Küresel fiyatlardaki konut artışları, 2006'nın son çeyreğinden bu yana en yüksek seviye olarak kaydedildi. Peki ama konut fiyatlarının en fazla arttığı ülke nasıl oluyoruz? Çanakkale'de emlak danışmanlığı yapan Hasan Alper Akkoca ile bu fiyat artışlarının nedenini ve gelecekte, emlak piyasalarının durumunu konuştuk.
 
Tüm dünyada konut fiyatları Mart ayı sonu itibarıyla12 aylık sürede ortalama yüzde 7.3 artış yaşayarak, balon riskini yeniden gündeme getirdi. İlgili dönemde konut fiyatları en çok artan ülke Türkiye oldu. Peki Ama Türkiye'de konut fiyatları neden artıyor ve bu süreç Türkiye ve Çanakkale’de satışları önümüzdeki günlerde nasıl etkileyecek?
 
 
Arz artarsa fiyatlar düşer
 
Çanakkale'de emlak piyasasının yakın zamanda neleri beklediğimizi sorduğumuzda Akkoca ‘’Bankalardan kredili işlemle ipotekli olarak konut almış vatandaşların ödeme güçlüğü çektiğini biliyoruz, bu şekilde devam ederse ve bu konutlar bankalar tarafından satışa konulmaya devam ederse konut üretimi de hızlanırsa piyasadaki arz arttığı İçin fiyatların düşme eğilimine gireceğini düşünüyorum’’ derken, “Çanakkale nasıl etkilenir? Bu konu da tek bir senaryo yok” diyerek konut fiyatların artmasına yönelik sorumuza ise,  ‘’İnşaat malzemelerinin dövize bağlı olduğu ülkemizde döviz artışıyla birlikte inşaat maliyetlerinin de artması nedeniyle inşaat üretiminde durulma devam edecek gibi duruyor’’ dedi.

Fiyat artışında diğer belirleyenlere de değinen Akkoca, “Kat karşılığı inşaat işlerinde arsa sahiplerinin 2-3 sene önceki kat karşılığı oranlarını talep etmesi de etkili oluyor. Maliyetler sürekli arttığı İçin mütahitler inşaat yapmak yerine nakitte beklemeyi tercih ediyorlar. 3 sene sektörün hızlı olduğu dönemde % 50 % 60 oranlarına kadar yükselmişti kat karşılığı oranları, Şu ortamda %35 ten aşağıda anlaşma yapmadığı zaman Müteahhit firmalar o işe girmek istemiyorlar. Konut fiyatlarının artması yeni yapılacan konutların maliyetinin artmasıyla da bağlantılı, Size bahsetmiştim yeni konut fiyatları maliyetlerden dolayı yüksek olduğu İçin eski konutunu satıp yenisini almak isteyen bir mülk sahibi konutunu satmak smacıyla piyasa da pazara çıkarken yüksek fiyatlar belirleme eğiliminde oluyor.  Bunu gören komşu mülk sahibi benim evim ondan daha geniş veya bu tarz bir savunma ile konutunun fiyatını yükseltiyor. Konut fiyatlarındaki artışın sebepleri arasında enflasyon çok etkili tabi ki, insanlar kıyaslama yaparken sadece çevredeki konutlara bakarak veya yeni konut fiyatlarına bakarak karar vermiyor. Başka enstrümanlarla da kıyaslama eğilimindiler. Güvensiz bir ortam var herkesin elindekini korumak isteyebileceği bir dönemde olduğumuzu düşünüyorum’’ dedi.

Faizlerin düşmesi durumunda emlak piyasasının geleceği hakkında değerlendirme yapan Akkoca;  “Eğer faizler düşerse bile konut fiyatları bu saatten sonra düşer mi düşmezse satışlar her halükarda artar mı? Mutlaka etkili olacaktır. Mevduatta bekleyenler için gayrimenkul her zaman güvenli liman olmuştur. Fakat bu konut mu olur onu bilemem. Ben arsa ve tarlalarda daha çok talep olacağını düşünüyorum. Geçen seni konut kredi faizleri düştüğü dönemde 1 yıl ötelemeli kredi kullandı konut alan vatandaş. Pandemi etkisi ile biliyorsunuz herkesin işleri zor durumda. Haziran ayı itibariyle bu ödemeler başlayacak. Ödemelere güçlük çekeceğini düşünüyorum geçen sene alan gayrimenkul sahiplerinin büyük bir kesiminin. Buda piyasa da satılmakta olan konut sayısını artıracaktır. Arz artarsa fiyatlar düşer haliyle. Fakat bu dönemde hükümetten gelecek bir konut kredisi kampanyası ile geçen sene olduğu gibi talebi artırabiliriz. Bu senaryo gerçekleşse de fiyatların geçtiğimiz dönem kadar yükseleceğini düşünmüyorum’’ diye konuştu.
 
İsmail ŞEN