Mobil Uyguluma, Aşı sürecini tamamlayanlar için; 'RİSKSİZDİR'  bilgisi sunuyor.
Çanakkale'de gelinen son durumu, İl Merkezini gösterir harita göz önüne serdi.
Bu durum için vatandaş yorumu adeta bir ağızdan geldi;   'Aşısıza Her Yer Güvensiz'
Coronavirüs Bilim Kurulu'nun önceki akşam yaptığı toplantı ardından, alınan kararları Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca duyurdu.
"AŞILIYA HER YER,  AŞISIZA HİÇ BİR  YER...!"
Bakan Koca' nın, alınan kararları anlatır bazı sözlerinin, vatandaşın yüz gülümseten ifadeleri ile yorumlandığı gözlendi; "Aşı sürecen tamsa her yer güvenli,  değil ise hiç bir yer..!"
--------------------------
KARANTİNA SÜRESİ DÜŞTÜ.
TAM AŞILI İÇİN MOBİL DUYURU;
'RİSK YOK...'
----------------------------
Çanakkale vaka sayısı artıyor, Pandemide gelinen son durumu, Sağlık Bakanlığının Mobil uygulaması 'Hayat Eve Sığar' göz önüne seriyor..
Çanakkale il merkezini gösterir haritaya göre,kızrmayan nokta kalmadı. Çankakale adeta kızamık çıkardı.
Bakanlığın,ş Coronavirüs Bilim Kurulu'ndan çıkan son karar ise, kimi vatandaşı sevindirdi, kimini de kara kara düyündürdü. Karantina süresinin iki haftadan 7 güne çekildiği yönündeki kararı, Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, toplantı ardından kamuoyuna duyurdu.
  "AŞILIYA HER YER,  AŞISIZA HİÇ BİR  YER...!"
Bakan Koca' nın, alınan kararları anlatır bazı sözlerinin, vatandaşın yüz gülümseten ifadeleri ile yorumlandığı gözlendi. Vatandaşların değerlendirmesi;  "Aşı sürecen tamsa her yer güvenli,  değil ise hiç bir yer..!" ifadesi ile gledi.
Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısı sonrası alınan kararları açıkladı. Omicron varyantının etkisiyle, hızla yükselen  vaka sayılarına dikkat çeken Sağlık bakanı Dr. Koca, Kişisel korunmanın öneminin arttığının altını çizip, "Kalabalık ortamlardan uzak durulmalı." çağrısı yaptı.
Pozitif vakaların karantina süresinin 7 gün olarak belirlendiğini dile geterine Bakan Koca, salgının yönetimi açısından hatırlama dozunun öneminin arttığına bir kez daha dikkat çekti.
HER YAN KAPANMADAN, OKUL KAPANMAZ..
Yüzbinlerce öğrenciyi ilgilendiren bir konuda da açıklamalarda bulunan Bakan Koca, öğrencilerin 'kapanma olur mu?7 şeklinde sık dile gteridği soruya adeta yanıt olacak sözler etti.
Okullarda yüz yüze eğitimin devam edeceğini ve Türkiye'deki tüm müesseselerin kapanmadan okulların kapanmayacağını vurguladı.
Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de Omicron varyantı etkisini giderek artırıyor. Vaka artış hızı Çanakkale'de ise, adeta rekora koşuyor.
Bakan Koca başkanlığında toplanan Bilim Kurulu, son gelişmelerin değerlendirmek üzere öncçeki akşam bir araya geldi.
Sağlık Bakanı, artan Koronavirüs vakaları nedeniyle vatandaşlara uyarılarını yineledi.
"Bizim hareketliliğimiz azaldıkça virüsün daha hızlı yayılan varyantının da hızı kesilecek. Omicron varyantının hızını keselim" vurgusu yaptı.
Yapılması mecburi olmayan ziyaretlerden ve görüşmelerden, kalabalık ortamlardan kaçınalması gerektiğnii savunan Sağlık bakanı, "Daha sakin ve tedbirli davranalım. Bizim hareketliliğimiz azaldıkça virüsün daha hızlı yayılan varyantının da hızı kesilecek. Omicron varyantının hızını keselim." dedi.
