Haftalar önce, aralarında soğuk rüzgar esiyordu.
Verilen pozlar, aksini gösterdi.
 
SONBAHARDA, YAZ SICAKLIĞI
 
Bir süre öncesine kadar, aralarında soğuk rüzgarlar estiği gözlenen CHP Kurmayları, adeta seçim startı verilmiş gibi;  Çat kapı esnaf ziyaretleri, STK bulaşmaları, katıldıkları açılışlarda, birbirlerine yakınlıkları ile aralarında esenin sıcak rüzgar olduğunu fotoğraf karelerine yansıttı.
 
CHP’ li Çanakkale Belediye Başkanı Gökhan ile, Partisinin Genel başkan yardımcısı Çanakkale Milletvekili Av. Erkek, bir işyeri açılışında, mutfak tezgahına geçti. Başkan Gökhan’ ın elleri ile yapıp ikram ettiği Sosisli sandviç, tebessüm hakim yüzleri daha da bir gülümsetti.
 
Sahada, bir dizi etkinlik başlatan CHP’ lı Gökhan ve Erkek,  dün de Muhtarlar buluşmasındaydı.,
Genel Başkan yardımcısı ile birlikte Muhtarlara seslenen CHP’ li belediye Başkanı Gökhan’ ın mesajı şu oldu;
“Bu Ülke İçin Herkesin Bir Sözü Var”
-------------------------------------
 
GÖZLENENİN AKSİNE,
 ‘BUZLAR ERİDİ…’
-------------------------------------
 
Siyaset kamuoyu, CHP kurmaylarının sahada sergiledikleri birlikteliği konuşmaya başladı. Bir süre öncesine kadar, aralarında soğuk rüzgarlar estiği gözlenen CHP ‘ li Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ile, CHP Genel Başkan yardımcısı Av. Muharrem Erkek’ in, aralarından artık su sızmıyor.
 
Gökhan ile Erkek’ in verdiği pozlar ile oluşan fotoğraflar, ‘Sonbaharda, Yaz sıcaklığı’ dedirtmeye başladı.
 
CHP Kurmayları, adeta seçim startı verilmiş gibi;  Çat kapı esnaf ziyaretleri, STK bulaşmaları, katıldıkları açılışlarda, birbirlerine yakınlıkları ile aralarında esenin sıcak rüzgar olduğunu sergiliyor.
 
CHP’ li Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ile, Partisinin Genel başkan yardımcısı Çanakkale Milletvekili Av. Muharrem Erkek, önceki gün bir işyeri açılışında, mutfak tezgahına geçti.
Başkan Gökhan’ ın elleri ile yapıp ikram ettiği Sosisli sandviç, tebessüm hakim yüzleri daha da bir gülümsetti.
 
Bir dizi programı günlerdir, beraberlerinde İl Başkanı ve Merkez ilçe Başkanı ile  yürüten CHP’ li kurmaylar, seçim startı verilmiş gibi, propaganda çalışması yürütmeye başladı.
 
Sahada, bir dizi etkinlik başlatan CHP’ lı Gökhan ve Av. Erkek,  dün de Muhtarlar buluşmasındaydı.
Merkez ve Merkeze bağlı köy muhtarlarının nerede ise tamamı buluşmada yerini aldı.
 
Genel Başkan yardımcısı ile birlikte Muhtarlara seslenen CHP’ li belediye Başkanı Gökhan’ ın mesajı şu oldu; “Bu Ülke İçin Herkesin Bir Sözü Var”
 
Cumhuriyet Halk Partisi İl Teşkilatı, Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek Önderliğinde gerçekleştirilen Sivil Toplum Kuruluşu ziyaretlerinin ardından  dün de Muhtarlar buluşması gerçekleştirildi.  
 
Kahvaltılı muhtarlar buluşmasında bir konuşma yapan ve gerek köy gerekse mahalle muhtarları ile sürekli diyalog halinde olduklarını belirten;  “Aynı siyasi görüşte olmayabiliriz, önemli değil. Ama herkesin bu ülke için bir sözü, bir beklentisi var. Bu beklentiyi bizim bilmemiz çok önemli” ifadesini kullanan isim, Belediye Başkanı Gökhan oldu.
 
CHP Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, CHP İl Başkanı Metin Ümit Ural ve Merkez İlçe Başkanı Ali Uyanık, İl Genel Meclisi Üyesi Güneş Pehlivan, Muhtarlar Derneği Başkanı Şahin Arslan, Merkez İlçe Köy Muhtarları ve Mahalle Muhtarları  katıldı.  Kahvaltılı Muhtarlar buluşmasında bir açıklama yapan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan;  “Burada bu davetimizin gerekçesi siyaset yapmak değil. Seçim var da muhtarları toplayalım, partimizi anlatalım değil. Tam tersine Cumhuriyet Halk Partisi olarak biz ne düşünüyoruz ve siz ne düşünüyorsunuz burada bunu mütalaa etmek, araştırmak. Siyaseti üretirken, bütün toplum katmanlarının düşüncesini almak çok esas.
 
