Son günlerde Çanakkale’de artan vaka sebeplerine de değinen ve bu sebeplerin en önemlisinin Ev ziyaretleri olduğunu belirten İl Sağlık Müdürü Baştürk “Komşu ziyaretlerinden kaynaklanan, cenaze ziyaretlerinden kaynaklanan bulaşlar olduğu ve bu tür bulaşların toplu bulaşlar olduğunu görmek bizleri üzüyor ve içimizi acıtıyor. Çanakkale’ ye bu vaka sayıları yakışmıyor. Çanakkale vaka sayısının düşürülmesi konusunda çok daha iyisini yapabileceğine inandığımız için sağlık çalışanları olarak var gücümüzle çalışıyoruz” dedi.
Boğaz Medya Sosyal Medya Hesapları üzerinden yapılan Canlı yayın programına katılan, Çanakkale İl Sağlık Müdür Op. Dr. Gökhan Baştürk, yaşanan zorlu süreç ile ilgili bilgiler verdi. 2020 yılının başında Çin’de ortaya çıkan ve dünyaya yayılan Koronavirüs sürecinin başında Biga İlçesinde görev yaptığını belirten İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Gökhan Baştürk, o süreci şöyle anlattı “Pandemi dönemindeki kişisel avantajım şu, Ezine’de Ayvacık’ ta, Biga’ da ve Lapseki’de çalışma fırsatı ve ameliyat yapma fırsatı buldum. Özetle sahayı tanıyorum nispeten.  Pandemi dönemine Lapseki Devlet Hastanesinde görev yaparken başladı. Pandeminin Çanakkale’ deki en yoğun zamanlarında, Biga Devlet Hastanesinde gerçekten çok yoğun ve büyük bir mücadele verdik. Ben bu nedenle çalıştığım tün arkadaşlara ve bu dönem çalışacağım tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Pandemi sürecinde zor bir dönem atlattık ve Pandeminin devam etmesi nedeni ile bu çalışmalarımıza devam ediyoruz. Biga Devlet Hastanesinde Kovid  Pandemisinin Çanakkale’ deki en yoğun döneminde yoğun bakım servisinde çok önemli hizmetler verdik. Biga’ da hiçbir hastayı ayırmadan, hiçbir hastayı yarı yolda bırakmadan, tüm gücümüzle Pandemi ile mücadele ettik” dedi
 Vatandaşların Kendini Koruyarak Bize Destek Olmalarını İstiyoruz
Son dönemde salgın yokmuş gibi maske, mesafe ve hijyen kurallarını unutan vatandaşları gördükçe, özellikle maske takmayan vatandaşları gördükçe sağlık çalışanlarının motivasyonunun düştüğünü belirten Sağlık İl Müdürü Gökhan Baştürk “Sağlık çalışanlarımız yoğun çalışmaya temposuna alışkın. Tabi ki Pandemi döneminde yoğunluk iki katına çıksa da sağlık çalışanlarımız büyük özveri göstererek çalıştılar ve bu çalışmalarına hala devam ediyorlar. Bu dönemde sağlık çalışanları izin kullanamadı, çocuklarını göremedi, ailesini, annesini, babasını göremeyenler oldu. Bu nedenle de kendimde de bu yükü hissediyorum burada idarecilere büyük bir görev düşüyor. İdareciler sağlık çalışanlarının bu özverili çalışmalarına işlerini kolaylaştıracak şekilde destek olması gerekiyor. Bu bilinç ile çalışmaya devam ediyoruz. Tabi  Kovid döneminin de çok uzun bir dönem olduğunu da burada unutmamak lazım. Eşini Kovid’ ten kaybettikten sonra dönüm tekrar Kovid servisinde çalışan hemşirelerimiz var. yine  Kovid’ ten annesini kaybeden ve acil serviste çalışmasını devam eden birebir tanıdığım doktor arkadaşım var. O dönemde sağlık çalışanları çok uzun mesai saatleri ile tam kapalı kıyafet ve maske ile çalıştılar. Birde şu açıdan bakalım. Bu fedekarlıkları yapan sağlık çalışanlarının dışarıya çıktığında maske takmayan , topluluk ve kalabalık yerlerde ve alanlarda maske takmayan vatandaşları görünce moral motivasyonu düşüyor. Biz Çanakkale’de sahada sağlık çalışanları ile beraber Kovid ile mücadelemize devam ediyoruz. Vatandaşlarında bu mücadeleye kendilerini Pandemiden koruyarak ve kurallara riayet ederek destek olmasını bekliyorum.” dedi.
