Kurulduğu topraklarda, Şehrin dinamikleri başta, STK' lar ile iş birliği içinde olan, bir süredir Şehir ile ilişkileri zayıfledığı gözlenen Bilim İrfan yuvası, Kent Konseyi ile masaya oturup, imzayı attı.
 
"Beklenen tablo" yorumlarını da alan bu gelişme için, en çarpıcı değerlendirme şu cümle ile geldi; "Beklenilenler çoktu, gecikmeli de olsa oldu..." Kent Konseyi Başkanlığı, ÇOMÜ ile kurulan beğeni topladığı da gözlenen ilişkiyi basın açıklaması yapıp kamuoyuna duyurdu. Kent Konseyi Basın ofisi, ilk adım için şu başlığı attı; "Üniversite ve Kent işbirliği için ilk adım atıldı"

ÇOMÜ ve KONSEY, ARTIK  EL ELE..!
Uzun süre sonra, şehre ve STK'larına dokunma kararı alan ÇOMÜ, beğeni topladı.
Şehitler coğrafyasında kazanılan, Destansı Zafer'den adını alan 'Çanakkale Onsekiz Mart
Üniversitesi', Rektör Muratlı döneminde şehir ile ilk beğeni toplayan bağını, uzun süre sonra kurdu.
Yaşanan bu gelişmeye, kamuoyundan yorum gecikmedi:
 
"NİHAYET BE ÇOMÜ.."
 "Beklenen tablo" yorumlarını da alan bu gelişme için, en çarpıcı değerlendirme şu cümle ile geldi;
 "Beklenilenler çoktu, gecikmeli de olsa oldu... Nihayet be ÇOMÜ..!"
 Kent Konseyi Başkanlığı, uzun süredir Şehir ve yaşayanları ile ilişkileri durduğu gözlenen bağı kurmayı başardı.
 ÇOMÜ ile kurulan beğeni topladığı da gözlenen ilişkiyi basın açıklaması yapıp kamuoyuna duyuran Kent Konseyi Basın ofisi, atılan 'ilk adım' için şu başlığı attı;
"Üniversite ve Kent işbirliği için ilk adım atıldı"
 Kent Konseyi'nden yapılan basın açıklamasında; "ÇOMÜ' nün, Kent konseyi ile işbirilği" şöyle dile getirildi; "Çanakkale Kent Konseyi Başkanı Hulusi Evren Kızoğlu ve Yürütme Kurulu üyeleri ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat ile rektörlükte bir araya geldi. Görüşmede Çanakkale Kent Konseyi ile Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi arasında işbirliği protokolü Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat ve Çanakkale Kent Konseyi Başkanı Hulusi Evren Kızoğlu tarafından imza altına alındı."
 
İŞTE DETAYLAR...
İşbirliği protokolu imza töreninin detayları, basın açıklamasında şu ifadeler ile özetlendi:
"İmza törenine Kent Konseyi Yürütme Kurulu üyeleri; Prof. Dr. Pelin Kanten, Ümit Burunlular, Kahraman Uzan, Celil Kankaya, Görkem Önal, Çevre Meclisi Başkanı Bünyamin Nami Tonka, Kent Konseyi Genel Sekreteri Alper Usta katıldılar."
 
BU PROTOKOL İLE NE OLACAK...
 
Açıklamada, "Yani, şimdi ne olacak?" şeklinde akla gelmesi olası soruya yanıt geldi. "Protokol sayesinde; Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ile Çanakkale Kent Konseyi arasında; kültür, tarih, çevre, sanat, spor, bilim ile diğer tüm alanlarda çalışma yöntemlerinin tespiti ve uygulanmasında işbirliği yapılması planlandı."
 
Çanakkale Kent Konseyinin, meclislerinin ve çalışma gruplarının Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin katkılarıyla kentin gelişimine katkı sağlamak, problemlerinin tespitini yaparak çözüm önerilerini geliştirmek, projeler üretmek Çanakkale ile ilgili bütün çalışmalarda bilimin öncelenmesini sağlamak başta, saha araştırmalarına ve bilimsel referansa dayanan ortak akılla bulunan sonuçların kamuoyuyla paylaşılmasının amaçlandığı, yapılan açıklamada altı çizilen bilgilerden oldu. Bu protokolun;,  Üniversite ve Kent Konseyi’nin yapacakları çalışmalar için çok önemli bir dayanak oluşturacağı da yapılan açıklamada vurgulandı.
 
Kent Konseyi, kamuoyunu bilgliendirme amaçlı açıklamasında, ayrıca şu ifadeleri kullandı; "Protokol; Çanakkale Kent Konseyini oluşturan Sivil Toplum Kuruluşları, dernekler başta olmak üzere Kent Konseyini oluşturan tüm paydaşları, gönüllüleri yakından ilgilendiriyor. Kent Konseyinin önümüzdeki süreçte yapacağı “Aktif yurttaşlık, katılımcılık, gönüllülük, kent okur-yazarlığı” başta olmak üzere tüm çalışmaların bilimin ışığında bilimsel verilerle yapılmasının sağlanarak kentin gelişimine ufuk katan ve ivme kazandıran sonuçların elde edilmesi hedefleniyor."
 
Erdem Sürek