Çanakkale’nin Bayramiç ilçesinde 1800’lü yıllara dayanan, Milli Şair Mehmet Akif Ersoy’un çocukluk yıllarında yediği ve hatıratlarında yer alan Bayramiç tahin helvasının coğrafi işaret tescili için gerekli çalışmaları yapan ve başvuruda bulunan Bayramiç Ziraat Odası tarafından yapılan başvuru kabul edildi.  Bayramiç helvası artık tüm dünyaca bilinecek olmasının avantajını sağlayan  Coğrafi İşaret olarak tescil edildi.

Eşsiz doğası,  Kazdağları eteklerindeki endemik bitki ve bereketli toprak yapısı ile tarih boyunca  tarımın önemli noktalarından biri olan Bayramiç,  tescilli patent ve coğrafi işaret potansiyelini genişletiyor. Bayramiç Elması, Bayramiç Beyazı ve Zeytin yağının ardından bu kez de gıda alanında yapılan çalışmalar sonucunda Bayramiç Helvası da Coğrafi işaret olarak tescil edildi.  Eşsiz doğasında yetiştirilen susamlar Bayramiç’te 1800’lü yıllardan beri helva üretiliyor. Bayramiç ilçesinde 1800’lü yıllara dayanan, Milli Şair Mehmet Akif Ersoy’un çocukluk yıllarında yediği ve hatıratlarında yer alan Bayramiç tahin helvasının coğrafi işaret tescili. Bayramiç Zirrat Odası Başta olmak üzere, Ticaret Borsasının da destekleri ile Tahin Helvası Coğrafi İşaret olarak tescil edildi.
 Bayramiç Helvasının Coğrafi İşaret Tescil Belgesi; 25 Kasım 2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumunda gerçekleştirilen törende TÜRKPATENT Başkanı Prof. Dr. Habip ASAN tarafından başvuru sahiplerine takdim edildi.
Törene, AK Parti Grup Başkan Vekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, AK Parti Milletvekili  Jülide İskenderoğlu, TÜRKPATENT Başkanı Prof. Dr. Habip Asan,  İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, , Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı S.Kaya Üzen, Çanakkale Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ünal Özcan, Bayramiç Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı İsmail Yıldırım, Biga Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı İbrahim Mutur, Çan Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Emin Görgün, Bayramiç İlçe Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Çobanoğlu, Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan, Yönetim Kurulu Üyeleri Adem Örnek, Hüseyin Peker, Tatlan Helva Bahar Koçer, Hüsnüoğulları Helva Ege Şenol, Sefa Akyüz Helva İbrahim Akyüz katıldı. Törende konuşan TÜRKPATENT Başkanı Prof. Dr. Habip ASAN, özellikle son 10 yılda ülkemizin fikri mülkiyet alanında çok yol kat ettiğini belirterek, Aralık 2020 yılında yayınlanan Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı Raporuna göre, patent marka tasarım başvurularında ilk 10’a giren bir ülke konumuna geldiğimizi ifade etti.
Bayramiç Zeytinyağı Tescili 1 Ocak’ta Belli Olacak
Kurum olarak marka patent tasarımın yanı sıra coğrafi işaretlere de tescil yapıldığını söyleyen Prof. Asan “Coğrafi İşaretlerin artık ülkelerin zenginleşmesinde bir araç olarak kullanılıyor. Ülkemizde şu anda 941 tescilli ürün ile 753 tane de işlemleri devam eden başvuru  bulunuyor. Çanakkale ilimizin 8 adet tescili ve 1 adet işlemleri devam eden başvurusu bulunuyor. Çanakkale ilimizin tescilli coğrafi işaretlerini, Çanakkale El Halısı, Ezine Peyniri, Bayramiç Beyazı, Bayramiç Elması,  Bozcaada Çavuş Üzümü, Geyikli Zeytinyağı, Yenice Kırmızı Biberi ve bugün tescil belgesi takdim edilecek olan Bayramiç Tahin Helvası şeklinde sıraladı. Lapseki Şeftalisi ve Bayramiç Zeytinyağı coğrafi işaret başvurularının işlemleri ise devam ediyor. Bayramiç Zeytinyağı şu an askıda inşallah 1 Ocak 2022 tarihinde tescil ile sonuçlanacak. Bayramiç Ziraat Odası tarafından başvurusu yapılan Bayramiç Beyazı’nın aynı zamanda AB nezdinde tescilli olan 7 coğrafi işaretimizden biri” dedi.     
