Basın açıklamasını yapan Yeni Kuşak Köy Enstitüsü Çanakkale Şubesi Başkanı Osman Demircan, 24 Kasım’ın sadece bir anma günü değil, bir mücadele günü olduğunu belirtti.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’e Başöğretmenlik ünvanının verildiği tarih olan 24 Kasım her yıl öğretmenler günü olarak kutlanıyor. Bu kapsamda Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği Çanakkale Şubesi , Köy Enstitülü  öğretmenlerin katılımı ile Cumhuriyet Meydanında bir program düzenlendi.  YKKED Genel Merkez ve Şubeler ortak Basın Açıklamasının da gerçekleştirdiği program, Atatürk büstüne çelenk koyulması ile başladı. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının ardından, tüm illerle eş zamanlı yapılan ve öğretmenlik mesleğinde yaşanan sorunların dile getirildiği bir basın açıklaması yapan  Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği Çanakkale Şubesi Başkanı Osman Demircan  “Mustafa Kemal Atatürk, zaferden hemen sonra 27 Ekim 1922 tarihinde Bursa’da, İstanbul’dan gelen öğretmenlerle yaptığı toplantıdaki konuşmasında 'Ordularımızın kazandığı zafer, sizin ve sizin ordularınızın zaferi için, yalnızca ortam hazırladı. Gerçek zaferi siz kazanacaksınız ve kesinlikle başarıya ulaşacaksınız’ sözleriyle hem eğitime hem de öğretmen ordusuna olan güvenini vurgulamıştır. İlerleyen yıllarda önemi sürekli vurgulanarak Eğitimin öncelikli olduğu mesajları ve girişimleri peş peşe sürmüştür. Bakanlar Kurulu 11 Kasım 1928 tarihinde Mustafa Kemal Atatürk’e Millet Mektepleri Başöğretmeni unvanı verilmesi kararını almış, Atatürk de bu kararı 24 Kasım 1928 tarihinde imzalayarak kabul etmiştir. Atatürk'e verilen bu unvan semboliktir ve topluma bir mesajdır. Öğretmenliği toplumun gözünde yükseltmiş, saygınlığını daha da artmıştır. Cumhuriyetin kuruluş yıllarında; Mustafa Necati, Vasıf Çınar, Hasan Ali Yücel, İsmail Hakkı Tonguç gibi devrimci eğitimcilerin önderliğinde en saygın meslek olan öğretmenlik, Köy Enstitülerinin kapatılması sürecinin başlangıcı olan 1946 yılından itibaren giderek yıpratılmıştır. Dincileşme ve piyasalaşmayla birlikte Köy Enstitülü ve ilerici öğretmenler baskı ve kıyımlara uğramışlardır. Özellikle öğretmenlerin büyük çoğunluğunu örgütleyen  Köy Enstitülü Fakir Baykurt ile özdeşleşen Türkiye Öğretmenler Sendikası (TÖS) ve 12 Mart sonrası onun yerine kurulan TÖB-DER  bu kıyım ve baskılara karşı şanlı direnişler gerçekleştirmiştir. 12 Eylül Faşist darbesi TÖB-DER'İ kapatmış, üyesi öğretmenlere işten çıkarma, işkence, hapis, sürgün gibi insanlık dışı uygulamalar yapmıştır” dedi.

Öğretmenler Ucube Sistem EBA İle İtibarsızlaştırdı
Koronavirüs süresinde  eğitimde yaşanan aksaklıklar ve sonradan yaşanan eğitim sorunlarına da değinen Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği Başkanı Osman Demircan “Atatürk’e başöğretmenlik unvanı verilmesinden 93 yıl sonra, bugün eğitim sistemimiz artık nitelikli çağdaş öğretmen yetiştirememenin yanında, liyakati dışlayan, eğitim hakkına erişimi engelleyen, adaletsizlikler eşitsizlikler üreten bir hale gelmiş evrensel laik-bilimsel eğitim karşıtı uygulamalarla dolmuştur. Korona virüs sürecinde Milli Eğitim Bakanlığı iyi bir sınav verememiştin Bilimin rehberliğinde yeterli koruyucu tedbirleri almak konusunda başarısız olmuştur. Alt yapısını oluşturmadan uygulamaya çalıştığı çevirim içi eğitim öğretmenleri daha zor duruma düşürmek ve öğretmen kimliğini yıpratacak çalışmalar olarak tarihe geçmiştir. Öğretmenleri, EBA adında ucube bir eğitim sistemine bağımlı kılmış ve öğretmeni itibarsızlaştırma yolunda hızlı adımlar atmıştır. Tüm bu olumsuzluklar içinde bile çağdaş eğitim mücadelesini vermeye çalışan öğretmenlerimizin çabası çok değerlidir” dedi.

24 Kasım Mücadele Günüdür
 Öğretmenler gününün sadece bir anma değil, aynı zamanda bir mücadele günü olduğunu da belirten Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği Başkanı  Osman Demircan “24 Kasım Öğretmenler Günü, sadece bir anma günü değil, bir mücadele günüdür aynı zamanda. Bizler, Cumhuriyetimizin tüm kazanımlarını tersine çevirme konusunda bir hayli yol almış olan iktidara karşı, özgüvenli, toplumsal yararı öne çıkaran, aydınlanmam öğretmen kimliğinin yeniden kazanılması mücadelemizin kararlılıkla sürdürülmesi gerektiğine, inanıyoruz. Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği (YKKED)  bu Öğretmenler Gününde de öğretmenlerin sorunları, talepleri ve eğitim sistemi üzerinde bir düşün ve tartışma platformu oluşturarak kamuoyunun dikkatine sunmayı toplumsal bir görev saymaktadır. Kısa vadede; öğretmenlerin, ekonomik, demokratik, özlük haklarını geliştirecek bir mücadeleyi yürütürken, uzun vadede; geçmişte çevre ve doğa duyarlılığı taşıyan, öğrencilerini demokratik kültür ve sanatla buluşturan, onları iş içinde, iş aracılığı ile eğiten, tüm çocuklara nitelikli laik-bilimsel eğitim veren, Türkiye’nin özgün öğretmen yetiştirme ve eğitim modeli olan Köy Enstitüleri sistemini ve felsefesini, eğitim sorunumuzun köklü çözümünde bir alternatif olarak gördüğümüzü belirtiyoruz” dedi.
 
Cuma Deren