Sağlık bakanı, alınan kararların bazılarını  maddeler halinde sıraladı  şunları söyledi;
"Bilim Kurulumuz, salgının seyri, karantina kuralları, tedbirler ve aşı programı gündemi ile toplandı. Toplantımızda alınan kararlar maddeler halinde aşağıda sıralanmıştır.
1. Omicron varyantı beklendiği üzere önemli bir vaka artışına neden olmuş durumda. Vaka sayılarındaki artış hastanelere henüz benzer oranda yansımamıştır. Omicron varyantının en çok yayıldığı İstanbul’da hastane yükünde belirgin bir artış gözlemlenmemiştir. Omicron varyantının diğer varyantlarla karşılaştırıldığında daha az hasta ettiğini söyleyebilmek için yeterli veri olmamakla birlikte mevcut işaretler endişeye sebep olmamaktadır.
BİR HAFTAYA DÜŞTÜ..
2. Karantina sürelerinin mevcut koşullar dikkate alındığında yeniden düzenlenmesinin uygun olacağına karar verilmiştir. Pozitif vakaların karantina süresi 7 gün olarak belirlenmiştir. 7. günden sonra hafif ya da hiç semptom göstermeyen kişiler için karantina süresi sona erer. Pozitif vakalar 5. Gün test yaptırmaları durumunda ve test sonucu negatife dönmüşse karantina süresi sona erer. Temaslı kişiler son 3 ay içinde hatırlatma dozu aşısını olmuş ya da hastalığı geçirmiş ise karantinaya alınmaz. Semptom takibi yaparak maske kullanımı ile günlük yaşamına devam eder. Aşısız ya da hatırlatma dozu aşısı üzerinden 3 ay geçmiş temaslı kişiler 7 gün karantinaya alınır. Semptom takibi yapılır. 5. gün test yaptırıp negatif olan kişiler karantinayı erken sona erdirebilirler.
3. Yeni durumda kişisel tedbirlerin önemi artmıştır. Kişisel koruyucu ekipman kullanımı, kapalı ve havalandırması kısıtlı ortamlarda uzun süre geçirilmemesi ve sosyal mesafeye dikkat edilmesi gerekmektedir.
HATIRLATMA DOZU..
4. Salgının yönetimi açısından hatırlatma dozu aşılarının önemi artmıştır. Mevcut aşı programımıza uygun olarak vatandaşlarımızın hatırlatma dozu aşılarını olması son derece önemlidir. Aşı olmuş kişilerin virüse karşı koruma altında olduğu, hastalığa yakalansa bile hastalığı hafif geçirdiği unutulmamalıdır.
5. Vakaların kolay bulaştığı kapalı ve kalabalık ortamlar;
A) Kalabalık toplantılar
B) Ev içi kalabalık ve uzun süreli buluşmalar
C) Havalandırması sınırlı eğlence mekanları
D) Restoran ve kafeteryalarda geçirilen maskesiz uzun sürelerdir.
Bu ortamlarda maske kullanımından taviz verilmemeli ve mümkün olan en büyük sosyal mesafeye uyulmalıdır."
KAPANMA YOK..
Yüzbinlerce öğrencinin, yanıtını merak ettiği bir soruya adeta yanıt sunan Sağlık bakanı Dr. Koıca; "YÜZ YÜZE EĞİTİM DEVAM EDECEK" dedi.
Eğitim kurumlarımızda alınması gereken tedbirleri içeren çalışma rehberine tam riayet edilerek hareket edilmesinin önemine edğnidi ve şöyle devam etti;
"Okullarımızda maske kullanımı, hijyen kurallarına uyum ve ortam havalandırma kurallarına tam uyum gerekmektedir. Okullarımızda Yüz Yüze Eğitim devam edecektir. Ülkemizdeki tüm müesseseler kapanmadan okullarımız kapanmayacaktır. Tedbirlere uyarak eğitime devam edilecektir."

Cuma Deren