Bu yıl 11. Kez kapılarını açan Türkiye’nin en büyük gıda fuarına 76 ilden ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden 113 oda ve borsa, 16 kalkınma ajansı, 83'ü kadın kooperatifi olmak üzere 150 kooperatifi ile  toplam 650'nin üzerinde katılımcı ürünlerini tanıtmak için YÖREX Fuarında yer aldı.  Çanakkale’deki Oda ve Borsanın yanın sıra Kooperatiflerin de katılımı ile Bayramiç Beyazı, Bayramiç Elması, Bayramiç Tahin Helvası, Bozcaada Çavuş Üzümü, Ezine Peyniri, Geyikli Zeytinyağı, Yenice Kırmızı Biberi, Çanakkale El Halısı olmak üzere 8 adet coğrafi işaret tescilli ürünü ve tescil sürecindeki ürünleri fuarda tanıtıldı.

Aydın Ticaret Borsası, Antalya Ticaret Borsası öncülüğünde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) desteklediği, ’Sizin Oraların Nesi Meşhur’ sloganıyla 11.kez gerçekleşecek olan Yörex Yöresel Ürünler Fuarı kapılarını açtı. Yöresel ürünlerin yer aldığı Türkiye’nin en büyük gıda fuarında Çanakkale’de Coğrafi ürünleri ile yer aldı. Yöresel ürünlerin katma değerini arttırmak, markalaşmasını sağlamak ve ticarileşme süreçlerini desteklemek amacıyla gerçekleştirilen, YÖREX Yöresel Ürünler Fuarına Çanakkale’de ÇTSO Ve Ticaret Borsası öncülüğünde bir çok kurum ve Sivil Toplum Kuruluşunun katılımı ile Çanakkale’nin Bayramiç Beyazı, Bayramiç Elması, Bayramiç Tahin Helvası, Bozcaada Çavuş Üzümü, Ezine Peyniri, Geyikli Zeytinyağı, Yenice Kırmızı Biberi, Çanakkale El Halısı olmak üzere 8 adet coğrafi işaret tescilli ürünü ve tescil sürecindeki ürünleri fuarda tanıtıldı.

20-24 Ekim 2021 tarihleri arasında gerçekleşen fuarda Güney Marmara Kalkınma Ajansı Çatısı altında Balıkesir ve Çanakkale’nin  yer aldığı stantta Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası  Başkanlığı, Çanakkale Ticaret Borsası  önderliğinde Bayramiç Ziraat Odası, Bayramiç Belediyesi, Çanakkale Belediyesinin yanı sıra S.S.Pıtıreli Köyü Kalkınma Kooperatifi, S.S. Kemallı Kadın Girişim, Üretim ve İşletme Kooperatifi, S.S.Biga Kadın Çevre Kültür ve İşl. Kooperatifi ve Bayramiç Kazdağı Tarımsal Üretim Kooperatifinin ürünleri Çanakkale standında yerini alarak, fuarı ziyaret eden katılımcılara tanıtıldı.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) desteğiyle bu yıl 11'incisi düzenlenen Yöresel Ürünler Fuarı YÖREX ANFAŞ Fuar Merkezi’nde gerçekleştirilen açılış töreninde bir konuşma yapan ve fuar hakkında bilgiler veren   Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu,   “Antalya Ticaret Borsamızın başlattığı bu girişimi biz de TOBB olarak destekledik. Aradan geçen 10 yılda 3 bin katılımcıya ve 1 milyondan fazla ziyaretçiye ev sahipliği yaptık. YÖREX, aynı zamanda ülkemizde coğrafi işaret ekosisteminin gelişmesine de önemli katkılar sundu. 10 yılda tescilli coğrafi işaret sayısı 110’dan 921’e, başvuru sayısı ise 160’tan 721’e çıktı. YÖREX, coğrafi işaret algısının ve bilinirliğinin artmasını sağladıYÖREX artık Türkiye’nin yöresel ürünler ve coğrafi işaretler vitrinidir. Burada ülkemizin tüm renkleri bir araya gelmiştir. Doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine, tüm Türkiye burada, birlik, beraberlik ve kardeşlik içinde yan yana durmaktadır” şeklinde konuştu.

