Cumhuriyet Halk Partisi 81 İlde eş zamanlı olarak Eğitim sorunları ve partinin getireceği çözümlere yönelik basın açıklaması gerçekleştirildi. Çanakkale İl Başkanlığı tarafından düzenlenen Basın açıklamasına katılan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan da yaptığı açıklamada, son günlerde yurdun her tarafında öğrencilerin yaşadığı barınma sorunları ile ilgili Çanakkale Belediyesi tarafından yapılan çalışmalara değindi. Belediye olarak Çanakkale’ye gelen özellikle dar gelirli vatandaşların öğrencilerini barındırdıklarını ve Çanakkale’de bugüne kadar hiçbir öğrenciye barınma sorunu yaşatmadıklarını belirterek “Çanakkale’ye gelip Devlet yurtlarında yer bulamayan dar gelirli ailelerin çocuklarını biz barındırıyoruz.  Özel yurtlarda yada geçici olarak yıllardır barındırıyoruz.  Sosyal Hizmet birimimi müracaatları topluyor,  yine özel yurtlarla görüşüyoruz belki yurtları kiralamamız söz konusu olacak” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi 81 İlde eş zamanlı olarak düzenlenen Türkiye’nin Eğitim Sorunları ve eğitim sorunlarının Çözümleri  ile ilgili yapılan basın açıklaması Çanakkale’de de gerçekleştirildi.  Çanakkale CHP İl Başkanlığında gerçekleştirilen  Basın Açıklamasına Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, İl Başkanı Metin Ümit Ural, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, İl Sekreteri  Doğan Ateş ve Yönetim Kurul Üyeleri Katıldı. Cumhuriyet Halk Partisi tarafından tespit edilen eğitimdeki sorunlar ve parti tarafından getirilecek çözümlerin değerlendirildiği basın açıklamasını İl Sekreteri Doğan Ateş yaptı. Ateş, 81 İl ile eş zamanlı yapılan basın metnini okuyarak “Tek adam rejiminin ülkemizi içine soktuğu çok yönlü krizin ağır sonuçlarını yaşadığımız alanların başında eğitim gelmektedir. 19 yıllık AKP iktidarı süresince liyakatten uzak ideolojik saiklerle yapboz haline getirilen eğitim sistemimizin yapısal sorunları, iktidarın yönetemediği COVİD-19 salgını süresince daha da derinleşmiş ve iyice gün yüzüne çıkmış durumdadır. Türkiye, COVİD-19 salgını boyunca okulların kapalı kaldığı uzun süre boyunca 2 milyon 316 bin öğrenci uzaktan eğitimin yürütüldüğü EBA sistemine ulaşamamıştır. 1 milyon 459 bin öğrenci ise internet erişimine sahip değildir. Bu yetersizliklerle beraber, uzaktan eğitimden bir şekilde yararlanabilen öğrencilerimiz de dahil olmak üzere çok büyük bir öğrenim kaybıyla karşı karşıya olduğumuz açıktır. İktidarın salgın döneminde eğitim alanında ortaya koyduğu tercihler, var olan fırsat eşitsizliklerinin daha da derinleşmesine yol açmıştır. Milli Eğitim Bakanlığı’nın salgın süresince ortaya çıkan öğrenme kaybının boyutlarını ölçme ve bu kaybın telafisi için derhal gerekli bilimsel çalışmaları başlatması gerekmektedir”  dedi.

