Üçüncü yılına girdiğimiz Coronavirüs ile mücadele aralıksız devam ede dursun, yeni varyantlar sürecin uzama sebebi.
Her yeni varyantla beraber mutasyona uğrasa da Coronavirüs etkisini sürdürüyor.  Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de Omicron dalgasının hızla yayıldığı bu günlerde, vaka sayısı 50 bini aştı. 
Yaşanan süreçle ilgili dikkat çeken açıklamalar yapan Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener,  yaşanan bu varyantın Coronavirüs sürecinin son varyantı olabileceğini savundu.
BU SÖZLER, KURAL TANIMAZLARA, AŞI KAŞITLARINA, BAHANECİLERE…
Prof. Dr. Şener, “OMİCRON erken yükselmeye başladı…” uyarısı yaptı. Yüz gülümseten ifadeleri eşliğinde, sıkça dile gelen  o yalanlardan söz etti.
Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Alper Şener; “Tüm UYARILARA UYMAYIP- hastalanıp; acile, hastaneye, yoğun bakıma geldiğiniz de şu YALANLARI hatırlayın… “ vurgusu eşliğinde,  aşı karşıtlarına, Virüse ininmayanlara ve onlara inananlara yönelik çarpıcı sözler etti
Prof Dr. Şener;“-Maskenin içinde kurtçuk var, beynimize girecek… -Maske takarsanız kandaki oksijen düzeyi düşer… Beyninize oksijen gitmez… -PCR testleri yalan… -Virüs yok… -Aşı kısırlık yapar… -Aşı nüfus kontrolü için üretildi…içinde grafen var… -Aşı içinde çip var, -5G ile bizi kontrol edecekler… -Aşı olanlar 6 ayda ölecek… diyenler vardı.” Ifadesi ile hatırlatmada bulundu.
--------------------------------------
OMİCRON BELKİ DE MÜJDECİ VARYANT…
SON VARYANT, PANDEMİDE SON VİRAJ MI !…
---------------------------------------
Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Alper Şener, umutlandıran tahminini dile getirdi. ÇOMÜ’ de görev yaptığı tarihlerde,  Pandemiye ilişkin açıklamaları nedeni ile Çanakkalelilerin adını ezber ettiği isim, bilim Kurulu üyesi Prof. Dr Şener, güzel bir tahminde bulundu. “Omicron Son Varyant Olabilir” dedi.
Prof. Dr. Şener, “OMİCRON erken yükselmeye başladı…” uyarısı da yaptı. Yüz gülümseten ifadeleri eşliğinde, sıkça dile gelen o yalanlardan da söz etti.
Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Alper Şener; “Tüm UYARILARA UYMAYIP- hastalanıp; acile, hastaneye, yoğun bakıma geldiğiniz de şu YALANLARI hatırlayın…” vurgusu ulie, aşı karşıtlarına, Virüse ininmayanlara ve onlara inanlara yönelik çarpıcı hatırlatmada bulundu.
Prof Dr. Şener: ”-Maskenin içinde kurtçuk var, beynimize girecek… -Maske takarsanız kandaki oksijen düzeyi düşer… Beyninize oksijen gitmez… -PCR testleri yalan… -Virüs yok… -Aşı kısırlık yapar… -Aşı nüfus kontrolü için üretildi…içinde grafen var… -Aşı içinde çip var, -5G ile bizi kontrol edecekler… -Aşı olanlar 6 ayda ölecek… diyenler vardı. 
Ve tabii… PANDEMİ YOK DİYENLER…GERÇEK PANDEMİYİ ŞİMDİ HİSSEDECEKSİNİZ…
AŞI’larınızı olun… Kapalı alanda N95 takın… Kısıtlı sayıda kişi ile kapalı alanda durun…Gerekli ise… Kısa süre.. Mesafeyi arttırın … 2 m… Odaları havalandırın… hava temizleyici kullanın…
Bu dalgada geçecek ama sanırım yine olan SAĞLIK ÇALIŞANLARINA olacak…”
UMUTLANDIRAN TAHMİN, SEVİNDİREN GELİŞME
Üçüncü yılına girdiğimiz Coronavirüs ile mücadele aralıksız devam ede dursun, yeni varyantlar sürecin uzama sebebi olarak değerlendirme alıyor.
Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de Omicron dalgasının hızla yayıldığı bu günlerde,  vaka sayısı 50 bini aştı. 
Yaşanan süreçle ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulunan Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener,  yaşanan bu varyantın Koronavirüs sürecinin son varyantı olabileceğini savundu.
Prof. Dr. Şener, “Omicron varyantı çok hızlı bulaşıyor. O kadar hızlı bulaşıyor ki aynı anada  herkesin aşılanmış etkisi oluşturuyor. Bu kadar hızlı bulaşan ve bu kadar aynı anda  milyonlarca kişiyi aşılama etkisi  oluşturacak olan bu varyant belki de son variant.
