Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı ekipler İskele Meydanında vatandaşlara ilk yardım ve otomatik eksternal defibrilatör kullanımı hakkında bilgiler verildi.

Günlük hayatta  en çok işimize yarayabilecek ve bazen de hayat kurtaran İlk Yardım eğitimleri, her fırsatta ve her koşulda  sağlık çalışanları tarafından gerçekleştiriliyor.  Yaralanma, kaza durumunda veya herhangi bir hastalığa sahip  kişilerin mağduriyetini gidermek için sağlık görevlilerinin veya ilk yardım eğitimi almış herkesin durumun kötüye gitmesini engellemek, gelecekteki sakatlığı en aza indirmek için mağduru hayatta tutmaya çalışarak eldeki mevcut araç ve gereçlerle yapılan acil bakım ve müdahale olan İlk Yardım ile ilgili Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı ekipler tarafından İskele Meydanında gerçekleştirilen eğitimlerle vatandaşlara ilkyardım eğitimi verildi.

İskele Meydanında düzenlenen bir organizasyon katılan vatandaşlara ilk yardımın önemine dikkat çekmek için Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü ekiplerince uygulamalı olarak ilk yardım ve otomatik  eksternal defibrilatör  kullanımı eğitimleri verildi. İlk yardım konusunda bilinçlenmek isteyen vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği  bilgilendirmede ilk olarak yaralıya veya hastaya nasıl müdahale edilmesi gerektiği ile ilgili bilgi verdi.

İlkyardım bilgilendirilmesinin yanı sıra Otomatik eksternal defibrilatör (OED) hakkında da bilgiler verildi. OED kalbe şok uygulamaya yarayan cihaz olarak da biliniyor.   Ani kalp durması sırasında göğse yapıştırılan pedler ve elektrotlar vasıtasıyla kalbe şok uygulamayı sağlar. OED’ler bilinç kaybı olan ve solunumu olmayan hastalarda kullanılır. Otomatik eksternal defibrilatör, kalp atımlarını analiz ederek şok verilmesi ya da şok verilmemesi gerektiğine karar verir ve ilk yardımcıyı sesli olarak uyarır. Pille çalışan, hafif, taşıması ve kullanımı kolay cihazlardır.
 
 Şerife Erdem