Çanakkale Tabip Odası Başkanı Dr. Güleda Erensoy :”Tüm Türkiye’yle nüfus ile orantılı aşı dağıtımı yapılıyor. Çanakkale’de de tüm Türkiye’deki neyse o.”

-----------------------------------
Tabip Odası Başkanı, Aşı İçin Konuştu…

“Kendi Üretemeyen,  Dışa Bağımlı Kalır”
-----------------------------------
Çanakkale Tabip Odası Başkanı Dr. Güleda Erensoy :”Tüm Türkiye’yle nüfus ile orantılı aşı dağıtımı yapılıyor. Çanakkale’de de tüm Türkiye’deki neyse o.” dedi.
Yerli aşı olmadıkça,. Dışa bağımlı kalınacağının altını çizdi.

Türkiye ve Çanakkale’de azalan vaka sayılarının,  haftalık verilere yansıyan rakamlarda ve günlük vaka tablosunda verilere yansıdığını anımsatan  Dr. Güleda Erensoy, Azalan vakaların hastanelerdeki yoğunlukta da azalmaya gittiğinin gözlendiğinin altını çizdi. Aşılama konusu ve yerli aşı üretiminin gündemden düşmediğini anımsattı.

1928 yılında halk sağlığının korunması, aşı ve serumların üretilmesi için açılan Refik Saydam Hıfzısıhha Enstütüsü’nün 2 Kasım 2011 tarihinde kapatıldığını vurgulayan ve aşının önemini belirten Çanakkale Tabip Odası Başkanı Dr. Güleda Erensoy, “Türkiye’nin yerli aşısını yapan Refik Saydam Enstitüsü’nün kaldırılmış olması bu bizim ayıbımızdır. Bu ülkenin ayıbı, zaten kendi aşısını üretemiyor oluşu. Bu kadar dışarıya bağımlı oluşumuz kötüdür. Bir ülkenin gücü, gerçekten büyük devlet oluşu, bu tarz şeylerle zaten ölçülebilecek bir şeydir. Pandemi’ den kurtuluşumuzun tek yolu aşıdır. Yoksa diğer ülkeler daha kolay hayatlarına dönecekler. Biz gerçekten sağlık çalışanları olarak perişan olmaya devam edeceğiz. Halkımız da böyle tıkılmaya, hareketi kısıtlanmaya devam edecek.
Aşı çok önemli.  Herkesi aşı randevularını almaya ve aşı olmaya davet ediyorum” ifadelerini kullandı.

Türkiye'de vaka sayılarının azaldığı bir süreçte Çanakkale'de korona virüs vaka sayılarında düşme ivmesinde olduğu gözleniyor. Çanakkale için değerlendirmede bulunan Çanakkale Tabip Odası Başkanı Güleda Erensoy, vaka sayılarındaki düşüşün ardından servislerin azaldığını, sağlık çalışanlarının ise bir nefes alabildiğini söyledi. Çanakkale’deki güncel durum hakkında ise Çanakkale Tabip Odası Başkanı Güleda Erensoy anlatarak, vaka düşüşünün Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi’ne yansıdığını ve servis sayısında azalma olduğu bilgisini paylaştı.

“VAKALARDA AZALMA”
Dr. Erensoy vaka azalması ile ilgili konuştu ve şöyle dedi; “Şu anda Çanakkale’de vaka sayılarında bir azalma olduğunu görüyoruz. Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi olarak açık tuttuğumuz 1 Covid Yoğun Bakımımız 1 tane de covid servisimiz var.

Doluluk oranları da çok düşük. Genel olarak sağlık çalışanlarında da bir rahatlama görüldü. Covid yoğun bakımlarda ve Covid servislerinde çalışanlar eski servislerine ve diğer yoğun bakımlara döndüler”
Aşılama hızı ile de değerlendirmelerde bulunan Tabip Odası Başkanı Dr. Erensoy aşı yapma hızında ‘Çanakkale’de de tüm Türkiye’deki neyse o’ dedi ve ekledi;
“Bakan bir takım şeyleri söylüyor, aşı alıyoruz diyor, aşı geliyor, yerli aşı yapıyoruz diyor ama ortada henüz işleme geçmiş bir durum olmuyor. Şu anda da insanlar, son birkaç gündür duyuyorum, insanlar aşı randevusu alamıyor. Bizim öyle bir aşı temininin çok hızlanması, aşı temininin ciddi bir akışa geçmesi gibi bir durumumuz yok şu an ülkede. Herkesin aşı olması lazım. Bu ülkenin en önemli derdinin de aşı temini olması lazım. Tüm Türkiye’yle zaten nüfus ile orantılı olarak aşı dağıtımı yapılıyor. Çanakkale’de de tüm Türkiye’deki neyse o. Örneğin randevu bulunamıyorsa tüm Türkiye’de bulunamıyor çünkü aşı olmuyor. Sonuç olarak şu anda umarım aşı oluş hızımız daha da artar” ifadelerini kullandı. 

Şerife ERDEM