Uzun süredir yükselen enflasyon, ve yükselen dövizden dolayı inşaat malzemelerindeki artış ile maliyetlerin artması ve piyasalarda ki konut satışlarındaki durağanlaşma devam
ediyor.

Türkiye'de enflasyon ve yüksek döviz fiyatları etkisiyle inşaat malzemelerinden kaynaklı, inşaat maliyetleri artmaya devam ederken, İnşaat maliyet endeksi, Nisan ayında aylık bazda yüzde 3,54, yıllık bazda yüzde 35,48 artış kaydetti. Artışın konut fiyatlarına yansıması nedeniyle konut satışında geçen senelere göre daralma gözlendi.

Artışın sonucu olarak geçen senelere göre satışları daralttığı gözlenirken, sıfır konutlardaki artışın ikinci el evlerde de artışı tetiklediği görülüyor. Uzmanlar piyasalardaki yüksek faizlerinde üstene eklenince bu durumun etkisini katladığını düşünüyor. Türkiye İstatistik Kurumu, nisan ayına ilişkin inşaat maliyet endeksi verilerini açıkladı. Buna göre, inşaat maliyet endeksi Nisan'da aylık bazda yüzde 3,54, yıllık bazda yüzde 35,48 yükseldi. Aylık bazda malzeme endeksi yüzde 4,89, işçilik endeksi yüzde 0,53 yükseliş gösterirken yıllık bazda da malzeme endeksi yüzde 43,07, işçilik endeksi yüzde 20,62 arttı.

Cuma DEREN