Bütün kamu çalışanlarının merakla beklediği, Yaklaşık 6 milyon memur ve emeklisi için zam pazarlığı başlıyor.
 
Devlet memurları ve kamu işçilerinin iki yıllık zam oranının belirleneceği 6'ncı dönem toplu sözleşme süreci başladı. Memur zammı için ilk toplantının 2 Ağustos'ta gerçekleştirmesi planlanıyor. 2022 memur zam oranı merakla beklenirken yılsonu enflasyon beklentisinden de yüksek bir zam yapılıp yapılmayacağı diğer bir merak konusu.
 
Sendikalar zam oranı ile mali ve özlük haklara ilişkin taleplerini bugün hükümete iletecek. 6'ncı Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinin ilk toplantısı ise 2 Ağustos'ta yapılacak. Yaklaşık bir ay sürecek müzakere sürecinde 2022 ve 2023 yıllarında memur ve emeklilere yapılacak zam oranı belli olacak. Sendikalar en düşük brüt ücretin 4 bin 800 liraya yükseltilmesini talep etti. İlk 6 ay yüzde 20, diğer 6 aylar için enflasyon artı yüzde 3 refah payı talebinde bulundu. Hükümet ise kamu işçilerine birinci 6 ay için yüzde 9, ikinci 6 ay için yüzde 5'lik zamma ilaveten enflasyon farkı teklif etti. Ayrıca brüt ücreti 3 bin 577 ile 3 bin 750 lira arası olanlara 100 lira; brüt ücreti 3 bin 750 ile 4 bin lira arası olanlara 60 lira seyyanen zam önerisinde bulundu.

PEKİ GÜNCEL YIL SONU ENFLASYONU NE KADAR?
Geçtiğimiz haftalarda merkez bankası açıkladığı faiz kararının ardından yıl sonu enflasyon bekentisini açıklamıştı. Açıklanan verilere göre Merkez Bankası'nın haziran anketinde 8,95 olan piyasanın yıl sonu dolar/TL beklentisi, temmuz anketinde 8,99'a yükseldi. Bu dönemde enflasyon beklentisi de yüzde 14,46'dan yüzde 15,64'e yükseldi. Merkez Bankasının ’da bu rakamları   önümüzdeki aylarda revize edilerek yıllık enflasyonun 20’li rakamları geçmesi bekleniyor. Memur ve Kamu işçisi zamlarında ise en az bu beklenti göz önünde alınarak zam teklifleri verilmesini talep ediyor.
 
Cuma DEREN