Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı Kaya Üzen, Ulusal bir yayın kuruluşuna telefon bağlantısı ile katılarak Çanakkale’deki Koronavirüs nedeni ile yaşanılan ekonomik sorunlara değindi.  Artan vakalarla beraber yaşanan sorunlar ve kapanan işletmelerin ilk dönemdeki gibi finansmana kolay ulaşamadıklarını belirterek, ulaşmaları halinde faizlerden dolayaı geri ödemelerin zorlaştığını, dolayısı ile faizlerin indirilmesini talep ettiklerini belirtti.
 
2020 Mart ayında ülkemizde görülen Koronavirüs vakalarının ardından tam kapanmaya gidilirken Hükümet de açıkladığı desteklerle iş dünyasına destek olmuştu. 1Mart tarihinde başlayan normalleşme sürecinin ardından yeniden yükselişe geçen vakalar, yeniden kapanmayı getirdi. Ancak bu kez iş dünyası başta olmak üzere özellikle esnaflar zor durumda kaldı. Çünkü ne esnaf ne de iş dünyası Koronavirüsün ilk dönemindeki gibi finansmana ulaşamıyor. Ulaşanlar ise faizin altında eziliyor. Tüm Türkiye’de olduğu gibi Çanakkale’de de yaşanan bu sorunlara katıldığı ulusal bir kanala bağlanarak açıklayan Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı Kaya Üzen “Maalesef  son zamanlarda il olarak iyi bir performans gösteremiyoruz.  Kovid ile ilgili mücadelemiz devam ediyor.  Koronavirüsün başladığı ilk dönemlerde  Çanakkale olarak gayet iyi bir süreç geçirdik.  Vaka sayısı oranlarımız da gayet kabul edilebilir seviyedeydi.  Bu süreci en iyi götüren illerden bir tanesiydik.  Ancak son dönemlerde kurallara uymamamızın da etkisi ile beraber, Çanakkale’nin de coğrafi konumu ile birlikte  çok ciddi şekilde vaka sayılarında artış var. Bununla ilgili  İlin yönetim kurulları ile birlikte çalışarak bu sürecin  en kısa sürede en aşağı seviyelere indirmek için mücadele ediyoruz.  Bütün  bunları yaparken tabi ekonomimizi de yönetmeye çalışıyoruz” dedi.
Eskisi Gibi Finansmana Kolay Ulaşamıyoruz
Üzen, açıklamasının devamında yeni süreci eskisi ile karşılaştırarak “Türkiye genelinde yaşanan sorunlar Türkiye için de geçerli.  Geçtiğimiz yıl bu dönemlerde ve bu süreçte  şimdiki kadar zorlanmamıştık.  Çünkü 2020 yılın Nisan Mayıs aylarında yaşadığımız sıkıntılara karşılık hükümetimiz çok hızlı hareket etti.  Özellikle finansmana ulaşımda ciddi kolaylıklar sağlandı.  Bu süreçte finansmana ulaşmak hem kolaydı hem de maliyetler  en azından  işletmelerimiz bu zorlu süreci daha iyi yönetme fırsatlarına sahip oldular. Ama  bugün baktığımızda özellikle paraya ulaşım çok zorlaştı.  Ulaşılsa bile faizleri ödeyemiyor.  O yüzden bizim talebimiz acil bir şekilde bu faizlerin düşürülmesini ivedilikle talep ediyoruz.  Kısa Çalışma ödeneğinin de yeniden uygulamaya konulması tüm işletmeciler için çok önemli.  Önümüzdeki Mayıs ayının da kayıp olduğunu düşünüyoruz.  Tamam kurallara hep birlikte uyalım, gerekirse tam kapanmamızı da yapalım, biz de buna hazırız ve kurallar uymaya hazırız.  Özellikle son dönemlerde hizmet sektörünün ağırlıkta olduğu Çanakkale’mizde  Otel, restoran ve kafe sahipleri Tüm Türkiye’den bir tık daha fazla bu sıkıntılarını hissediyorlar.  Hiçbir şeyi öngöremez hale geldiler. Onun için bu sektörlere de ekstradan bir destek verilmesini talep ediyorum” dedi.
 
Cuma Deren