Kurulduğu tarihten bu yana, Çanakkale’nin kültürel yaşamına sayısız katkıları olan, son yıllarda hayata geçirdiği Troya Kültür Rotası Projesi’yle ise kültür turizmi alanında kente uluslararası standartlarda bir yürüyüş yolu kazandıran ÇATKAV, faaliyetlerine yeni bir kültür hizmeti ekledi. Vakfın youtube kanalında yayınlanmaya başlayan “ÇATKAV Tarih Ve Kültür Söyleşileri”, Çanakkale’nin kentsel ve kırsal mirasına odaklanan kapsamlı ve çok yönlü bir arşiv ve sözlü tarih çalışması olarak kurgulandı.
ÇATKAV Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Demirel bu projeyi, Çanakkale’nin özgün değerlerini günümüzün iletişim ve etkileşim olanaklarını kullanarak çok daha geniş kitlelerle paylaşma vizyonuyla hayata geçirdiklerinin altını çizdi. Bugüne kadar birçok kitabın basılmasında katkıları olan ÇATKAV’ın gelecek süreçlerde dijital olarak oluşturularak arşivlenecek Çanakkale tarihi ve kültürüne ait belge, bilgi ve söyleşilere daha fazla önem verileceğini belirtti. Proje; Oral Kaya’nın hazırladığı “Gölgedekiler”,  Mimar İsmail Erten tarafından hazırlanan “Mekanlar” ve Berna Tükel tarafından hazırlanan “Çizgilerle Mekan” serileriyle 8 Şubat 2022 tarihinde başlatıldı.
Projenin koordinatörü Mimar İsmail Erten, program içerikleri konusunda şu bilgileri paylaştı:  Söyleşiler, farklı temalara sahip seriler şeklinde tasarlandı. Oral Kaya tarafından hazırlanan “Gölgedekiler” serisi, kentin sosyal, kültürel ve ekonomik yaşamında önemli izler bırakmış, belli yönleriyle gölgede kalmış kişilere ve olaylara toplumsal ve kültürel etkileri üzerinden odaklanıyor. Bu seri kapsamında şimdiye kadar Çanakkale Sit Alanı ve Koruma Planı süreci, Kayıntı Büfe ve kentte büfecilik, Yalova Restoran ve yeme içme kültürü, Altınsay Optik ve çarşı kültürü, Hasan Suda özelinde kentte tabip olmak, Orka Kitabevi ve kentin kitapçıları, Ortaç fırını ve kentin ekmekleri, Hektor İsmet Öktem ve Tahta At Şenliği... temalı söyleşiler gerçekleştirildi.
“İsmail Erten ile Mekânlar” program dizisinde ise Çanakkale’de hem kentsel hem de kırsal alanda mekân kullanımlarının tarihi ve bugünü, gelişim ve dönüşüm süreçleri, mekân kullanımının kültürel etkileri ve yapısal özellikleri ele alınıyor. Kentin mimari kültür mirasına ve mekânsal özelliklerine odaklanan bir diğer söyleşi serisi ise “Berna Tükel ile Çizgilerle Mekân”. Bugüne kadar güçlü ve renkli kalemiyle kentin görsel belleğini çizimlerine aktaran Berna Tükel bu seride kentin tarihsel süreçteki mekânsal gelişimini çizgilerle ve renklerle anlatıyor: Çanakkale kentinin Osmanlı dönemi tarihsel süreci, Cumhuriyet dönemi değişimleri, Megarondan-apartmana konutun gelişimi temalarında farklı içerikler bu özgün formatta izleyicilerle buluşuyor.
Yaşamının büyük bölümünü halk oyunları ve folklora (halk bilimi) adamış emekli öğretmen Rıdvan Yüce ise “Halk Oyunları” başlıklı serisinde Çanakkale’nin halkoyunları geleneğini, Zeybeklerden Karşılamalara, Biga, Bayramiç, Ezine gibi farklı kültür havzalarının folklorik özelliklerinden uygulamalı ritim anlatımlarına zengin bir içerikle paylaşıma açıyor.
Arkeolog ve Troia Vakfı Korfmann Kütüphanesi direktörü Gül Yurun Mavinil ise Çanakkale bölgesinin zengin Arkeoloji / Etnoarkeoloji mirasının bilinmeyen yönlerini ele alan program ve farklı konuklarla söyleşiler gerçekleştirecek.
Özel, Farklı, Sivil, Yaşamdan, Dijital
ÇATKAV’ın bu program serisinde, resmi ve akademik tarihin ötesine geçilerek, yaşamın içindeki anılar, belleklerdeki izler “sivil bakış” açısıyla ve “farklı yöntem/içerikler” ile kamuoyuna sunulacak. Tüm çalışmalar sosyal medya, yerel görsel medya, tv ekranları aracılığıyla paylaşıma sunulacaktır. Bu programlar sayesinde, Çanakkale tarihi başta olmak üzere belleklerdeki anılar, yaşanmışlıklar “dijital platformda” paylaşılacak, “herkesin her yerden” ulaşımı ve izleyebilmesi sağlanacak, ayrıca çok önemli bir “dijital arşiv-kütüphane” başlangıcı oluşturulacaktır.
ÇATKAV youtube kanalından yayınlanmaya başlayan ve Proje koordinatörlüğünü Mimar İsmail Erten, Teknik Koordinatörlüğünü Saygın Mavinil’in üstlendiği “ÇATKAV TARİH VE KÜLTÜR SÖYLEŞİLERİ” serilere eklenecek yeni bölümler ve özgün içeriklerle zenginleşerek devam edecek.
Programlara; YOUTUBE adlı sosyal medya hesabı üzerinden “@ÇATKAV” aramasıyla ulaşılabileceği gibi, vakfın diğer sosyal medya hesaplarında yer alan linklerle de izlenmek mümkün olacaktır.
https://www.youtube.com/channel/UCSGMCs6n6WP8eS-688l78uA/about
Haber Merkezi
 


Kaynak: Haber Merkezi