107 yıl önce bu gün, 7 Düvelin Zırhlılarına Gezilmez kılınan Çanakkale Boğazı, bugün tüm dost dünyaya ‘1915 Çanakkale Köprüsü’ ile geçilir oluyor.
Tarihe geçen 1915 Deniz Zaferi, adını taşıyan ‘1915 Boğaz köprüsü’ ile yine tarihe geçen oluyor. 
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN AÇACAK..
Düşmana geçilmez kılınan boğazın üzerine kurulan, Anadolu’ yu Rumeli’ ye, bir diğer deyişle Asya’ yı Avrupa’ ya, bağlayacak olan 1915’i,  Türkiye Cumhuriyeti Devleti, Şanlı Zaferin yıl dönümünde tüm insanlığın hizmetine sunuyor.
Açılışı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan düzenlenecek görkemli tören ile bu gün saat 16.00’ da yapacak.
Dünya’nın en güçlü Armada’ sına geçilmez kılınan 36 mil uzunluğundaki Çanakkale Boğazı’nda, 253 bin Şehidinin kefensiz yattığı coğrafyada, Gelibolu’ da, yine tarih yazılıyor.
253 bin Mehmedin anısına dikilen Seddülbahir Hisarlık Tepedeki Mehmetçik abidesinde, 107.yıl kutlama töreni saat 11.00’ de icra edilecek.
----------------------------------           
TARİH YAZDIĞIMIZ GÜNDE, TARİHE GEÇİYORUZ
1915’ LE, ‘DÜŞMANA DUR, DOSTA GEÇ...’
-------------------------------------
Çanakkale Deniz Zaferi'nin 107'nci yıl dönümü bugün törenlerle kutlanacak.  Tüm Şehitler bu gün bir kez daha saygıyla anılacak.
18 Mart 1915 Çanakkale Deniz Zaferi ve Şehitleri Anma Günü’ nedeniyle ilk tören, saat 09.00'da Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'nda gerçekleşecek. Çelenklerin Atatürk Anıtı'na konulmasıyla başlayacak törende, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 16 Şubat 1994 tarihinde Çanakkale'ye verilen ve üzerinde 'Çanakkale Geçilmez' yazılı altın madalya protokol üyeleri tarafından Türk bayrağına toka edilecek.
21 PARE TOP ATIŞI
Çanakkale Boğazı'nda top sesleri, Zafer anısına işitilecek.  TCG Kınalıada korvetinden yapılacak 21 pare top atışıyla birlikte, Cumhuriyet meydanında  saygı duruşunda bulunulacak,  tören, İstiklal Marşı'nın okunmasıyla sona erecek.
 
Tarihi Gelibolu Yarımadası'ndaki Şehitler Abidesi'ndeki tören ise saat 11.00'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve protokol üyelerinin Atatürk Anıtı'na çelenk sunmasıyla başlayacak.  Gelibolu 2. Kolordu Komutanlığı Şeref Mangası’ nın saygı atışı ve bu sırada yapılacak saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okunacak.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Zaferin 107. Ylı anısına törende  konuşma yapacak.
Kuran-ı Kerim tilaveti ve şehitler için dua edilmesinin ardından, Hisarlık tepede, Şehitler Abidesi Şeref Holü yakınındaki sembolik şehit mezarlarına karanfil bırakılacak.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın şehitlik defterini imzalamasının ardından Çanakkale Savaşları Mobil Müzesi gezilecek. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na ait savaş gemileri boğazda Zafer anısına geçit töreni yapacak. TCG Salihreis Firkateyni'nden 21 pare top atışı da bu sırada yapılacak. Türk Yıldızları Akrobasi Timi gösteri yapıp, Cumhurbaşkanı ve törenin katılımcılarını selamlayacak.
TARİH YAZILAN GÜNDE, YİNE TARİHE GEÇİYORUZ..
Saat 16.00'da ise, Gelibolu alım gişelerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 1915 Çanakkale Köprüsü'nün açılışı gerçekleştirilecek.
Orta açıklığı ile, dünyanın en uzun köprüsü unvanına sahip olan 1915 Çanakkale köprüsü, Türkiye Cumhuriyeti Devleti tarafından, bu gün tüm insanlığın hizmetine sunulacak.
Cuma Deren