Geçtiğimiz haftalarda İç İşleri Bakanlığına bağlı tüm kurum, valilik ve Kaymakamlıkların Web sayfalarında ve kurumlara bağlı sosyal medya hesaplarında ’30 Mart’ta Kırmızı Çizgimizi Çekiyoruz’ afişleri merak uyandırmıştı. Bu merakı gideren İçişleri Bakanı Süleyman Soylu yayalara daha hassas davranılması için bu uygulamaya geçildiğini belirtmişti. Bakan Süleyman Soylunun da bahsettiği Kırmızı Çizgi Çanakkale’de de çekildi.

2018 yılında başlatılan Öncelik yayanın sloganı ile trafik kazalarına karşı daha sıkı bir mücadele başlatılmış oldu.  Bu güne kadar Okul yaya geçitlerinin %40’ı uyarı yazıları yazıldı.  2019-2020 yılları  Yaya öncelikli trafik çalışmaları hayata geçildi. Bu kapsamda 3,5 milyon sürücü ve yanlıya eğitimler verildi.  Bu kapsamda ‘Öncelik yayanın, öncelik hayatın’ sloganı ile trafik kampanyası başlatıldı.  Tüm Kuvvet ekiplerine yaya önceliği denetim yetkisi verildi.  Bu çalışmalar kapsamında Kanunların ve sıkı denetimlerin de  etkisi ile can kaybı   2019 yılında 2012, 2020 yılında ise 204  toplamda ise 516 yaya daha az can kaybı yaşandı. Trafikte sıfır can kaybı ile yeni bir dönem başlatan İçişleri bakanlığı ‘Yayalar Kırmızı çizgimizdir’ sloganı ile yeni bir kampanya başlattı. Geçtiğimiz haftalarda İç İşleri Bakanlığına bağlı tüm kurum, valilik ve Kaymakamlıkların Web sayfalarında ve kurumlara bağlı sosyal medya hesaplarında ’30 Mart’ta Kırmızı Çizgimizi Çekiyoruz’ afişleri merak uyandırmıştı. Bu merakı gideren İçişleri Bakanı Süleyman Soylu yayalara daha hassas davranılması için bu uygulamaya geçildiğini belirtmişti. Bakan Süleyman Soylunun da bahsettiği Kırmızı Çizgi Çanakkale’de de çekildi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu "30 Mart'ta kırmızı çizgimizi çekiyoruz" dediği Yaya geçitlerindeki çizgilerin kırmızıya boyanması ile yaya önceliğine bir kez daha dikkat çekildiği,  trafikteki tüm sürücüleri hedef alan Kırmızı Çizginin çekilmesine Vali İlhami Aktaş, Emniyet Müdürü Celal Karaduman, Çanakkale Şoförler Odası Başkanı Ali Demir, trafik ekipleri katıldı. Cumhuriyet Meydanında gerçekleştirilen programla Vali İlhami Aktaş, yaya geçidi çizgilerini kırmızıya boyadı. Daha sonra yoldan geçen sürücüleri durduran Vali İlhami Aktaş hem uyarılarda bulundu hem de kırmızı düdük hediye etti.  Vali İlhami Aktaş daha sonra yaptığı açıklamada “Bugün tüm Türkiye genelinde İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu’nun önderliğinde ‘Yayalar kırmızı çizgimiz’ mottosuyla farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz. Yine bakanlığımızın uygulamasıyla uzun süredir devam eden ‘Öncelik yayanın’ yaya konseptiyle tekrar bugün böyle bir aktivite ile yaya önceliğine dikkat çekmek için bir araya gelmiş bulunuyoruz. Ölümlü kazaların önüne geçmek, yaya güvenliğini sağlamak, bu konuya vatandaşlarımızın dikkatini çekmek için arkadaşlarımız birçok yaya geçidinde aynı faaliyetleri yürütüp, bugün itibariyle şapka, kırmızı düdük ve broşürleri vatandaşlara dağıtıp, hem sürücülere hem yayalara bu konuda dikkatini çekip, sürücülerimizin yaya geçitlerinde önceliği yayalara vermesini sağlayacak çalışmalarda bulundu” dedi.
 
2018 yılında ‘Öncelik hayatın, öncelik yayanın’ sözleri ile başlayan trafikte yaya önceliği seferberliği yeni bir uygulamayla devam edecek.  Işıksız yaya geçitlerindeki orta şeritler sembolik olarak kırmızıya boyanacak. Böylece sürücülere ’Yaya önceliği kırmızı çizgimizdir' mesajı verilecek.  Yaya geçitlerindeki ‘kırmızı çizgi’ uygulaması ile birlikte trafik denetimleri de artırılacak.

Şerife Erdem