Yurdaer Diri, Belediye’ye ait atölyede  Marangoz Ustası olarak çalıştığı sırada istifa ederek, kardeşi  ile birlikte kurduğu  atölyesinde ayda  20 bin kaşık üreterek seyyar tezgahında satıyor. 

Tava ve tencere çizmeyen özelliğe sahip akçaağaçtan üretilen kaşıklara vatandalar da yoğun talep gösteriyor. Tarihin en eski dönemlerinden itibaren pek çok medeniyetin yaşam alanlarında yapılan kazılarda kaşık türünden araçlara rastlanmıştır. İnsanın beslenme kültürünün ayrılmaz bir parçası olduğu anlaşılan kaşık, geçmişten günümüze insan hayatının içerisinde hep var olmuştur.  Günümüzde sanayinin gelişmesi ile Sofraların önemli bir aracı konumunda olan kaşığın yapımı,  da geleneksel el sanatlarının bir parçası haline gelmiştir.  Bu sanatı yıllardır Çanakkale’de icra eden Yurdaer Diri de aylık  20 bin tahta kaşık üretiyor.  Yıllarca Çanakkale Belediyesine ait  Atölyede ustalık yapan Yurdaer Diri istifa ederek,  kardeşi Kutsal Diri ile birlikte kendi atölyesini kurarak tahta kaşık üretimine başladı.

 Ayda 20 Bin  Tahta Kaşık Üretip Seyyar Tezgahında Satıyor
Yurdaer Diri, Kardeşi ile birlikte kurduğu atölyesinde her ay 20 bin kaşık üretiyor.  Marangoz ustası Diri, Akçaağaç’tan ürettiği  tahta kaşıkları Çarşı merkezinde gezdirdiği seyyar tezgahında satışa sunuyor.  Sanayi ürünlerine nazaran doğal üretildiği için daha sağlıklı olduğunu belirten  Yurdaer Diri, Salı, Cuma  ve Pazar günleri kurulan Semt pazarlarına da giderek  kendi ele emeği tahta kaşıklarının satışını gerçekleştiriyor. Diri, haftada ortalama 20 bin satış yaptığını ve sattıklarına yoğun ilgi gösteren vatandaşların tezgâhın önünde uzun kuyruklar oluşturduğunu söyledi.

Tencere-Tava Çizmez, Doğal ve Sağlıklı Ürünler
Vatandaşların tahta kaşıkları tercih etme nedenlerine de değinen Yurdaer Diri, kaşıkların tava ve tencereleri çizmediğinden dolayı hanımların, sağlıklı ve doğal olduklarından dolayı da beylerin çok tercih ettiğini belirterek “Bu tahta kaşıklar öncelikle tencere ve tavayı çizmez, daha organiktir ve insan sağlını bozmayan ürünlerdir. Yemek yapanlar, tavam çizilmesin diye tahta kaşık kullanıyor. Metal kaşık dişlere zarar verir. Tahta kaşıklar ise doğallığı korur. Oysa sağlıklı yaşamak için yemek yerken de tahta kaşık kullanılmalıdır.” dedi.
 
Şerife Erdem