Zengin Olmak İstiyorsanız Yöresel Ürünlerinize Sahip Çıkın
TOBB olarak coğrafi işaretlerde nicelikten niteliğe geçiş vizyonunu paylaşan Hisarcıklıoğlu, “Burada öncelikle Oda ve Borsalarımız vasıtasıyla coğrafi işaret üreticilerini kayıt altına almaya başladık. Üreticiler, tescil sahibi olan Oda veya Borsa ile sözleşme yaparak, coğrafi işaretli ürünün üretimine başlıyorlar. Oda ve Borsalarımız da bunu denetliyorlar ve bu piyasasının oluşmasını sağlıyorlar. Böylece Coğrafi işaretlerin ticarete daha çok konu olmasını da mümkün kılıyorlar. Yurtdışında da tescil ettirmek ve küresel pazarlara girmek de artık çok önemli. Şu ana kadar 7 ürünümüz Avrupa’da tescillendi, 24 ürünümüzün de değerlendirme süreci devam ediyor. Bunu başaran Oda ve Borsalarımı canı gönülden teşekkür ediyorum. TOBB Brüksel Ofisimiz ile coğrafi işaretlerin AB tescil sürecine yardımcı oluyoruz. Coğrafi işaretlerin AB tescil sürecine yardımcı olması için de bir rehber hazırladık. Zengin olmak istiyorsanız, bölgenizi zengin etmek istiyorsanız kendi yöresel ürünlerinize sahip çıkın. Bunları araştırın, markalaştırın ve dünyaya satın. e-ticaret ve e-ihracat ile tüm dünyaya bunları gönderin. Artık iş çok kolaylaştı. Bu konularda da, hem TOBB, hem de Oda ve Borsalarımız, sizlere yardımcı olacaktır” dedi.

Ürünlerimizin Markalaşması Bizim İçin Her Zaman Ön Sıradadır
Bu yıl 76 ilden ve KKTC'den 113 oda ve borsa, 16 kalkınma ajansı, 83'ü kadın kooperatifi olmak üzere 150 kooperatifin katılım sağladığı Fuarda Çanakkale’den de Bayramiç Beyazı, Bayramiç Elması, Bayramiç Tahin Helvası, Bozcaada Çavuş Üzümü, Ezine Peyniri, Geyikli Zeytinyağı, Yenice Kırmızı Biberi, Çanakkale El Halısı olmak üzere 8 adet coğrafi işaret tescilli ürünü ve tescil sürecindeki ürünleri fuarda tanıtıldı.  Fuara katılan Çanakkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı  Kaya Üzen “ Açılışını gerçekleştirdiğimiz Türkiye’nin her İlinden katılımcıların bir araya geldiği, yöresel ürün ve markalarının yer aldığı Anadolu’yu Antalya’da buluşturan Yörex Yöresel Ürünler Fuarında Çanakkale olarak Güney Marmara Kalkınma Ajansı çatısı altında yerimizi aldık. İllere müthiş ekonomik getirisi olan, markalarımızın tanıtımına da büyük katkı sağladığını düşündüğümüz YÖREX Fuarına Çanakkale olarak başlangıcından buyana sürekli katılmaktayız. Hem üst düzey ziyaretçilerin olduğu hem de marka, firma ve katılımcı profilinin zengin olduğu bu fuarda, İl olarak Ezine Peynirimiz, Bayramiç Beyazımız, Bayramiç Elmamız, Bayramiç Tahin Helvamız, Geyikli Zeytinyağımız ve kooperatiflerimizin yöresel ürünlerini ziyaretçilerimizin beğenisine sunuyoruz.Ürünlerimizin markalaşması, markalı ve katma değerli ürünlerin pazarlanması konuları Çanakkale Ticaret Borsası olarak bizler için her zaman ilk sırada yer almaktadır. İlimiz zaten başlıbaşına bir marka şehir. Ticaret Borsası olarak bunlara katkı sağlayacak her fuarın, organizasyonun içinde yer aldık, destek verdik, bundan sonra da bu desteğimizi sürdürmeye devam edeceğiz.  Bu güzel organizasyonun düzenlenmesinde emeği geçen Birliğimiz başta olmak üzere Antalya Ticaret Borsası ve tüm paydaşlarına teşekkürlerimizi sunuyoruz. Fuarda ayrıca bizlerin yanında yer alarak bizlere gönülden destek sağlayan Çanakkale Belediye Başkan Vekilimiz Mehmet İrfan Mutluay, Ticaret İl Müdürümüz Hakan Tuncerli, Tarım ve Orman İl Müdürümüz Erdem Karadağ ‘a minnetlerimi sunuyoruz” dedi.

