Vatandaş Sorusuna Yanıt Geldi; “6 tünel’ den 5’i tamam… Birinde Rötuşlar Sürüyor…” Gazeteniz VİTAMİN, Yarımada’ lıların yanıtını merak ettiği soruyu manşetine taşımıştı.
 
“Boğazı Geçtik, Tünelde Takıldık” şeklinde ifadeler ile Dünya devi 1915 Boğaz köprüsünün tamamlanmış olmasına karşın, Avrupa yakasında, köprüye bağlantı yollarına yön verecek tünellerin durumuna dikkat çeken vatandaşlar; “İki Yaka Bir Oldu, Tünellere Ne Oldu..?” sorusunu tepki ile dile getirmişlerdi.
 
Yanıtı merak konusu soruya yanıt gecikmedi.
 
Edinilen bilgiye göre; vatandaş tepkisine yol açan görüleri 3 tane olan ancak o bölgede yapımı dev am eden toplamda 6 tünel bulunan, çalışmalarda sona gelindi.6 tünelin her bir  ucundan diğer ucuna ışık çoktan görüldü…
 
Tünel içinde bulunan yolun, asfaltlamadan, ışıklandırmaya, havalandırmadan, şerit çizimine kadar gerekli işlemleri büyük ölçüde tamamlandı.
 
5 ’i  TAMAM, 6’NCI  İŞLEM VAR
 
SON TÜNELİN, 55 METRELİK KISMINDA ÇALIŞMA SÜRÜYOR…
 
Alınan bilgiye göre, 2560, 644, 1355, 792,  503 ve 2558 metre uzunluklara sahip 6 tünelden, 5.  olan 503 metre uzunluğundaki tüpün,  55 metrelik bölümünde son rötuşlar yapılıyor. Tüneller, geçit olmak için artık gün sayıyor.
--------------------------------------------
 
KİLOMETRELİK TÜNELLERDE,
 SON RÖTUŞLAR….
 
---------------------------------------------
 
Gazeteniz VİTAMİN, geçen 14 Ekimde, Tarihi Yarımada’ lıların sesine kulak vermiş, manşet atmıştı.
Uçları, 1915 Boğaz Köprüsünün bağlantı yollarına çıkacak tünellerdeki çalışmalara ilişkin soruları manşetine taşımıştı.
 
Gelibolu yarımadasında yaşam sürenlerin; “İKİ YAKA BİR OLDU, TÜNELLERE  NE OLDU…!” şeklindeki çarpıcı sorularına yol açan, Eceabat-Gelibolu karayolu üzerinde yer alan ve  yapımları uzunca süredir devam eden tünellere ilişkin, vatandaşın yanıtını aradığı gözlenen sorularına dikkat çekmişti.
 
Yapımı halen süren ve tamamlanamadığı algısına, ilgi Kurumdan gelen bilgi son verdi.
Karayolları İstanbul Bölge Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre, inşasında sona gelinen ve son rötuşları yapılan toplam 5 tünel, açılış için gün saymakta.
 
Çanakkale Savaşları’na sahne, Gelibolu yarımadası yaşayanları, tüneller için; “BOĞAZI GEÇTİK, TÜNELDE TAKILDIK” şeklinde çarpıcı biri ifade ile tepki vermişti.
 
Dünya devi olan, 1915 Çanakkale Köprüsü, ihtişamlı hali ile göz doldura dursun, Tarihi yarımada’ da yıllardır yapımı süren tünellerde son rötuşların gerçekleştiği bildirildi.
 
İŞYEM SON TÜNELDE
SZON TÜPÜN, 55 METRELİK KISIMDA ÇALIŞMA SÜRÜYOR…
 
Alınan bilgiye göre, 2560, 644, 1355, 792, 2558  ve 503 metre uzunluklara sahip 6 tünelden, 505 metrelik 5 tünelin 55 metrelik bölümünde son rötuşlar yapılıyor. Tüneller, geçit olmak için artık gün sayıyor.
 
VİTAMİN Haber Merkezi, tarihi yarımada yaşayanlarının yanıtı merak ettiği sorular için harekete geçti.
 
Tünel yapımından sorumlu ilgili kurum, Karayolları İstanbul Bölge Müdürlüğü son durumu özetledi.
 
Kamuoyu ile paylaşılan bilgiye göre; Gelibolu - Eceabat Devlet Yolunun uzunluğu 47,5 Km olup güzergahın 30,8 Km’ lik kesimi bölünmüş yol olarak BSK seviyesinde tamamlandı, geriye kalan 16,7 Km'si ise tek yol olarak hizmet vermekte.
 
Proje güzergahının tarihi, doğal ve arkeolojik SİT alanlarındaki doğal dokuya zarar vermeden geçilebilmesi için projede toplam uzunluğu 8.412 m olan 6 adet tek tüp tünel yer alıyor.
 
6 tünelde toplamda % 82 oranında kazı-destek çalışmaları tamamlandı.
 
METRE METRE, SON DURUM…
 
Projede yer alan, 6 tünelin son durumunu, rakamlar eşliğinde  gelen bilgiler gösterdi.;
Bu bilgilere göre,  1. Tünel Uzunluğu 2.560 m.   T1 Tüneli aşınma seviyesinde,
 
Uzunluğu 644 m olan T1A Tüneli aşınma seviyesinde,
 
Uzunluğu 1.355 m olan T2 Tüneli aşınma seviyesinde tamamlanmıştır.
 
Uzunluğu 792 m olan T3 Tünelinde kazı-destek çalışmaları tamamlanmış olup kaplama betonu çalışmaları devam etmektedir. Kasım ayı içerisinde kaplama betonunun tamamlanması hedeflenmekte.
 
Tünellerden, 5. Olan Uzunluğu, 503 mlik   T4 Tünelinde kazı-destek çalışmaları devam ediyor.
Kalan kazı-destek uzunluğu 55 m. Bu bölüm,  aralık ayı içerisinde tamamlanacak.
 
Son tünel ise,. Uzunluğu 2.558 m olan T5 Tüneli. Bu tünelde de  kazı-destek çalışmaları devam ediyor.
 
Aşınma seviyesinde tamamlanmış olan 3 tünelin ve yapım çalışmaları devam eden 3 tünel olmak üzere toplamda 6 adet tünelin can ve mal güvenliği sağlanarak konforlu bir şekilde hizmete verilebilmesi için;  08.10.2021 tarihinde elektrik, elektronik ve elektromekanik ihalesi yapıldığı da alınan bilgilerden.
 
Elektrik, elektronik ve elektromekanik işlemlerinin tamamlanmasıyla birlikte ilk etapta 4 tüneli içeren 10 Km'lik kesim, eksiksiz olarak trafiğe açılacak.
Erdem Sürek