıl 18 Mart Şehitleri Anma ve Çanakkale Deniz Zaferinin 107. Yıldönümü törenlerle kutlandı. Tarihi anların yaşandığı zafer gününde  çeşitli alanlarda törenler gerçekleştirildi. Devletin üst düzey yöneticilerin de katıldığı  resmi törenlerin ilki Cumhuriyet Meydanında düzenlendi.   Milli Savunma Bakanı Hulusi Akarın da katıldığı Cumhuriyet Meydanındaki törenin ardından Şehitler Abidesinde de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımı ile  bir tören düzenlendi.  Abidedeki törenin ardından tarihi anların yaşandığı Gelibolu İlçesinde  1915 Çanakkale Köprüsünün açılışı gerçekleştirildi. 18 Mart Şehitleri Anma ve Çanakkale Deniz Zaferinin 107. yıldönümü kapsamında çeşitli spor, müzik gösterileri  gibi bek çok etkinlik gerçekleştirildi. Gerçekleştirilen etkinliklerden bir tanesi de fener alayı oldu.
Her yıl Çanakkale Belediyesi, Çanakkale Valiliği ve Çanakkale Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen  Fener Alayı Koronavirüs nedeni ile iki yıldır gerçekleştirilemiyordu. Her geçen yıl katılımın daha da yoğun olduğu Fener Alayı, iki yıllık aranın ardından tine görkemli bir şekilde gerçekleştirildi. Binlerce kişinin katılımı ile  Cumhuriyet Meydanı'ndan başlayarak İnönü Caddesi, Zübeyde Hanım Sokak, Gazi Bulvarı, Kayserili Ahmet Paşa Caddesi, Valilik önü ve İskele Meydanına kadar uzandı. Yediden yetmişe tüm Çanakkaleli ve Çanakkale’ye gelen vatandaşların katıldığı Fener Alayı Troya Atının önünde tamamlandı.  Binlerce kişinin katıldığı alay kilometrelerce uzadı. Sloganların atıldığı, şarkıların söylendiği alayda  coşku ve heyecan vardı.
 
Cuma Deren