Okula Dönüş Mutluluk Yerine Kaygı Getirdi
6 Eylül’de açılan okullarda yaşanan eksikliklere de değinen İl Sekreteri Doğan Ateş,  mutluluk yerine yaşanan süreçte öğretmen, öğrenci ve velilere kaygı getirdiğini belirterek “ 6 Eylül 2021’de yüz yüze eğitim tekrar başlamış, öğretmenlerimiz ve çocuklarımız okullarına kavuşmuşlardır. Uzun bir aradan sonra yüz yüze eğitime dönüşün büyük bir mutluluk yaratması gerekirken, yetersizlikler nedeniyle eğitimin tüm paydaşlarında derin kaygılar ortaya çıkmıştır. Okullarda ihtiyaç duyulan 101 bin yardımcı hizmet personeli hala atanmamıştır. Okullarımızda hijyenin korunmasını sağlayacak bu atamaların derhal gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Gerekirse Milli Eğitim Bakanlığı’na ek kaynak aktarımı yapılabilir.  Haftalardır birçok kentte sınıflarda vakalar ortaya çıkmakta ve yayılmaktadır. Sosyal mesafenin korunabilmesi için sınıfların seyreltilmesi gerekirken, birçok okulda öğrenciler kalabalık sınıflarda derslere girmektedirler. Bazı okullarda farklı düzeylerde sınıfların aynı dersliklerde eğitim gördüğü bilinmektedir. Bunun en büyük sebebi 43 bin 627 derslik ihtiyacıdır. Yandaşlara, beşli çeteye, Saray beslemelerine kaynak ayıran iktidar; çocuklarımızın sağlığı, eğitimi ve geleceği için gereken bu ihtiyacı karşılamamaktadır” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi Sorunları Çözmeye Hazır
Eğrimde yaşanan sorunlara karşın Cumhuriyet Halk Partisinin çözümlerine de değinen İl Sekreteri Doğan Ateş “Cumhuriyet Halk Partisi olarak, buradan bir kez daha ilan ediyoruz: Sayın Genel Başkanımızın da belirttiği gibi, biz çocuklarımızın eğitimi için bu ihtiyacı karşılamaya hazırız. Gerekli sayıda derslik ve okulu, ihtiyaç duyulan yerlerde belediyelerimiz eliyle inşa etmeye hazırız. Arsa gösterildiği anda belediyelerimiz gerekli çalışmayı başlatacak ve en kısa sürede ihtiyaç duyulan derslikleri eğitim ve öğretime hazır hale getireceklerdir. Aynı şekilde, tamirata ve onarıma ihtiyaç duyan derslik ve okullar için de partimiz ve belediyelerimiz harekete geçmeye hazırdır. Eğitim sistemimizin en acil ihtiyaçlarından bir diğeri de geleceğimizi yetiştiren öğretmenlerin temel sorunlarının çözülmesidir. İlk olarak öğretmen açığının kapatılması gerekmektedir. Sayıştay raporlarına göre 138 bin, MEB’in raporuna göre 107 bin öğretmen ihtiyacı vardır. Şu ana kadar yalnızca 20 bin atama yapılmış, öğretmenlerden gelen tepkiler üzerine Erdoğan 15 bin ilave atamayı müjdeymiş gibi duyurmuştur. Bu atamaları gerçekleştirmemek ise Saray’ın bilinçli tercihidir. Biz bu tercihleri değiştireceğiz. Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında Türkiye’nin atanamayan öğretmenler diye bir sorunu kalmayacak. Bizim tercihlerimiz açık ve nettir: Toplumdaki en önemli meslek gruplarından birini öğretmenlerin oluşturduğunun farkındayız. Öğretmenlerin haklarını ve çalışma koşullarını yasal güvenceye kavuşturacak Öğretmenler Meslek Kanunu’nu çıkaracağız. Bununla birlikte, hak kayıplarının önüne geçmek için sözleşmeli öğretmen, ücretli öğretmen gibi garabetleri ortadan kaldıracak, kamuda çalışan tüm öğretmenlerin insanca koşullarda eşit şartlarda ücret almalarını ve özlük haklarına sahip olmasını sağlayacağız. Öğretmenlerin 3600 ek gösterge hakkını teslim edeceğiz” dedi.

Geleceğimizi Karanlıktan Kurtaracağız
İl Sekreteri Ateş “Cumhuriyet Halk Partisi olarak, bir toplumun geleceğinin eğitime bağlı olduğunun bilincindeyiz. Cumhuriyetimizin ve partimizin kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ifadeleriyle, “Eğitimdir ki, bir milleti ya hür, bağımsız, şanlı yüksek bir topluluk halinde yaşatır ya da milleti esaret ve sefalete terk eder.” Bugün maalesef Saray rejiminin elinde devletin eğitim politikası, 100 yıl önce inşa edilen Cumhuriyetin eğitim felsefesinin gerisine düşmüştür. Bu nedenle eğitim üzerine konuşurken teknolojiden, bilim insanı yetiştirebilmekten, çağın gereklerinden bahsetmek yerine çok temel sorunlar üzerine mücadele vermek durumunda kalıyoruz. Ancak buna mecbur olmadığımızın farkındayız.  Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında; rantı yandaşlara harcamak yerine geleceğimize ayıracağımız kaynaklarla eğitimin tüm paydaşlarının ihtiyaçlarının karşılandığı, tüm çocuklarımızın nitelikli eğitime ulaşabildiği, hiçbir ailenin çocuklarının geleceğinden endişe duymadığı, öğretmenlerin güvenle yeni nesilleri yetiştirdiği eşit ve adil bir eğitim sistemini inşa edeceğiz. O gün gelene kadar, imkânlarımız doğrultusunda, çocuklarımızın eğitimi için elimizi taşın altına koymaya hazırız” dedi.  