Hedefimiz Virüsün Bulaşmasını Önlemek
İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Gökhan Baştürk  Koronavirüs  Pandemisinin devam ettiğini de hatırlatarak yapılan çalışmalara değindi. Koronavirüs ile mücadelede aşının önemine ve kurallara değinen Baştürk, hedeflerinin virüsün bulaşmasını önlemek olduğunu belirterek “Koronavirüs  aşısı  Devletimizin girişimleri ile sahada, Pandemide öğrendiğimiz Maske, mesafe ve hijyene dikkat edilmesini istiyoruz. Aşı çok önemli, aşıya ulaşamayacak olan vatandaşlarımızın evine giderek aşılarını vuruyoruz. Bakımevi, huzurevi öğrenci yurdu, Pazar yeri kordon bölgesi, insanlarımızın yoğun olarak bulunduğu her yere, Koronavirüs aşısını götürerek vatandaşlarımıza uygulanmasını sağladık. Pandemi mücadelesi iki ayaktan oluşuyor. Ya Covid-19 hastaya bulaşmayacak, bulaşırsa da hastane yani tedavi süreci  çok iyi yönetilmesi lazım. Bizim aslı hedefimiz Covid-19 virüsünün  vatandaşımıza bulaşmasını önlemek. Çünkü hastane süreci şartlar ne kadar iyi olursa olsun, Covid-19 virüsünün kendi özelliğinden ötürü virüse yakalanan hastalarda belirli bir kayıp yaşanmasına neden oluyor. Tekrar ediyorum bizim amacımız ve hedefimiz virüsün bulaşmasını önlemek.  Bu hedefimizi de maske, mesafe ve hijyeni vurgulayarak ve üstüne basa basa ifade ediyoruz. Vatandaşların “Covit-19 bana bulaşsa da ben kurtulurum” algısından kendilerini sıyırmaları lazım Sağlık Bakanlığımızın ve bilim adamlarının uyarılarına dikkat edilmesi lazım. Bu süreçte bizde sağlık çalışanları olarak vatandaşlarımızdan maske mesafe ve hijyen konusun da bizlere destek olmalarını istiyoruz. Unutulmamalıdır ki sağlık çalışanlarımızın isteği ve beklentisi bu yöndedir. Sağlık çalışanları halktan maske, mesafe ve hijyen konusunda tüm önlemleri almaları ve virüs kapmamaları konusunda destek bekliyor. Özellikle aşı son derece önemli gençlerde aşı konusunda biraz eksiğimiz var. Gençlerimizin de aşılanmasını tamamlarsak sağlık çalışanları Pandemi ile daha iyi mücadele edebilecekler. Çok ciddi kapanma süreçleri yaşadık bunun tekrarlanmaması için hep birlikte Pandemi ile mücadele etmemiz gerekiyor. Bu mücadele sadece sağlık çalışanları ile başarıya ulaşmaz. Bu nedenle vatandaşlarımızın da desteği gerekiyor. Pandemi dönemine 3 ay bir dayanalım diye başladık, ama bu süreç 2 yıla yaklaştı. Koronavirüs kontrol edilebilir duruma gelmedikten sonra, bizim Koronavirüsle mücadelemiz sürecek. Çünkü biz virüsü kontrol altında tutmazsak kapanmaları hep beraber yaşayacağız. Mecburen mücadeleye devam etmek zorundayız. Bizde dışarı çıktığımız zaman cafeleri görüyoruz, konser alanlarını , toplantıları görüyoruz. Yemek yeme alanlarında sosyal mesafenin olmadığını görüyoruz. Tabi bu durumlar vatandaşın önlemleri gevşettiği hatta zaman zamanda hiçbir tedbir almadığını görüyoruz” dedi.
