Bu farkındalık etkinlikleri çerçevesinde vatandaşları kanser türü hakkında bilgilendirmek amacı ile Boğaz Medya Sosyal Medya Hesapları üzerinden yayınlanan Güncel Programına katılan Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi Kadın Doğum Uzmanı Dr. Nurcihan Korkmaz, kanser türü hakkında önemli bilgiler verdi.

Gelişen teknoloji ve tıp imkanlarına rağmen hala tedavisi en zor olan hastalıklardan biri olan Kanser, tüm dünyada olduğu gibi Ülkemizde de sık görülen hastalık türlerinden biridir. Çeşitli türleri olan Kanserin en yaygın  türlerinden biri olan Rahim Kanserine farkındalık yaratmak, tedavi yöntemleri hakkında bilgi aktarmak ve erken tedavi ile ilgili bilgiler vermek amacı ile Boğaz Medya Sosyal Medya hesapları üzerinden yayınlanan Güncel Programına Konuk olan Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi Kadın Doğum Uzmanı Dr. Nurcihan Korkmaz, kanserle mücadelenin önemi hakkında bilgiler verdi.   1-31 Ocak Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı olması nedeni ile gerçekleştirilen programa katılan Korkmaz, Rahim Ağzı kanserinin nasıl bir hastalık olduğunu anlattı. Korkmaz Rahim Ağzı Kanserinin nasıl bir hatalık olduğunu şu cümleler ile anlattı“ Her hangi bir dokudan kaynaklanan orijinalliğini kaybetmiş hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalması ile meydana gelen tümörlere Kanser deniyor. Rahim Ağzı Kanseri de rahmin dış ortala açılan, Rahim Boynu dediğimiz bölümde çıkan kanserdir. Dünya geneline baktığımızda Kanser hastalıkları kalp damar hastalıklarından sonra ölüm sıralamasında 2 sırada yer alıyor. Rahim ağzı kanseri de dünyada kanser sıklığı sırasında kadınlar ve erkeklerde 14. Sırada yer alıyor. Sadece kadınlara bakıldığında 4 sırada Türkiye’ de ise kadınlarda 9. Sırada yer alan bir kanser türü. Rahim ağzı kanserinin iki türü var bunlardan biri rahmin dışa açılan ve temas olan bölümden kaynaklanan kanser türü. Birde rahmin dış ortamla bağlantısı bulunmayan iç bölümünde meydana gelen kanserler var.”

%80  30-65 Yaş Arası Kadınlarda Görülüyor
Korkmaz programda yaptığı açıklamada Rahim ağzı kanserinin önlenebilir bir kanser türü olduğunun altını çizerek “Rahim ağzı kanserinin %99’u HPV virüsü ile birliktelik gösteriyor. Dolayısıyla HPV virüsünün taraması ve takibi ile engellenebilen bir kanser olması çok önemli. Rahim Ağzı Kanserinin taraması HPV virüsü taraması ve patolojik hücre incelemesi ile birlikte yapılıyor.  Kişide HPV virüsü negatif ise smear  testi patoloji sonucu normalse, yani temiz ise, anormal hücreler görülmüyorsa biz bu hastalarımıza 5 yılda  bir HPV virüsü artı  smear testi öneriyoruz. Hastalarımızı bu şekilde takip ediyoruz. ancak Hastanın HPV testi pozitif ise hemen HPV DNA analizi yapılıyor bu analizler sonrasında yüksek riskli  tiplerden biri varsa 5 yılı beklemiyoruz,  bu hastalarımıza Rahim ağzını değerlendiren testler yapıyoruz, gerekirse tekrar biopsi alıyoruz ve hastayı daha sık takibe çağrıyoruz.  Rahim ağzı kanserinin %20’si 65 yaş üzeri bayanlarda görülüyor. Geri kalan %80 ise 30 ila 65 yaş aralığındaki bayanlarda görülüyor. Bu durumun nedeni de hastalığın cinsel birleşme ile oluşması” dedi.

Erken Tarama Kanserin Önlenmesi İçin Önemli
Kormaz rahim ağzı kanseri ile ilgili testlerin yapıldığı bilgisini de vererek şunları söyledi. “Rahim ağzı kanseri hatalığı ile ilgili testler Aile Sağlığı Merkezlerinde, Toplum Sağlığı Merkezlerinde, kanser erken teşhis arama ve eğitim merkezlerinde yani KETEM dediğimiz yerlerde yapılıyor. Bu yerlere başvuru yapan 30 ve 65 yaş arasındaki cinsel olarak aktif olan bütün bayanlara yapılıyor. HPV virüsünün bir özelliği var. DNA virüsü olduğu için bulaştığı yerdeki hücrelerin DNA yapısını bozarak anormal hücrelerin ortay çıkmasına neden oluyor. Biz bu aşamada hastalığı yakalarsak tedavimizi yapıyoruz. Rahim ağzı Kanseri gelişmeden hastalığı temizlemiş oluyoruz. Şu bilgiyi de vermiş olayım bayanların hiçbir şikayeti olmasa bile cinsel olarak aktif olan bayanları 5 yılda bir HPV vürüsü v smear testi yapmaları gerektiğini hatırlatıyorum. Bayanlar rahim ağzı kanseri ile ilgili değil genel de cinsel ilişki sonrası kanama şikayeti ile geliyorlar. Cinsel ilişki sonrası kanama şikayetlerini aksi ortaya çıkmadıkça rahim ağzı kanseri olarak görüyoruz ve HPV ve smear  testi yapıyoruz. Bu aşamada bayanda rahim ağzı kanseri otaya çıkarsa hemen tedavi sürecine başlıyoruz. Rahim ağzı kanseri hastalığının diğer belirtileri ise adet düzensizliği, ara kanamalar, kanlı akıntı hatta ilerlemiş vakalarda kronik kasık ve bel ağrısı, bacaklarda şişme’dir. Rahim ağzı kanserinin bulaşma nedeni cinsel birleşmedir. Bu nedenle cinsel birleşmede gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir.”
 
Cuma Deren