Pandemi süreci, sağlık çalışanlarının talepleri ve aşı çalışmaları hakkında bilgiler veren Güleda Erensoy  aşı çağrısını da yeniledi.  Erensoy “Biontec aşısı konusunda çok çalışma yapıldı. Dolayısı ile şu anda 2. Doz  Bioantec aşısı yapan  artı 3. Biontec aşısını vurdurup da yoğun bakımda olan hasta yok” dedi.
 Çanakkale Tabip Odası Başkanı Güleda Erensoy, Boğaz Medya Sosyal Medya hesabı üzerinden yapılan canlı yayında Pandemi süreç ve sağlıkta yaşanan sorunlara değindi. Konuşmasına Pandemi süreci ile başlayan Güleda Erensoy  “Covit-19 ‘un Türkiye’de ilk görüldüğü tarihten sonra Bütün toplumda olduğu gibi hepimiz panik halindeydik. Nasıl bir şey ile karşı karşıya olduğunuzu bilmiyorsunuz. Sürecin nasıl ilerleyeceği konusunda  hiç birimizin bir fikri yok. Ama bir taraftan da işimiz gereği mesleğimiz gereği Pandemi de en ön planda olmak zorundasınız. Tüm sağlım çalışanları sağlık çalışanları derken bu grubun içinde Doktorlar, hemşireler, temizlik personeli, güvenlik görevlileri var. Hepimiz gerçekten bu anlamda bu tehlikeli ve öngörülemez durumla yüz yüzeydik. Açıkçası mesleğimiz ne gerektiriyorsa onu yaptık. Bu nedenle ben tüm sağlık çalışanı Arkadaşlarımla gurur duyuyorum” dedi.
Görevimizi En İyi Şekilde Yerine Getirdik
 Koronavirüs salgını ile beraber hasta yükünün arttığını belirten Güleda Erensoy, gelinen noktada sağlık çalışanlarının görevini en iyi şekilde yerine getirdiğini belirtti. Erensoy “O dönemde herkes bu paniği kendi içinde yaşarken, sağlık çalışanları o paniği geri planda yaşadı. Düşünün Pandemi ile ilgili aşı ortada yok, virüse karşı koruyucu ekipmanlarınız kısıtlıydı. Bu süreçte biz devlet hastanesi olarak, Pandemi sürecinde malzeme açısında sıkıntımız olmadı bunu da belirtmek isterim. Ama Aile Sağlı Merkezlerinde malzeme konusunda çok büyük sıkıntılar yaşandı. Tüm bunlara rağmen Aile Sağlığı Merkezlerindeki hekim ve hemşirelerde  görevlerinin başında oldular.  Tabi herkes gibi bizde korktuk ve endişelendik. Dediğim gibi o dönemde Pandemi ile mücadelede cephenin en önündeydik. Bu süreçte çalışma saatlerimiz arttı. Çünkü Kovid’ li hasta yükü diğer hastalara ek olarak geldi. Yani diğer hastalar azalmadı. Dolayısı ile o hasta yüküne ek olarak gelen Covid-19 hastaları sağlık çalışanlarına ek hasta yükü olarak geldi. Sağlık çalışanları olarak bu yükü başarılı bir şekilde taşıdığımıza inanıyorum. Türkiye’deki sağlık çalışanları gerçekten alkışı boşa hak etmediler. Gelinen noktada da,  sağlık çalışanları yoğun ve cansiperane çalışmaları ile özelliklede aşılamada ki hızlı çalışmaları ile büyük başarılar elde etti. Biz Pandemi sürecinde sağlık çalışanları olarak görevimizi en iyi şekilde yerine getirdik. İşimizi çok iyi yaptık Pandemiye karşı toplumu koruduğumuzu düşünüyoruz. Ama bir gerçekte var bu çalışmaların karşılığını da alamadığımızı düşünüyoruz” dedi. 
