'Mevzubahis Vatansa Bir Yürek Bir Kürek Yeter' diyerek kahramanca düşmanın üstüne saldıran Mehmetçik'in isim babası Çanakkale Fedakarı Bigalı Mehmet Çavuş'un belgesel filminin galası Biga’da yapıldı.

Biga Belediyesi ve Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı tarafından hazırlanan, yönetmen ve yapımcı Gökhan Tarkan Karaman, Tarih Danışmanı Prof. Dr. İlber Ortaylı, senarist Cem Fakir ile Belgesel Danışmanı Ömer Arslan ve büyük bir ekip tarafından tamamlanan Çanakkale Fedakarı Bigalı Mehmet Çavuş Belgeseli’nin ilk galası Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan’ın da katılımı ile 10 Ağustosta yapılmıştı. Belgeselin ikinci galası ise Biga’da gerçekleştirildi.  Atatürk Kültür Merkezinde düzenlenen Gala gecesine Kaymakam Erdinç Dolu, Belediye Başkanı Bülent Erdoğan,  İlçe protokolü ve davetliler katıldı.
1877-1878 Osmanlı- Rus savaşlarında Rus zulmünden kaçan Bigalı Mehmet Çavuşun Ailesi Çanakkale’ye gelerek Biga İlçesine bağlı Bahçeli köyüne yerleşti. A ta topraklarından kopan ve bunun hasretiyle yaşayan genç Mehmet, yıllar sonra memleket topraklarını geri kazanma ümidiyle Balkan Harbinde görev alarak düşmanla çarpıştı. Balkan Harbinden kısa süre sonra 1. Dünya Savaşı için seferberlik ilan edildiğinde 34 yaşında, evli ve 2 çocuk babasıydı. Seddülbahir Kalesinde 27. alayın 3. taburunun 10. bölüğünde Maydos mıntıkasında görevli olan Bigalı Mehmet Çavuş, ihtiyat çavuşu sıfatıyla gözetleme postası olarak görev yapan birliği komuta ediyordu. Elindeki silahın mekanizmasının bozulması sonrası yerdeki kaya parçalarını alıp düşmana saldıran, daha sonra ise istihkam küreğiyle hücuma geçip birçok düşman askerini öldüren Mehmet Çavuş, çarpışmalar sırasında başından ve göğsünden yaralandıktan sonra gözünü Maydos hastanesinde açtı. Kahramanlık hikayesi kısa sürede dilden dile yayılan Mehmet Çavuş’a Alay Komutanı Mustafa Kemal ve Enver Paşaların önerisi sonrası Sultan Mehmet Reşad’ın emriyle gümüş imtiyaz madalyası takıldı.

Bigalı Mehmet Çavuş’un yaşadığı bu kahramanlık hikayesi 106 yıl sonra  belgesele konu edildi. Biga Kaymakamlığı, Biga Belediyesinin önemli katkıları ile hazırlanan ve bu  kahramanlık hikayesini konu alan Çanakkale Fedakarı Bigalı Mehmet Çavuş Belgeseli’nin Biga İlçesindeki gala gecesi düzenlendi.  İzleyicilerden büyük beğeni toplayan belgeselin ardından  emeği geçenlere teşekkür plaketi takdim edildi.  Kaymakam Erdinç Dolu’nun Belgesel oyuncularına plaket takdim edilmesinin ardından gala gecesi sona erdi.
 
Şerife Erdem