Ya da olası son varyant, ya da başa bela olacak ciddi pandemi tablosuna sebep olacak son varyant olma potansiyeli var” diye konuştu.
2020 yılında yaşanan pandemi ile beraber sürekli şekil değiştiren ve farklı varyantlarla pandemi sürecinin uzatan Koronavirüste bu kez Omicron  dalgası yaşanıyor.
Ülkemizde de görülmeye başlayan yeni varyantın hızla bulaşması dolayısı ile vakalar her geçen gün artıyor. Artan vakalar kapanmayı tekrar akıllara getirirken, süreçle ilgili  İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, önemli bilgiler verdi.  Bilgilendirmesinde temel kural sosyal mesafe, hijyen ve maske vurgusu yapan Prof. Dr. Şener şunları söyledi.
“Yeni yılda ulaşacağımız rakamların tahmin edilmesi çok zor ama bize yakın nüfus dinamiği olan ülkelere baktığımız zaman, onlar şu anda 80 bin ile 100 bandında devam ediyor. 
Bizim de bu bantlara ulaşmamız olası. Ama ne zaman ulaşacağımızı söylenecek olursa, bununla ilgili yapılacak matematik tahminler, Ocak ayının sonu veya Şubat ayının başı olarak gösteriyor. 
Buna erken de ulaşabiliriz daha da geç de ulaşabiliriz.  Bu sayıyı aşağıda tutmanın tek yolu ise baştan beri uyguladığımız ve hep tekrarladığımız sıkı sıkıya artık baskın uygulamak” dedi. 
Tıkanma Değil Hızlı Sirkülasyon Yaşayacağız
Omicron varyantına bağlı olarak her geçen gün artan vakaları değerlendiren İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi  Öğretim Üyesi Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi  Prof. Dr. Alper Şener; “Şu anada ayakta gelen hasta sayısında bir artış var.
Ama Türkiye’ye has bir özellik diyebiliriz, ya da Omicron ilk girdiği ülkelerdeki genel, geneline baktığımızda; Delta ve Delta Plus varyantı ile birlikte el ele verip dolaştığı için hastanedeki yatış ve yoğun bakım yatak oranlarında ciddi bir sıçrama olmayacaktır.
Delta ve Delta Plus varyantında olduğu gibi yani esas hastaneye ve yoğun bakıma yatışı daha çok o provoke ettiği için, daha çok o sebep olduğu için stabil seviyede geçecek.
Ama  bu senaryo her zaman böyle ilerleyemiyor. Bir örnek var önümüzde, Amerika Birleşik Devletleri var. ABD’de şu anda duyurduklarımız kadarı ile yoğun bakımlarda 20 bin hasta var. Bu salgın boyunca yaşanan en yüksek hasta yatışı, yoğun bakım anlamında. Türkiye’de ne gibi rakamlara ulaşılır? Bunu tahmin etmek zor.  Ama şu anda Omicron varyantın yarı yarıya olarak İstanbul temelli olduğuna göre, illere ve bölgelere göre bu yatış oranları, yatak doluluk oranları ve yoğun bakım doluluk oranları  değişecektir diye düşünüyorum. 
İstanbul tek kalmayacaktır. Önümüzdeki günlerde diğer illerde de hem hasta başvuru oranlarında hem de yatış doluluk oranlarında tıkanma değil de hızlı sirkülasyon yaşayacağız. Çünkü Omicron baskın hale gelmeye başlayan ülkelerde şunu görüyoruz, yoğun bakıma yatış ve yatan hasta grup oranlarında daha önceki Delta ve Delta Plus kadar hızlı sıçramalar olmayacak. 
Hatta bazı ülkelerde yoğun bakım yatışlarında düşük olduğu bile görüldü. Ümit ediyorum bizde de o senaryolar işler.  Çünkü Ülkeler arasında farklılıklar var. Afrika’da farklı seyretti,  İngilterede farklı seyretti, İngiltere, Fransa ve Almanya’da farklı seyretti. 
Dolayısı ile her ülkenin dinamiği kendine göre değişiyor.  Türkiye için tahminde bulunmak gerekirse, benim kişisel tahminim bu,  ‘bence ayakta hasta sayısında ciddi bir artış oranı olacak.’
Bu artış, PCR Poziştiflik anlamında da yansıyacak , yoğun bakım ve yatan hasta sirkülasyonunda ise ciddi bir tıkanma ya da ek bir olağanüstü  durum gerektirecek, olağan üstü hal durumu gerekmeyecek gibi görünüyor.  Çünkü bizde şu anda Delta ve Delta Plus azalırken, Omicron ayakta ve evde takip oranında bir hasta artışı var” dedi.
