Türk siyasetinin son günlerde en çok tartışılan konularından biri olan parlamenter sisteme dönüş ve yeni anayasa çalışmaları yer alıyor. Yeni Anayasa çalışmalarını ve parlamenter sistem hakkında katıldığı bir televizyon programında açıklamalar yapan CHP Genel başkan yardımcısı Muharrem Erkek; ‘’ Bugün Türkiye'nin yaşadığı bir başkanlık değil, Amerika'daki gibi bir demokratik başkanlık değil, Çünkü demokratik başkanlık sitemlerinde kuvvetler ayrıcalığı serttir. Bizde ne oldu. Yürütmeyi temsilen Cumhurbaşkanı, partisinin de genel başkanı oldu. Yasamayı da kontrol altına aldı’’ dedi.

Son günlerde siyasetin gölgesinde en çok tartışılan konuların başında gelen, başkanlık sistemi, Anayasa hakkında televizyon programında değerlendirmeler yapan CHP Genel başkan yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek birçok konu başlığında değerlendirmeler yaptı. Katıldığı Programda yakın zamanda Erdoğan'ın CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Anayasa’nın ilk 4 maddesi değişmesi hakkında iddialara cevap verdi.
 
 ‘’Türkiye Cumhuriyeti'nin güvencesiyiz’’
Erkek; ‘’Böyle bir düşüncenin söz konusu olması mümkün olabilir mi? Ama bizce Sayın cumhurbaşkanı karıştırdı gerçekten yanılmıyorsam önceki günlerde Cumhurbaşkanı İstişare Kurulu Başkanı İsmail Kahraman Bey bunu ifade etti. Anayasanın ilk dört maddesini değiştirebileceğini, sonra düzeltmiş olabilir. Takip etmedim ama bunu o ifade etti. Yüksek İstişare Kurulu Başkanvekili Başkanı da sayın Erdoğan Cumhurbaşkanı ama o ne dense her zamanki gibi kendisi ne amaçla söyledi bilmiyorum ama CHP genel başkanına genel başkanımıza o sözleri ne amaçla söyledi bilemiyorum. Biz CHP olarak demokratik sosyal hukuk devletinin, Türkiye Cumhuriyeti'nin güvencesiyiz. Biz ve kurtuluşun kuruluşun partisiyiz. Bizim ilk kongremiz Sivas Kongresi Bizim köklerimizde Anadolu ve Rumeli Müdafaayı Hukuk Cemiyeti var, köklerimizde, Köklerimizde Kuvayi milliye var. Ve Anayasanın 4. Maddesi çok açık, devletin nitelikleri, Anayasanın ilk 3 maddesinin değiştirilmeyeceği teklif dahi edilemez. Ben bugünkü konuşmasını sayın Erdoğan’ın gerçekten Anayasanın ilk dört maddesi ile ilgili değerlendirmeyi kimin yaptığını karıştırdığını düşünüyorum. Ama bu tartışmayı gerçekten anlatmak gerekiyor neden, Anayasamızın değişmesi gerekiyor mu? Tabi gerekiyor ama ilk dört maddesinin değil, bize göre hükümet sistemiyle bölümlerin, yargı ile ilgili bölmelerin, yine söylüyorum demokratik sosyal hukuk devletinin güvencesiyiz.’’ diye cevap verdi. 
Son zamanlarda tartışılan Laiklik ilkesine; ‘’Laiklik yanlış uygulandı deniliyor. Kuvvetler ayrılığı yanlış uygulanmadı mı?, Yargı sitemi yanlış uygulanmıyor mu? Anayasanın birçok hükmü yanlış uygulanmıyor mu? Bazıları uygulanmıyor bile yanlışı, Bence böyle bir derdi yok milletin, hayat pahalılığı enflasyon, işsizlik yoksulluk, bunlar konuşulmasın halkın gerçek gündemini üzerini örtmek için bence sayın Erdoğan bilinçli olarak bu tartışmayı düşünüyor.’’ dedi. 
‘’Parti genel başkanlığı yoluyla devlet yönetildiği için sorunlarımız büyüyor’’
Bugünkü başkanlık sistemi hakkında konuşan Erkek; ‘’Bugüne gelirsek O halde gerçekleştirilen referandum sürecinde Türkiye'yi bir tek adam rejimine hapsetti, Bugün Türkiye'nin yaşadığı bir başkanlık değil, Amerika'daki gibi bir demokratik başkanlık değil, Çünkü demokratik başkanlık sitemlerinde kuvvetler ayrıcalığı serttir. Bizde ne oldu. Yürütmeyi temsilen Cumhurbaşkanı, partisinin de genel başkanı oldu. Yasamayı da kontrol altına aldı. Kuvvetler ayrılığı bitti. Parti genel başkanlığı yoluyla devlet yönetildiği için sorunlarımız büyüyor. Ekonomik krizlerimiz, siyasi krizlerimiz büyüyor. Hükümet istikrarı yok gibi görünüyor ama, büyük bir istikrarsızlık var. Bunun için bunu değiştirmemiz gerekiyor. Türkiye bu sistemle devam edemez. Biz bunun için çalışıyoruz. Çok temel bir farkımız var. Cumhur ittifakı diyor ki, Biz bu sistemi temel alan bir Anayasa yapacağız, bizde diyoruz ki Güçlendirilmiş parlamenter sistemi tarafsız ve bağımsız yargıyı temel alan bir anayasa yapacağız. Bir kere Anayasalar bir siyasi parti ya da birkaç siyasi partinin mutfağında hazırlanamaz, biz ne diyoruz. İlk seçimde iktidar olacağız. Milletimiz yetkiyi verirse, diğer partiler, üniversiteler, barolar, meslek odaları, sivil toplum, uzlaşma ile yeni bir anayasa değişikliği ile sistem değişikliğine gideceğiz diyoruz. Cumhurbaşkanlığı sistemi diye bir sistem literatürde yok zaten, Tek kişilik hükümet demişlerdi. Tek kişilik hükümet olsa iyi tek kişilik yasamaya tek kişilik yargıya döndü. Ciddi bir vesayet var. Meclisin üstünde vesayet var. Yargının üstünde vesayet var. Bunları biz yaşıyoruz. Adalet tecelli etmiyor. Onun için bunu biz değiştirmemiz gerekiyor.’’ dedi.
Anayasanın bir partinin değil ortak bir akılla yapılacağını vurgulayan Erkek;  ‘’Hiçbir siyasi parti bir siyasi partinin mutfağında Anayasa hazırlanmaz. Şimdi sistem tartışmasına gelince, Bugün dünyanın kişi başına düşen milli geliri en yüksek bir çok standartlarda en yüksek ülkeler parlamenter sistem ile yönetiliyor. G-8 ülkelerinde İngiltere, Japonya, Kanada, Almanya, İtalya, örneğin dünya mutluluk endeksi Finlandiya, Danimarka, İsviçre, İzlanda Hollanda, Norveç, İsveç, Lüksemborg, Yeni Zelanda, Avusturya, dünya mutluluk endeksi ilk 10 ülke parlamenter sistem, Hukukun üstünlüğü endeksi o da çok önemli, Danimarka, Norveç Finlandiya, İsveç Hollanda, Almanya, Yeni Zelanda, Avusturya, Kanada, Estonya, hukukun üstünlüğü tamamen Parlamenter sistem.’’
Şerife ERDEM-İsmail ŞEN