AYNI GÖRÜŞTE OLMAYABİLİRİZ…
Aynı siyasi görüşte olmayabiliriz, önemli değil. Ama herkesin bu ülke için bir sözü, bir beklentisi var.
 
Bu beklentiyi bizim bilmemiz çok önemli. Bu toplantı ilk olmayacak, bu toplantıları devam ettireceğiz.
 
Çünkü herkesin kendine özgü sorunları var. Özellikle ekonomi ile ilgilenen sivil toplum kuruluşları ile buluşuyoruz. Son günlerde ciddi sıkıntılarla uğraşıyoruz, özellikle tarım kesimi girdilerin ciddi anlamda pahalanmış olması, sizleri endişeye sevk ediyor. Nasıl üreteceğiz, üretirsek nasıl satacağız, yem fiyatından gübre fiyatına, ilaç fiyatından tohum fiyatına kadar nasıl olacak, tarımın geleceği ne olacak? Ülkemizde iklim değişikliğine bağlı kuraklık yaşayan yerler var. Çanakkale’de şu an da Allah’a şükür yok ama yarın tedbir almazsa ne olabilir? Geçtiğimiz yaz başımıza müsilaj gibi bir bela geldi, bunun tarımla ilişkisi var. Kullanılan gübreler yanlış gübreleme, fazla gübreleme ya da salma sulama yapıldığı zaman bütün bunlar derelerden denize ulaşıyor. Gübrelemede ve sulamada nasıl politikalar üretmemiz konusunda, elbette ki siyasi partimizin projeleri olması gerekiyor” dedi.
 
Yerel Üretime Destek Oluyoruz
 
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan konuşmasında yerel ürünlerin desteklenmesi için yapılan çalışmalara da değinerek, muhtarlara kooperatifleşme çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Başkan Gökhan “Genele geldiğimizde ise, biz Cumhuriyet Halk Partisi belediyeler, 160 belediyemiz 15 gün önce İstanbul’da Tarım Zirvesi yaptık. Orada 300 tane kooperatifte katıldı Türkiye’nin çeşitli yerlerinden. Özellikle sağlıklı gıda üretimi ve kooperatifleşme ile ilgili neler yaptığımızı birbirimize aktarma fırsatı bulduk. Çanakkale’de de benim belediye başkanı olurken, şöyle bir maddemiz vardı; ‘kırsal kalkınmaya önem vereceğiz’ diye. Bununla ilgili çalışmalar yapıyoruz, atalık tohumlarımızı geliştirmek için mücadele ediyoruz. Yarın ki Cumhuriyet Halk Partisi Millet İttifakı iktidarında neler yapılması gerektiği, tarımı nasıl kalkındırmak gerektiğini hep bu çalışmalar içerisinde var olduğunu göreceksiniz. Belediye olarak biz bunu yapmaya çalışıyoruz, üretiyoruz bildiğiniz gibi. Atalık tohum olarak karakılçıktan başladık, diğer ürünleri de ekliyoruz. Bakladan susamına kadar, bu yöreye özgü atalık tohumların yaşaması için çaba gösteriyoruz. Kooperatiflerimizi kurduk, Halkın Bakkalı isimli iki yerde binamızı açtık. Bu şekilde olabildiğince katkı vermeye önderlik etmeye çalışıyoruz. Bu geniş bir ortamda hükümet politikası altında daha hızlı gelişir diye düşünüyoruz” dedi.
 
Muhtarlarımızla İşbirliği İçerisindeyiz
 
Muhtarlarla sürekli diyalog halinde olduklarını da belirten Başkan Gökhan “Çanakkale’de yaşarken de mahalle muhtarlarımız ile işbirliği içerisindeyiz. Onlar bize sağ olsun katkılar veriyorlar ve diyalog içerisinde bu süreci götürmeye çalışıyoruz. Genel Başkan Yardımcımız Muharrem Erkek aramızda, o genel anlamda önümüzdeki süreçte tarım üzerinde, kırsalla ilgili, köyün yaşamıyla ilgili siyasetimizin ne olacağını, neler planladığımızı ve özellikle ülkemizin rejimindeki sıkıntıların değişmesi için neler planladığını, tek adam rejiminden nasıl dönüş yapmamız gerektiği hususunda hepsini sizle paylaşacak” dedi.
 