Dünyaya Tanıtmak İçin Önemli Bir Adım                                 
Türk Patent ve Marka Kurumunda düzenlenen törende konuşan AK Parti Grup Başkan Vekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan  “Çanakkale'nin güzide ilçesi, Milli Şair Mehmet Akif Ersoy'un memleketi Bayramiç'in, tarihi ve verimli topraklarıyla önemli bir merkez.  Bayramiç tahin helvası, 1870'ten bu yana önemli bir değer, Mehmet Akif Ersoy'un çocukluk anılarında sıkça bahsettiği ve ‘Tadını unutamıyorum’ dediği çok özel bir ürün. Şehrimize özgü, bir anlamda Üstat Akif'in hatırasını taşıyan Bayramiç tahin helvasının coğrafi işaret tescili alması, Çanakkale'mize özgü bu ürünümüzü ülkemize ve dünyaya tanıtmak için önemli bir adım oldu. Geleneksel bilgi ve kültürel değerlerin korunması açısından büyük öneme sahip olan coğrafi işaretlerin, ekonomiye katkısıyla birlikte üreticiye de pazarlama konusunda büyük avantajlar sağlayacak. Bayramiç Tahin Helvası’nın, Coğrafi İşaret olarak tescil edilmesinden emeği geçenlere teşekkür ederim” dedi.
Yapılan konuşmaların ardından TÜRKPATENT Başkanı Prof. Dr. Habip Asan tarafından 1800’lü yıllara dayanan, Milli Şair Mehmet Akif Ersoy’un çocukluk yıllarında yediği ve hatıratlarında yer alan Bayramiç tahin helvasının coğrafi işaret tescil belgesini takdim etti.
Emeği Geçenlere Teşekkür Ederim
Patent töreni sonrası bir açıklama yapan Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan  “İnsanımızın, toprağımızın, kültürümüzün, tarihimizin değerlerinden olan Kaz Dağları kuzey yamacında yer alan ve Çanakkale’nin Bayramiç ilçesiyle özdeşleşen Bayramiç Tahin Helvamız bölgemizin önemli bir değeri. Odamızın çalışmaları ile böyle değerli bir ürünümüz coğrafi mahreç işaretiyle taçlandırıldı. Böylelikle Bayramiç helvamızın hem geçmişten gelen özellikleri hem de kaliteleri güvence altına alınmış ve ticarileşmesinin sağlanması için fırsat yakalanmıştır. Çanakkale’mizin sahip olduğu coğrafi işaret potansiyelini katma değere dönüştürmek, ülkenin ekonomisine ve ihracatına katkı sunmak çok kıymetli. Coğrafi mahreç işaretinin alınmasında Başta Sayın Valimiz İlhami Aktaş, Grup Başkan Vekilimiz Bülent Turan, Milletvekilimiz Jülide İskenderoğlu, Türkpatent Başkanımız Prof. Dr. Habip Asan, bizlerden maddi, manevi desteklerini hiçbir zaman esirgemeyen Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı Kaya Üzen ve Meclis Başkanı Abdullah Deniz, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Selçuk Semizoğlu, İl Tarım ve Orman Müdür Erdem Karadağ, İlçe Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Çobanoğlu, Tatlan Helva Bahar Koçer, Hüsnüoğulları Helva Ege Şenol, Sefa Akyüz Helva İbrahim Akyüz, Karagöz Helva Mehmet Ali Karagöz, Sevinç Helva İbrahim Sevinç ve Ziraat Odası yönetim, meclis kurulum ve personelim olmak üzere emeği olan katkı sunan herkese teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.
 
Cuma Deren