Anadolu’nun Tüm Ürünleri Görücüye Çıkıyor
Fuarın açılışına katılan ve alanı gezen bir başka isim ise Çanakkale Ticaret Borsası Meclis Başkanı Abdullah Deniz oldu. Deniz, fuara yönelik izlenimlerini aktardığı konuşmasında   “Ülkemiz tarımsal üretim bakımından bereketli bir ülkedir. Tüm bu tarım ürünleri çeşitliliğinin Antalya’da Yörex Fuarı'nda bir arada tanıtılması ülkemiz ekonomisi açısından önem arz etmektedir. Fuarda Anadolu’nun tüm bu ürünlerimiz görücüye çıkıyor. Çanakkale olarak her yıl olduğu gibi bu yılda Yörex Yöresel Ürünler Fuarında coğrafi işaretli ürünlerimiz ile yerimizi aldık. Amacımız İlimiz değerlerini tüm Türkiye ile buluşturmak. YÖREX’in yöresel ürün farkındalığını arttırdığını kaydeden Başkan Deniz, YÖREX’in, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) özel ödülüne ve Oda-Borsa Proje Yarışması Jüri Özel ödülüne layık görüldüğünün de altını çizdi. YÖREX Yöresel Ürünler Fuarının Anadolu'nun gerçek değerlerini ziyaretçiler ile buluşturduğunu belirten Başkan Deniz, tanıtım ve işbirliği alanında önemli bir fırsat olduğunu vurguladı. Başkan Deniz 4 gün sürecek fuarın başarılı geçmesini temenni ederek, başta Birliğimiz, Antalya Ticaret Borsası’na ve emeği geçen herkese teşekkürlerimizi sunuyoruz” dedi.

YÖREX Fuarı Türkiye’nin Yöresel Ve Coğrafi İşaretli Ürünlerin Vitrini Oldu
11.YÖREX Fuarında bulunan ve fuar  hakkında bilgi veren  Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı  Selçuk Semizoğlu, Anadolu’nun coğrafi ürünlerinin yer aldığı fuarın tanıtım açısından büyük bir önem arz ettiğini belirterek   “2010 yılında düzenlenmeye başlayan YÖREX Fuarları, Ülkemizin doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine tüm yöresel lezzetlerimiz bu fuarda bir araya gelerek ulusal ve uluslararası markalaşma yönünde önemli bir faaliyeti yerine getirmektedir. Bu kapsamda Güney Marmara Kalkınma Ajansı tarafından tahsis edilen Çanakkale standımızda, Çanakkale Odalarımız ve Borsalarımız ile beraber İlimizin Coğrafi İşarete sahip Çanakkale Halımız, Ezine Peynirimiz, Bayramiç Beyazımız, Bayramiç Elmamız, Bozcaada Çavuş Üzümümüz, Yenice Kırımızı Biberimiz, Geyikli Zeytinyağımız ve Bayramiç Helvamız başta olmak üzere bölgemizin öne çıkan tüm tarım ürünlerimizin tanıtımını yapıyoruz. Topraklarımızda üretilen ürünlerin değerini dış pazarlarda tanıtmak için öncelikle bizler dersimize iyi çalışmalıyız. YÖREX Fuarı ürünlerimizin değerini görmemiz ve uluslararası pazarlara çıkmamız için bizlere ayna tutuyor. TOBB Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu başta olmak üzere fuarın düzenlenmesi için emek harcayan Antalya Ticaret Borsamıza, Antalya Ticaret ve Sanayi Odamıza şükranlarımı sunuyorum.” dedi.