Öğrencileri Barınma Konusunda Mağdur Etmeyiz
Basın açıklamasına katılan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan da bir açıklama yaparak Kamuoyunda günlerdir bulunan  Tacettin Aslan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin ulaşım sorunu ve Çanakkale’ye gelen öğrencilerin Barınma sorunlarına yönelik çözümlerinde Belediye’nin yaptığı çalışmalara değindi.   Başkan Gökhan, konuşmasının başında  Tacettin Aslan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ziyaretinden bahsederek “ Ben buraya  Tacettin Aslan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinden geldim.  Yönetim ile bir araya geldim ve onların bir ulaşım sorunu vardı  görüştük. Ana yol üstünde bir okul.  Okula gitme, gelme saatleri ile ilgili şikayetler vardı onları  Okul yönetimi ile beraber çözüme kavuşturduk.  Bir de bilindiği gibi Türkiye’de Üniversite öğrencilerin barınma konusu var özellikle Büyükşehirlerde.  Biz de Çanakkale’de yıllardan beri bu konuda çeşitli girişimlerde bulunuyoruz.  Çanakkale’ye gelip Devlet yurtlarında yer bulamayan dar gelirli ailelerin çocuklarını biz barındırıyoruz.  Özel yurtlarda yada geçici olarak yıllardır barındırıyoruz.  Sosyal Hizmet birimimi müracaatları topluyor,  yine özel yurtlarla görüşüyoruz belki yurtları kiralamamız söz konusu olacak.  Olmasa bile biz özel yurtlarda, geçici sürede otellerde barındırıyoruz.  Dolayısı ile hiçbir çocuğun burada yurtsuz, yani parasızlıktan barınma sorunu yaşatmıyoruz.  Bundan sonra da yaşatmamak için çaba gösteriyoruz. Hatta bu Pazar günü  bir genç sosyal medyada yer sorunu yaşadıklarını söyledi ve hemen müdahil olduk. Dolayısı ile Çanakkale yıllardır bu konuda duyarlılık gösterildiği için sıkıntı yaşanmadı” dedi.

Sorunu Bir Yılda Çözeceğiz
Basın Toplantısında söz alan CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek de partisinin  öğrenci barınma sorununa yönelik çözümlerine değinerek “Bu yurt sorununu Millet İttifakının iktidarında  bir yılda çözeceğiz.  Bunu Genel Başkanlar da kararlılıkla ifade ettiler.  20 yıllık tek başına iktidarlık döneminde  inşaata, binaya, yapıya ne kadar önem verdiklerini hepimiz biliyoruz.  Devasa saraylar, yapılar yapıldı Yurtlar neden yapılmadı? 21’inci yüz yılda ev bulamadığı için yurt bulamadığı için eğitime ara veren öğrenciler var.  İktidar olduğumuzda inşallah yurt sorununu Türkiye’nin gündeminden çıkartacağız” dedi.

Gençlik Kolları Öğrencilerin Barınma Sorunu İçin Çalışıyor
Basın açıklamasında son sözü alan Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Metin Ümit Ural, partisinin farklı İl Başkanlarının kendisi ile iletişime geçerek, illerine giden hemşehrileri için destek istediğini, kendileri de Gençlik Kolları ile beraber barınma sonunu olan öğrencilere destek olmak için çalışmalar başlattığını belirterek “Barınma sorununu çözmek için bizim de yaptığımız çalışmalar var. Çünkü tüm illerden İl Başkanları bizi arıyor.  Farklı illerden gelen yoksul ailelerin çocuklarına destek olmalarını talep ediyorlar.  Biz de bu talepleri Gençlik Kolları Başkanımızla birlikte  bir çalışma yaptık ve destek olabilecek özel yurtlarla iletişim kurduk.  O özel yurtlara şu anda Cumhuriyet Halk Partisi çatısı altında 30 öğrenci yerleştirdik. Çeşitli aileler var barınma sonunu yaşayanlar. Hele 3-4 ailenin aradığı çok acı bir gerçek var ‘Kızım Çanakkale’ye geldi ev bulamıyor  nasıl yardımcı olursunuz?’ diye  bize ulaştılar. Onları da Belediye Sosyal destek Hizmetleri üzerinden destek bulmaya çalışıyoruz. Bunlar Çanakkale’nin de gerçekleri. Ama Biz İktidara geldiğimizde bunların hepsini çözeriz” dedi.

Cuma Deren