Omicron’un Aşıdan Kaçma Riski Var
Omicron varyantının özellikle 3. Doz aşısı olmayanlara fazla bulaştığını belirten İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener “Omicron ile ilgili bu zamana kadar 7 farklı çalışma yapıldı. Akciğeri daha hafif tutmasının nedeni  ile ilgili genetik model ve Laboratuvarlarda  çalışmalarında gösterildi ki  Akciğerde füzyona sebep olmuyor. Yani  daha önce Delta ve Delta Plus’ta gödrüğümüz Akciğerdeki hücreleri birbirine yapıştırma kapasitesi Omicron’da yok. 
Bir taraftan bu bizim için iyi bir haber olurken bir taraftan da yüzey proteinlerinde ciddi değişimler nedeni ile aşıdan kaçma potansiyeli ve riski var. Ama bu sadece iki doz aşı olan bireylerde antikorla Omicron varyantı Laboratuvarda  bir araya getirildiği zaman ki saha verileri de bunu gösteriyor, özellikle İngiltere verisi  aşıdan kaçma potansiyeli ki bu iki doz aşılılar için söz konusu, üç doz aşılılar için baktığımızda ise antikor  daha yüksek olduğu için aşıdan kaçma potansiyeli daha düşük.” Ifadelerini kullandı.
GÜZEL TAHMİN…
Omicron Son Varyant Olabilir
Koronavirüsün sürekli şekil değiştirdiğini de hatırlatan Prof. Dr. Alper Şener,  Omicron varyantının salgının son varyantı olabileceğini belirterek; “3 doz aşılıların hastaneye yatış ile morg arasında %88  oranında engelliyor. Dolayısı ile aşıdan kaçma ve Akciğere tutulma anlamında baktığımızda,  bir iyi bir kötü haberi  beraberinde getiriyor.  Diğer iyi haber ise Özellikle Omicron Varyantının genetik  yüzey protein değişimleri ile  mevsimsel Koronavirüs ile bir birliktelik, bir denklik yakalandı.  Aşıdan kaçması tabi kötü bir şey, ama bir taraftan da mevsimsel koronaya yaklaşması  iyi bir şey. Neden iyi bir şey?  Virüsün aslında bir nevi  evrim süreci içerisinde, ya da değişim süreci içerisinde  belki de son varyantı ya da  olası son varyant, ya da  başa bela olacak ciddi pandemi  tablosuna sebep olacak  son varyant olma potansiyeli var.  Benim kişisel görüşüm, Omicron varyantı çok hızlı bulaşıyor. O kadar hızlı bulaşıyor ki aynı anada  herkesin aşılanmış etkisi oluşturuyor.  Bu kadar hızlı bulaşan ve bu kadar aynı anda  milyonlarca kişiyi aşılama etkisi  oluşturacak olan bu varyant,  olasılıkla 2022  yılı içerisinde  endemik hale gelmesi için bir işaret gibi gözüküyor.  Aynı anda siz milyonlarca kişiyi aşılayamadığınız için  virüs, ortaya çıkan değişimlerle birlikte ve oluşturduğu değişimlerle pandemiyi  uzatıyor.  Bizim de şu anda karşı karşıya kaldığımız Omicron virüsü, ülkelerde 2-3 haftada pik düzeye ulaşıp bir anda düşmeye başlıyor vaka sayıları.
Bu sürecin bu kadar hızlı bir darbe yaratması bir nevi bir avantaj. Çünkü,  herkes aynı anda enfekte olup, aynı anda  bağışıklığına kavuşacağı için  dolayısı ile  pandemi gündemden düşebilir.” Vurgusu yaptı.
Aşıdaki Temel Hedef Ağır Hasta Sayısı ve Ölümleri Azaltmak
Prof. Dr. Alper Şener “Dürüst olmak gerekirse Aşıya yüklediğimiz misyon biraz abartılı. Neyi kast ediyorum ben?  Bir kere yaptığımız aşıların hepsinde hemen hemen hepsinde ölüm önleme potansiyeli var.  Hangi tip aşı olursa olsun. Şu anda Türkiye’de uygulanan aşıları kast ediyorum.  %78’le başlıyor  %99 oranında ölümü önleyen bir aşı yelpazesinden bahsediyoruz. Ağır Enfeksiyon geçirme potansiyelini ise %75’ten başlayıp bu da %99 bandına kadar ilerliyor. Dolayısı ile aşıdaki temel hedefimiz, ağır hastalık geçirmeyi önleme ve ölümü engelleme.  Bu açıdan baktığımız zaman aşılar bu misyonunu dört dörtlük tamamlıyor. Aşıdan herhangi üstün bir meziyet bekleyemezsiniz. Eğer çift doz aşınızı olduktan sonra  üç ay geçtiyse  mutlaka aşınızı olun.  Özellikle Omicron varyantında ölümden korunmak için 6 aya geçtiyse mutlaka üçüncü doz aşınızı olun” dedi.
 
Cuma Deren