Piyasalarda tahmin edildiği üzere Merkez Bankası (TCMB) yılın üçüncü enflasyon raporunda 2021 yılsonu enflasyon beklentisini yukarı yönlü güncelledi. Merkez Bankası, 2022 yıl sonu için yüzde 7,5 olan enflasyon tahminini yüzde 7,8 olarak güncelledi. 2023 enflasyon tahmini ise yüzde 5 olarak korundu.

Önceki raporda yüzde 12,2 olan enflasyon tahmini yüzde 14,1’e yükseltildi. Artan raporu bankacı ve finans uzmanı Ömer Karabay'a sorduk. Karabay enflasyonda artışın devam edeceğini
söyleyerek, reel piyasalarda beklentiler olumlu olmadığı için bu tablonun yaşandığının altını çizdi.


TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, “Enflasyon Raporu 2021-III” bilgilendirme toplantısında yaptığı konuşmada, emtia fiyatları, kur ve artan talebin enflasyonu yukarı yönlü etkilediğini ifade etti. Kavcıoğlu, politika duruşunun enflasyon üzerinde belirlenmeye devam edeceğini söyledi. Kavcıoğlu, enflasyonla mücadelenin toplumsal mutabakatla yapılması gerektiğini söylediği konuşmasında, “Enflasyon davranışları bozuldu, TCMB yalnız kaldı, eşgüdüm gerekli. Enflasyonla mücadeleyi vatandaştan, firmalara odalardan kurumlara herkesin içselleştirmesi gerek.” dedi. Kavcıoğlu, TL mevduatına uygulanan stopaj indiriminin uzatılmasına dair ise, “Hazine ve Maliye Bakanımızla görüştük, olumlu bir şey bekliyoruz. Önemli fayda sağlayacağını düşünüyoruz" açıklamasında bulundu.

Merkez Bankası Başkanının ve yeni Merkez Bankası raporunun artan enflasyon verilerini değerlendiren Karabay, ‘’ Enflasyon beklentileri artmaya devam edecektir. Üretim maliyetlerde ve reel ekonomide beklenti bu yönde devam ediyor. Özellikle son zamanlarda maliyetler artarken bu her şeye yansıyor. Özellikle gıda ve enerjide artış hissedilir şekilde yansıması diğer kalemlerde de artışları zorunlu kılıyor. Merkez Bankası bir süre daha bu artışı muhakkak yansıtacaktır. Ama ekonomide olmaz ise olmaz güven endeksi iyi bir potansiyele evrilmediği için bu hareketlilik aşağı yönde bir aksiyon gösteremiyor’’ dedi.
Döviz ile ilgili de çok merak edilen bu artış devam eder mi piyasalara yansımaları nasıl sorusuna; ‘’ Şuanda döviz yüksek bir aksiyon harekette değil, ama nasıl sun zat çok yüksek bundan sonrası daha umutsuz şeyler oluşturur, şimdilik yaz ayları ve yabancı sermayenin bir miktar dönemsel hareketleri etki ama asıl bunu Eylül ayında göreceğiz’’ dedi.

İsmail ŞEN