 Aşı Gelene Kadar 300’ü Aşkın Sağlık Çalışanı Hayatını Kaybetti
Koronavirüs sürecinde yaşanan can kayıpları ve hekimlerin psikolojik durumuna da değinen Çanakkale Tabip Odası Başkanı  Güleda Erensoy “Pandemi döneminin başında sağlık çalışanları evlerine gitmedi. Otellerde yurtlar da kaldı. Çünkü bir şekilde herkesin korktuğu şey şuydu. Siz kendini bu virüsü kapabilirsiniz ama bu virüsü aileme çocuklarıma, eşime, anneme, babama bulaştırır mıyım? bunun sorumluluğunu nasıl taşırım, en büyük kaygı buydu. Sağlık çalışanlarının çok büyük bir kısmı aileleri ile bulaş riski nedeni ile düzenlerini ayırdılar. Mesela bu süreçte çocuklu sağlık çalışanlarının bana anlattıkları çok hüzünlü hikayeler var. Bu süreçte bu durumlarda yaşandı. Tüm bunlar yaşanırken de Türkiye genelinde 300’ün üzerinde sağlık çalışanı hayatını kaybetti. Aşılamalardan sonra Koronavirüs ölümleri çok azaldı. Ama açılama dönemi başlayıncaya kadarki süre içerisinde çok hızlı zaman zaman günde 10’a yakın sağlık çalışanımızı kaybettiğimiz zamanlar oldu. Bu yaşananlar çok acıydı. Çanakkale’de kısa bir süre önce Eceabat’ta bir hemşire arkadaşımızı Covid-19 nedeni ile kaybettik. Genç ve başka bir hastalığı olmayan hemşire arkadaşımız Çanakkale’de Koronavirüsten ilk kaybımız oldu.” dedi.
Aşıdan Başka Şansımız Yok
Çanakkale ve ülke genelinde yapılan aşılanma çalışmalarına da değinen Tabip Odası Başkanı Güleda Erensoy  Pandemiden kurtulmanın tek çaresi aşı olduğunu belirterek “Pandemi ile mücadele sürecinde Çanakkale’de en güzel şey şuydu, biz biliyorsunuz aşılama oranında diğer bir çok il’ den çok yüksekteydik. Biz Çanakkale’de aşıya olan güveni sağladık. Çanakkale’ liler aşılamada Türkiye ortalamalarının çok üzerinde oldukları için çok şanslıydık. Halada böyle olduğumuzu düşünüyorum. Tabi her fırsatta tekrar tekrar ifade ediyorum. Kovid Pandemisi, ile başta türlü bir mücadelede aşıdan başka bir yolumuz yok. Farkındaysanız Pandemide normalleşme süreci öncesindeki  kısıtlamaların hepsi kaldırıldı. Ekonomik koşullar artık bu kısıtlamaları kaldırabilecek bir durumda değil. dolayısı ile bu tür durumlarda bizi Pandemiden koruyacak tek seçeneğimiz  var aşı olmak. Aşılama ile ilgili Çanakkale de yavaşlayan bir sürecimiz var. aşı olmayan yada aşıları yarım kalmış herkesin aşı sürecini tamamlaması gerek. Çanakkale’de aşılamada özellikle genç nüfusun, üniversite öğrencilerinin dikkatli olması ve aşılarını yaptırmaları gerekiyor” dedi.
 Varyantlar Arttı Aşı Takvimine Geçildi
Erensoy Pandemi döneminde aşının çok önemli olduğunun altını çizerek Covid-19 virüsü’nün varyantları nedeni ile yeni bir aşı takvimine geçildiğini açıklayarak “Pandemide yeni varyat ile ilgili   yeni bir aşı takvimi kararı geldi. Buna göre 1. ve 2. Biontec aşılarını vuruldu iseniz 2. Biontec aşınızı vurulduktan 2 ay sonra yeni aşı takvimine göre artık 3ç doz Biontec aşınızı vurulmanız gerekiyor. 3. Boz Biontec aşısını vurulduktan 3 ay sonrada 4. Biontec aşısı vurulacak. Artık 4. Doz Biontec içinde öneriliyor. Neden böyle bir yeni aşı takvimi kararı alındı. Son Comikron varyantı nedeni ile böyle bir karar alındı. Bu neden önemli çünkü Comikron varyantının bulaştırıcılığı çok yüksek. Bu nedenle 4. Biontec aşılarımızı da vurduralım. ilk başlanç,  1. Ay ve 4. Ay  Sinovac aşılarını vurdurarak tamamlamış olan vatandaşlarımızda yani 3 doz Sinovac’ını vurulmuş olan vatandaşımızda son vurulduğu aşıdan 3 ay sonra 4. Sinovac aşılarını vurdurmaları öneriliyor” dedi.