YÖREX Önemli Bir Buluşma Noktası Haline Geldi
Fuarda bulunan ve Çanakkale’nin en çok coğrafi ürününe sahip Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan  standı ziyaret eden vatandaşlara ürünler hakkında bilgiler verdi. Çanakkale’nin ürünlerinin tanıtıldığı fuar ile ilgili bilgi veren Başkan İsmail Pehlivan “Açılışını gerçekleştirdiğimiz Türkiye’nin her İlinden katılımcıların bir araya geldiği, yöresel ürün ve markalarının yer aldığı Anadolu’yu Antalya’da buluşturan Yörex Yöresel Ürünler Fuarında Çanakkale olarak Güney Marmara Kalkınma Ajansı çatısı altında yerimizi aldık. İllere müthiş ekonomik getirisi olan, markalarımızın tanıtımına da büyük katkı sağladığını düşündüğümüz YÖREX Fuarına Çanakkale olarak başlangıcından buyana sürekli katılmaktayız.  Hem üst düzey ziyaretçilerin olduğu hem de marka, firma ve katılımcı profilinin zengin olduğu bu fuarda İl olarak , Bayramiç Beyazı, Bayramiç Elması, Bayramiç Tahin Helvası, Bayramiç Zeytinyağı, Ezine Peyniri, Geyikli Zeytinyağı ve kooperatiflerimizin yöresel ürünlerini ziyaretçilerimizin beğenisine sunuyoruz. Ürünlerimizin markalaşması, markalı ve katma değerli ürünlerin pazarlanması konuları Bayramiç Ziraat Odası olarak bizler için her zaman ilk sırada yer almaktadır. İlimiz zaten başlıbaşına bir marka şehir. Ziraat Odası olarak bunlara katkı sağlayacak her fuarın, organizasyonun içinde yer aldık, destek verdik, bundan sonra da bu desteğimizi sürdürmeye devam edeceğiz. YÖREX Yöresel Ürünler Fuarının tüm kesimlere fayda getirmesini temenni eden Başkan Pehlivan, tüm katılımcılara hayırlı fuarlar diliyorum. Ayrıca Bu güzel organizasyonun düzenlenmesinde emeği geçen Antalya Ticaret Borsası ve tüm paydaşlarına teşekkürlerimizi sunuyoruz. Fuarda ayrıca bizlerin konaklama hizmetlerini karşılayan Bayramiç Belediye Başkanı Mert Uygun'a ve Başkan Yard.  Ahmet Karadeniz'e teşekkür ederim" dedi.
 
Standı Ziyaret Edenlere Coğrafi İşaretli Ürünler Hediye Edildi
Bayramiç Beyazı, Bayramiç Elması, Bayramiç Tahin Helvası, Bozcaada Çavuş Üzümü, Ezine Peyniri, Geyikli Zeytinyağı, Yenice Kırmızı Biberi, Çanakkale El Halısı olmak üzere 8 adet coğrafi işaret tescilli ürünü ve tescil sürecindeki ürünleri fuarda tanıtıldığı syandı ziyaret edenlere Çanakkale heyeti tarafından çeşitli ikramlarda bulunarak hediyeler takdim edildi. Çanakkale standını ziyaret eden Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, ve Eski Balıkesir valisi olmak üzere standı ziyaret eden herkese Ezine Peyniri, Bayramiç helvası başta olmak üzere  çeştili ikramlar yapılarak coğrafi ürünler hakkında bilgiler verildi.
 
Cuma Deren