Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kabul edilen ve yem kalitesini arttırarak daha verimli süt elde edilmesini sağlayacak olan ‘Hayvanlar Ota, Güğümler Süte Doysun’ projesi kapsamında Bayramiç İlçesinde 40 üreticinin 340 dekar alan soya fasulyesi (silajlik) 340 dekar alan silajlık mısır ekimi yapılmıştı. Hasat dönemine gelen Silajlık soya ve mısırlar düzenlenen tarla günü şle hasat edildi.  

Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanan, Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından ‘Çayır Mera Islah ve Amenajman Projesi’ kapsamında desteklenen ‘Hayvanlar Ota, Güğümler Süte Doysun’ projesi kapsamında Yemlik Soya ve Silajlık Mısırın aynı tarlaya ayrı ayrı ekilip birlikte silaj edilmesi esasına dayanan proje kapsamında Bayramiç İlçesinde Tarla günü düzenlendi.  Bayramiç İlçesine bağlı Çavuşköy köyünde Erkan Özcan'a ait arazide ekilen soya ve silajlık mısırlar  tarla günü kapsamında hasat edildi. Düzenlenen Tarla Gününe Bayramiç Kaymakamı Alper Taş, Çanakkale Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, Bayramiç İlçe Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Çobanoğlu, Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan,  üretici ve çok sayıda vatandaş katıldı. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Bayramiç  İlçe Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Çobanoğlu “   Çanakkale il tarım ve orman müdürlüğümüzce hazırlanan ve bakanlığımızca desteklenen ‘Hayvanlar Ota, Güğümler Süte Doysun’ projemizin tarla gününe hoş geldiniz. Bugün burada, ilçemiz için yeni ve değerli bir yem bitkisi ekilişi kazandırmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Silajlık soya fasulyesi ile mısırı birlikte biçmek ve birlikte silaj yapmak suretiyle,, hayvancılık yapan işletmelerimizin kaba yem kalitesini ve miktarını artırmak, aynı zamanda yem maliyetlerini azaltmak istiyoruz. Soya fasulyesi, toprağı da ıslah etmekle çok yönlü fayda sağlayan kıymetli bir baklagil bitkisidir” dedi.

40 Üretici 680 Dekar Alanı Ekti
 Bayramiç  İlçe Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Çobanoğlu  konuşmasının devamında ilçede ekilen alanlar ile ilgili bilgi vererek “Projemiz kapsamında ilçemizde 40 üreticimizle toplam 680 dekar alanda ekiliş gerçekleştirdik. Üreticilerimize tohum ekiminden hasada kadar teknik personelimiz her konuda destek oldular. Bugün hasat yapacağımız Çavuşköy köyünden üreticimiz Erkan Özcan gibi, tüm üreticilerimiz projeden gayet memnunlar. Silajın hayvanlarda verim artışını gördükten sonra memnuniyetlerinin daha da artacağına inanıyorum. Projenin hazırlanmasında ilgi ve desteğini esirgemeyen il müdürümüz sayın Erdem Karadağ’a, proje sorumlusu bitkisel üretim ve bitki sağlığı şube müdürümüz sayın Ramazan Eren’e, projeye her konuda destek olan koordinasyon ve tarımsal veriler şube müdürümüz sayın Halil İbrahim Büyükgaga’ya, proje il koordinatörü ziraat yüksek mühendisi Volkan Can ve ilçe sorumlusu ziraat mühendisi Volkan Arpacı’ya, Tarla günü organizasyonunda katkılarından dolayı Çavuşköy Köyü Muhtarımız İbrahim Bingül’e, S.S. Çavuşköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Tuncay Çetin ve yönetim kuruluna, tam bir dayanışma örneği sergileyerek makine ekipman desteğinde bulunan S.S. Pıtıreli Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ramazan Algül’e, tarla günümüze teşrif buyuran tüm üretici ve konuklarımıza ayrı ayrı teşekkür ederim. Hayırlı uğurlu olsun. Hayvanlar ota, güğümler süte doysun inşallah. Sağlıklı ve bereketli günler dilerim” dedi.
 Ardından Proje Koordinatörü Ziraat Yüksek Mühendisi Volkan Can tarafından tarla gününe katılanlara yemlik soya ve silajlık mısır tarımı ve münavebesi ile yemlik soya ile silajlık mısırın birlikte karıştırılarak silaj yapılmasının hayvan beslemedeki yeri ve önemi konusunda ayrıntılı bilgiler verildi. Yapılan bilgilendirmelerin ardından Tarla günü silajlık soya ve mısırın birlikte hasat edilip silaj yapılması ile son buldu.  Bir çok üründe dünya markasaı haline gelen Bayramiç’te sebze ve meyve üretiminin yanı sıra farklı ürünleri tarlalarında deneyen üreticiler verimin  olup olmadığını deneyimlerken, son yılların en çok üretilen ürünlerden biri olan silajlık soya ve silajlık mısır da üreticiler tarafından üretilmeye başlandı. Üretime başlanan bu tarım ürünleri ülkemizi yem konusunda dışa bağımlılıktan kurtaracağı gibi süt verimin artmasına da katkı sağlayacak.
 
Cuma Deren