Çanakkale’nin tarım deposu olan Biga İlçesinde, Çan İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünün de destekleri ile ‘Hayvanlar Ota Göğümler Süte Doysun’ projesi kapsamında sezon başında ekimi gerçekleştirilen silajlık soya-mısır yetiştiricileri için demonstrasyonu etkinliği düzenlendi.

Düzenlenen etkinlikle silajlık mısırların biçilme işlemleri gerçekleştirildi. Mısırların hasadının gerçekleştirildiği  Tarla Gününe   Çanakkale AK Parti Milletvekili Jülide İskenderoğlu, Çan Kaymakamı Mustafa Gürdal, Çan Belediye Başkanı Bülent Öz, Terzialan Belde Başkanı Tuncay Göymen, İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, Siyasi Parti Başkan ve Üyeleri, Sivil Toplum Kuruluşu Başkanları, Muhtarlar, İlçe Tarım Personeli ve Çiftçi vatandaşlarımız katıldı. Saygı duruşu ve İtiklal Marşının ardından gerçekleştirilen tarla gününün açılış konuşmasını yapan ve Mısır üretiminin Çanakkale’deki yerine değinen   Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, “İlimizde 221 bin büyük baş, 785 bin küçükbaş hayvanımızın olduğunu görüyoruz. Bu da hayvancılığın ilimizde ne kadar ciddi ve iyi bir durumda olduğunu anlatıyor. Eğer biz hayvancılık yaptığımızda karlı bir durumda değilsek bu hayvancılığı yapmamamız gerekiyor. Karlılığa nasıl ulaşabiliriz dediğimizde ise kaba yemin en az yüzde 65-70'ini üreticimizin üretmesi gerekiyor. Bu doğrultudan yola çıktık. Çok şükür ilimiz dört tane yem bitkisinden Türkiye'de üretim miktarı açısından birinci sırada. Ancak, 940 bin ton kuru yoncaya ihtiyacımız var. Biz bunun 500 bin tonunu üretebiliyoruz. Yani 440 bin ton açığımız var. 4 tane yem bitkisinde Türkiye'de birinci olmamıza rağmen yine de açığımız var. Bu açığı kapatabilmek için kaliteli kaba yem bitkisi üretimini biz teşvik etmemiz gerekiyor. Saman, sap gibi ürünler yerine daha kaliteli yem bitkileri üretip az alanla daha fazla yüksek verim ve kaliteli yemi hayvanlarımıza vermemiz gerekiyor” dedi.

Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ’ın ardından bir konuşma yapan Çan kaymakamı Mustafa Gürdal “Bu proje kapsamında 43 üreticiye %75 hibeli tohum dağıtılarak, 580 dönüm alanda ekim gerçekleştirildi. İlçemiz Bahadırlı Ovasında da bugün ilk hasat gerçekleştirildi. Programın hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür ediyor, üreticilerimize bol bereketli bir yıl diliyorum” dedi. Konuşmaların ardından Çan İlçesinde yoğun bir katılımla gerçekleştirilen  ‘Hayvanlar Ota Güğümler Süte Doysun Projesi’ kapsamında Üreticilerin  tarlasında yetiştirilen mısırların   biçme çalışmaları gerçekleştirildi.

Cuma Deren