Pandemi sürecinde zorlu süreç yaşayan ve kredilere sarılarak, ödemelerini öteleyen esnaf darboğazdan henüz çıkmadı. Ayakta kalmaya çalışan esnaf kredi alma yollarını denemeye devam ediyor. Çanakkale’de esnaf kredileri ile ilgili bilgi veren Ejder, ‘’Krediler sağlıklı bir şekilde verilmeye devam ediliyor. Gelen kredisini alıyor‘’ dedi. Pandemi endişesinin devam ettiğini belirten ve herkesi aşılı bir şekilde tedbirli olmaya davet eden Ejder, esnaf adına konuşarak, “Bir daha kapanma olursa müthiş zarar göreceğiz” dedi.

Çanakkale Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı İbrahim Ejder Pandemi sürecinde sıkıntılar yaşayan esnaf kredileri ile ilgili gazetemize özel açıklamalar yaptı. Esnafın her kesiminin talebine cevap vermeye çalıştıklarını kaydeden Ejder,‘’ Krediler sağlıklı bir şekilde verilmeye devam ediliyor, Finansman sıkıntımız hiç yok’’ dedi.

“HER KESİMDEN KREDİ TALEBİ VAR”
Şehirde her kesimin kredi aldığını söyleyen Ejder; ‘’Çanakkale merkezde çok çeşitli şimdi bir değerlendirme nasıl yaparım, minibüsçü var, kahveci var. Kuruyemişçi var, e- ticaret üzerinden kredi almaya çalışan arkadaşlar var. Hurdacı var fotoğrafçı, fast foodçu var. Herkes istiyor, isteyene cevap veriyoruz’’ şeklinde konuştu.

“PANDEMİ SÜRECİ DEVAM EDİYOR, ÖNÜMÜZÜ GÖREMİYORUZ”
Esnafın ne zaman rahat nefes alabileceği konusunda da öngörüde bulunan Ejder, “Pandemi süreci devam ediyor. Önümüzü göremiyoruz. 22- 23 milyon insan aşı olmamış, dolayısıyla önce aşılarımızı olacağız, ondan sonra önümüze bakacağız. Aşı olmadık mı sıkıntı, bir de şimdi Delta Varyantı çıktı. Onun bin misli bulaşma özelliği varmış, Bundan korunmak için maske mesafe hijyeni elden bırakmamak lazım. Ondan sonra önümüzü görebilir miyiz? Görürsek dükkanlar kapanmaz, kapanmayınca düzelmeye başlarız. Şimdi sabah taksi bekliyor vatandaş yarım saat 45 dakika bekledi yok, bu süreçte taksici kazanırken mesela, okul servisçileri hiç kazanamadılar. Okulların açılmasını bekleyen gruplar var, kahvehaneler öyleydi. Dolayısı ile internet kafeler fast food tarzı mekanlar bunlar Pandemi döneminde zarar gördüler. Belli miktar hibe destek aldılar ama alan aldı. 8 bin küsur lira verdi Devlet, ama 8 bin lira ile dönmüyor bu işler, bizden de talepleri oluyor. Kredimiz 5 yıl biliyorsunuz, ufak ufak ödemeye başlıyor insanlar’’ şeklinde konuştu.

“BİR DAHA KAPANMA OLURSA MÜTHİŞ ZARAR GÖRECEĞİZ”
“Kredilerle ilgili yapılandırma bundan sonra olur mu?’ sorusuna ise Ejder, ‘’İki kez yapılandı. Şimdi tahsilat zamanı önümüzdeki günlerde tahsilat yapmaya gideceğiz. Tahsilat yapılır mı? Yapılmaz mı insanlar ödeyemezse insanlar aldıkları kredileri nasıl ödeyecekler? iş olmazsa, bu Pandemi bitmezse, eğer bir daha kapanma olursa müthiş zararlar göreceğiz. O zaman, işte zarar görmemek için bu aşımızı olmak lazım. Maske, mesafe ve hijyeni elden bırakmamamız lazım. Dolayısı ile bunlar insanlar çarşıya pazara giderken muhakkak bir şeyler alacaklar o zaman işler açılmış olacak’’ dedi.

“FAİZLER YÜKSEK”
Geçtiğimiz haftalarda tekrar Çanakkale Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi başkanlığa seçilmesi ile de ilgili Ejder şunları söyledi: “Bizim için yeni bir dönem yok, biz 23 senedir bu işin içindeyiz yeni iki arkadaşımız aramıza katıldı. Dolayısı ile onlarla beraber daha iyi hizmet vermek için arkadaşlarımıza hizmet vereceğiz. Daha güzelini yapmak için inşallah ümit ediyorum. Bu faizler eski haline döner. Geçen 2020’sonuna kadar 0 60’dı. Keşke o günlere dönsek ama elde değil, bugün paranın maliyeti yükseldi. Faizler de yükselmiş oldu. İnşallah esnafımız fazla faiz ödemez. Dolayısıyla düşük faizlerle bir şeylere sahip olurlar ‘’ dedi.

Cuma DEREN