3 Aşı Olup da Yoğun Bakımda Yatan Hasta Yok
Aşıların etkileri hakkında da bilgiler veren Güleda Erensoy “Bu 4. Dozu mutlaka vurdursunlar. Bu arada daha Önce Sinovac aşı vurduranlar 4. Doz aşılarını Biontec vurdurabilirler. Biontec Konusunda da şunu söylemek istiyorum. Biontec aşısı konusunda çok çalışma yapıldı. Dolayısı ile şu anda 2 Bioantec artı 3. Biontec aşısını vurdurup da yoğun bakımda olan hasta yok. 2 Doz Biontec vurulup şuanda yoğun bakımda olan hasta sayısı çok az. Bu nedenle Biontec vurgusunu da bu şekilde veriler doğrultusunda yapmak istiyorum. Ama vatandaşlarımız mutlaka bir aşı takvimi içinde yer alsınlar.   Bu aşı takvimi ister Biontec olsun İster Sinonac olsun ama mutlaka bir aşı takvimi içerisinde yer alsınlar. Sağlık bakanlığı Türk üretimi Turkovac aşısının 2022 yılında kullanılmaya başlayacağını açıkladı ancak ben Çanakkale Tabip Odası Başkanı Olarak Sağlık Bakanlığının açıkladığı tarihlere o kadar rahat güvenemiyorum. Bunun nedeni de Pandemi sürecinde Çanakkale Sağlık Müdürlüğü de Sağlık Bakanlığı da bilgi verme konusunda şeffaf olunmaması. Sağlık Bakanlığı da Pandemi sürecinde verdikleri ölüm oranlarının 3 katı olduğunu kendileri ifade ettiler.  İşin kötü tarafı bu süreçte bilimsel çalışmalara da izin verilmedi. Umarım Turkovac sağlık bakanlığının söylediği gibi Pandemi de etkilidir. Ama siz ne kadar güvenirsiniz derseniz Kuşkuluyum.” dedi.
Sağlık Çalışanları Tüm Talepleri Hak Ediyor
Erensoy sağlık çalışanlarının son dönemindeki eylem ve iş bırakma eylemleri konusuna da açıklık getirerek “ Sağlık çalışanlarının sorunlarının çözülmesi vatandaşlarımızın aldığı sağlık hizmetinin kalitesinin de arttıracak.biz hep şunu söylemek istiyoruz. Sağlık çalışanları bir taraf, hastalarımız bir taraf değil. biz sağlık çalışanları hastalarımız ile birlikte çok daha iyi bir sağlık sistemini hak ediyoruz. Taleplerimiz nelerdi ?  Sağlık çalışanları olarak çalışma sitemimizde yeni düzenlemeler istiyoruz. Hekimler de mesela performans sistemi uygulanıyor. Performans sistemi demek şu demek hekimlere muayne ettiğiniz yani baktığınız hasta sayısı üzerinden devlet size hastanenin döner sermayesinden bir para yani pay aktarıyor. Dolayısı ile ben hekim olarak hastamla daha fazla konuşuyorsam  bu nedenle döner sermayeden her zaman daha az pay alıyorum. Nitelik değerlendirmesini performans sistemi ile ölçemezsiniz. Performans sisteminde her baktığınız hasta için her yaptığınız işlem için bir puan var. Hatta biz diyoruz ki, bilgisayar oyunundaki Mario’nun puan toplaşması gibi bu sistemi kabul etmiyoruz ve bu şekilde puan toplamak istemiyoruz diyoruz. Bu kadar niteliksel işlem yapan hekimlerin niceliksel değerlendirilmesini doğru bulmuyoruz. Bu durum neye yol açıyor.? Hastane içerisinde hekimler arasında çok korkunç uçurumların oluşmasına neden oluyor ve çalışma barışını bozuyor” dedi.
Performans Sistemi Değil Maaş İstiyoruz
Güleda Erensoy “ Biz hekimler olarak performans sistemi değil  maaş artışı istiyoruz. Biliyorsunuz bir ara hekimlerin maaşlarına 5 bin TL zam yapılacağı ifade edildi sonra apart topar teklif geri çekildi buda çok büyük bir komediydi. Bilinsin ki bu zammı almadık.biz sağlık çalışanları olarak tüm taleplerimizi hak ediyoruz. Pandemi sürecinde tüm kamu çalışanları çalıştı. Ancak biz sağlık çalışanları olarak ekstra riskler aldık. Pandemi ile mücadelede ön cephede idik.  Bunun karşılığında sağlık çalışanları olarak ödül bekliyoruz ve yaptığımız fedakarlıkların hissettirilmesini bekliyoruz. Biz sağlık çalışanları olarak yaptıklarımızın değerli olduğunun bize hissettirilmediği için iş bıraktık sağlık çalışanları olarak yapılan çalışma ve alınan risklerin farkında olunmasını istiyor.  Bu anlamda sağlık çalışanlarının tamamı çok kırgın. Emeğimizin görülmesini, ekstra çalışma saatlerimizin görülmesini istiyoruz. Sağlık çalışanların talepleri dikkate alınması ve sağlık çalışanların çığlıkları artık duyulmalı. Pandemi dönemindeki çalışmadan ötürü sağlık çalışanlarının yıpranma payına eklemeler yapılması gerekiyor. Hemşireler için 3600 ek gösterge istiyoruz. Biz mücadelemizi tüm sağlık çalışanları adına yapıyoruz. Taleplerimiz dikkate alınmazsa eylemlerimize devam edeceğiz” dedi.
 
Cuma Deren