Muhtarlık Kanunu Hazır İktidara Geldiğimizde Yürürlüğe Girecek
 
Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek ise yaptığı açıklamada, Cumhuriyet Halk Partisi olarak Muhtarlara yönelik yapılan çalışmaları değerlendirerek “Öncelikle Cumhuriyet Halk Partisi olarak muhtarlığa bakış açımızı paylaşmak istiyorum. Genel Başkanımız, ısrarla ve samimiyetle muhtarlığın kurumsallaşması, muhtarın güçlenmesi için uzun yıllardır anlatıyor ki bazı iyileştirmeler de yapıldı. Nasıl asgari ücrette, taşeron işçilerin durumda, dini bayramlarda emeklilere ikramiye verilmesi konusunda olduğu gibi ısrarlı çözüm önerilerimizde bazı iyileştirmeler yapılıyor ama yeterli değil. Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak, Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığımız bir muhtarlık kanunu hazırladı. Yani kanunumuz hazır. Bizim hukuk işlerimize gelecek, biz de kanun yapma tekniği açısından son incelemeleri yaptıktan sonra meclise sunacağız. Mevcut iktidar yasalaştırmazsa, biz ilk seçimde iktidar olacağız ve yasalaştıracağız. Çünkü bugün baktığınızda 82 ayrı kanunda 354 maddede muhtar kelimesi geçiyor. Bu böyle olmaz. Muhtarlarımızın, görev, yetki, sorumluluk ve sosyal haklarını düzenleyen, bütüncül, düzgün bir kanuna ihtiyacımız var. Biz bunu hazırladık, önemli bir kanun muhtarlarımız açısından. Çünkü Vali, Belediye Başkanı, Muhtar Mahalli idaresiniz. Önemli bir kamu görevi yapıyorsunuz. Biz bu konuda samimiyiz çünkü yerelde demokrasi olmazsa ülkede demokrasiyi kuramayız. Muhtarlarımızın güçlenmesi lazım, muhtarlarımız seçimle geliyorlar, yani demokrasinin temel taşı hatta kılcal damarları. Bu çok önemli. Bu konuda genel başkanımızın ve Cumhuriyet Halk Parti’sinin kararlı duruşu devam ediyor” dedi.
 
Muhtarların Bütçesi Olmalı
 
Muhtarların ekonomik sorunlarına da değinen ve Muhtarların özellikle acil durumlarda kullanabileceği bir bütçesinin olması gerektiğini söyleyen Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek “Bu kanunu zaten Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu olsun, gittiğimiz illerde muhtarlarla bir araya geliyoruz, hep beraber hazırladık. Bizzat ilgililerinden dinlemek ve onlarla birlikte çalışmak, katılımcılık çok önemli. Zaten meclise sunduğumuzda siz de göreceksiniz, katkılarınız olursa değerlendirilir. Kısa kısa birkaç örnek vereyim; nasıl Belediyeler Birliği var, Türkiye Muhtarlar Birliği de olmalı. Bir çatı altında toplanmalı muhtarlarımız. Muhtarlarımız için seçimde bir adaylık statüsü yok, onların da olmalı. Birleşik oy pusulası olmalı. Bunlar zor şeyler değil. Seçimle gelen muhtarlarımızın mutlaka ayrı bir bütçesi olmalı, devasa bir bütçe olmak zorunda değil ama bir bütçesi olmak zorunda. Yoksa muhtarımız güçlü olamaz. Bu bütçeyi de sağlayacağız. Bunun kaynakları var. Türkiye o kadar güçlü ki, kaynakları o kadar fazla ki yeter ki tercihler doğru kullanılsın. Bugün emlak vergilerinden bir oran ayrılsa, muhtarlık bütçesini oluşturursun. Örneğin, acil bir durum oldu, yoksul bir aileye acil bir yardım yapacak, muhtarımız bütçesi olursa bunu yapabilir. Memurlara karşı işlenen suçlarda ne yapılıyor, aynısı muhtarımıza karşı işlenen suçta da aynı işlemi görecek. Bunlar muhtarlık müessesinin güçlenmesi için önemli” dedi.
 
Muhtarlık Müessesesi Hep İhmal Edildi
 
Meclislerde köy ve mahaller ile ilgili  alınan kararlarda  Muhtarların hep ihmal edildiğini de belirten muharrem Erkek “Katılımcılık diyoruz, belediyemiz muhtarlarımızla sürekli diyalog halinde ama bazı şeyleri yasal güvence altına alacağız. Örneğin, bir mahallenin yetki alanı içerisinde, bir köy tüzel kişiliğinin bir karar alınacaksa belediye meclisi, il genel meclisinde, bu park olur, imar değişikliği olur ne olursa olsun, o köyün veya mahallenin muhtarı meclise katılacak. O mecliste kendi mahallesinde, köyünde alınacak kararlar ilgili söz ve karar sahibi olacak. Bunu yasal güvence altına alacağız. Bunun gibi birçok konu var. Bu konuda samimi olmamız lazım. Sizler demokrasinin temelisiniz. Yerelde köy, belediye, özel idare ama maalesef uzun yıllardır muhtarlık müessesemiz ihmal edildi. Bunu ortadan kaldıracağız, Cumhuriyet Halk Partisi olarak bütün çalışmalarımızı tamamladık” dedi.
 
Toplantıda konuşan Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve İl Başkanı Metin Ümit Ural’ın konuşmasının ardından  muhtarlar ile istişare yapıldı. Muhtarların sorunları, istek ve talepleri görüşüldü.
 
Cuma Deren