Ev Ziyaretleri, İşyeri Ziyaretlerinde Bulaş Fazla
Çanakkale’deki vaka artışlarının kaynağına dair açıklamalarda bulunan Çanakkale İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Gökhan Baştürk, özellikle ev ve iş yeri ziyaretlerinde bulaşın fazla olduğunu belirterek “Biz Çanakkale Sağlık İl Müdürlüğü olarak merkez ilçe ve tüm ilçelerimizden günlük vaka sayılarını takip ediyoruz. Ev içi bulaş görüyoruz ki bu normal, ama komşu ziyaretlerinden kaynaklanan, cenaze ziyaretlerinden kaynaklanan bulaşlar olduğu ve bu tür bulaşların toplu bulaşlar olduğunu görmek bizleri üzüyor ve içimizi acıtıyor. İş yeri termaslar, önlenebilir temaslar. Bu önlenebilir temaslardan bulaş ortaya çıkınca sağlık çalışanları olarak moralimiz bozuluyor. Ama tabi yine de mücadeleye devam ediyoruz. Uzun bir süreç olması neden, ile herkes sıkıldı. İnanın sağlık çalışanları da sıkıldı. 24 saat boyunca maske takan bir sağlık personeli dışarı çıktığı zaman maskesiz bir topluluk gördüğü zaman ‘ben niye maske takıyorum da bu insanlar maske takmıyor’ diye kendine soruyor. Çünkü maske takmayan insanlarda Covid virüsü kaptığında hastaneye gelerek o sağlık çalışmasından tedavi hizmeti alıyor.  Unutmayalım ki sağlık Bakanlığının Covid Pandemisi nedeni ile açıkladığı ölüm sayıları bir yakınımızın annesi babası yada bir arkadaşımız, arkadaşımızın ailesinden biri. Malefes son aşamada da son pişmanlık fayda etmiyor. Çanakkale’ ye bu vaka sayıları yakışmıyor. Çanakkale vaka sayısının düşürülmesi konusunda çok daha iyisini yapabileceğine inandığımız için sağlık çalışanları olarak var gücümüzle çalışıyoruz” dedi.
%84 Aşılana Oranı İle 6. Sıradayız
 Aşılama ile ilgili bilgiler veren Baştürk “Aşılama sıralamasında Türkiye genelinde 6. sıradayız. %84’lük bir aşılama oranımız var Çanakkale’ de bu nedenle sürdürülebilir bir tedavilerin yapılabildiği hastanelerimiz var. Bu vakalar artarsa aşı oranları düşerse Çanakkale’deki hastanelerimizde sürdürülebilir olmaktan çıkmaları gibi bir risk var. biz zaten sağlık çalışanları olarak mücadelemize devam ediyoruz ama aşı’ da maske, mesafe ve hijyen kurallarında da vatandaşlarımız sağlık çalışanlarına destek olmalı. Özellikle maske kullanımının çok önemli olduğunu ifade etmek istiyorum. Aşı konusunda da vatandaşlarımız randevu almadan da 2. yada 3. doz aşılarını olabilirler. Vatandaşlarımızın eksik aşısı kalmasın. Aşı olunması konusu da çok önemli lütfen vatandaşlarımız aşılarını vurdursunlar. Bu Pandemi ile mücadelemizdeki en önemli silahımız. Son dönemde kaybettiğimiz Covid hastalarımızın büyük bölümünün aşısız olduğunu bilmek bizleri çok üzüyor. Yeni yılda da Sağlık Bakanlığımız Turkovac  yerli aşıyı da kullanmaya başlayacak. Bu hamle ile beraber kendi aşımızı da Kullanmış olacağız” ifadelerine yer verdi.
 
Şerife Erdem