Dünyayı aylardır etkisine alan ve derinden etkileyen pandemi sürecinde, aşılanın artması ile vaka sayılarının düzenli olarak azaldığı gözleniyor. Fakat her geçen gün yenisi çıkan varyantlar ile pandeminin uzaması mümkün mü? soruları merak ediliyor. Varyantlar ve pandemi süreci hakkında bütün gelişmeleri ve son günlerde gündem olan Biontech aşısının mucidi Prof. Dr. Uğur Şahin "Normal hayatımıza döneceğimize eminim" sözlerini Doktor Özgür Çalım’a sorduk.

Dünyayı hâkimiyetine altına alan Korona virüs aşısının yaygınlaşması ile aşılama yapılan ülkelerde vaka sayıları düzenli olarak azalmaya başladı. Eğer aşılama hızı tüm dünyada böyle devam ederse bu pandeminin son yazı olması bekleniyor. Peki ne zaman normale döneceğiz, varyantların etkisi ile yeni bir pandemi mümkün mü?
Özgür Çalım; ‘’Pandemi  süreci bizi uzun zamandır derinden etkiliyor. Sadece ülkemiz değil elbette, dünyayı da derinden etkiledi, sağlık sektörünün ne kadar önemli olduğunu anlamış olduk bu süreçte, bir pandeminin ekonomiyi, eğitimi, adaleti hukuk sistemini, sporu ve siyaseti nasıl etkilediğini gördük. Eğer böyle büyük bir etkinin ortadan kalkması yakın zamanda olmaz ise elbette umutsuzluk ve belirsizlikten kaynaklı hayal kırıklığı da artacak. Ama şunu biliyoruz aşılama ile artık vaka sayıları düzenli olarak düşüyor, yeni vakalar nadir görülüyor. Aşı olanlarda ise iki aşı olmadan önce virüsü aldığını düşündüğümüz kitleler var. Birde Uğur Şahin’in sözlerine gelince elbette normale döneceğini hepimiz hissediyoruz. Sağlık sistemi ve insanlık tarih boyunca büyük hastalıklar atlattı. Hem de daha imkanları kısıtlı süreçlerde geçtiği süreçlerde dahi bir şekilde zorlu süreçler bitti, pandemide bu mümkün bunu daha kontrollü olması için zaten sürekli yeni tecrübeler deneyimler düşünülüyor. Bakın 3.doz buna örnek bakın yeni çıkacak yerli aşı, üstüne yeni ilaç çalışmaları olabildiğince bu süreci kontrol altına almak için yapılıyor. Böyle Giderse, Yaz Bitmeden Normale Döneceğiz gibi görünüyor.’’
 
Şerife ERDEM