2020 Yılı Başlarında ortaya çıkan Koronavirüs nedeni ile üretimini durduran araç firmalarının kararı ikinci el araçlarının fiyatını arttırmıştı. Salgın döneminde ikinci el araçların fiyatı sıfırlarla yarışacak duruma gelirken normalleşme ile beraber  yeniden faaliyete geçen fabrikalar ikinci el araçların fiyatını da düşürdü. İkinci el araç piyasası ile ilgili değerlendirmelerde bulunan ve araç fiyatların gittikçe düşmeye başladığına dikkat çeken Oto Galerici Mehmet Kaya , araç almanın ve satmanın da tam zamanı olduğunu belirtti.
 
2020 Mart ayında Ülkemizde de görülmeye başlayan Koronavirüs vakaları ile beraber yapılan uygulamalar nedeni ile bulaş riskini aza indirmek isteyen vatandaşlar kendi araçları ile seyahat etmek istedi. Ancak zorlu dönemde önünü göremeyen araç üretim firmaları sıfır araba üretimini durdurdu. Bu durum da ikinci el araba fiyatlarına yaradı. Pandemi döneminde yaşanan talep patlaması nedeni ile araba fiyatları da yükselmişti. İkinci el arabalarının sıfır arabalarla yarıştığı bu dönemde başlayan normalleşme ile yeniden faaliyete başlayan araç üretim firmaları, ikinci el araçların fiyatını da aşağı çekmeye başladı. Yaşanan Normalleşme süreci ile beraber ikinci el araç fiyatları da düşmeye başladı.  Salgın süreci ve Normalleşme sürecine geçtiğimiz şu günlerdeki araç fiyatlarını karşılaştıran Oto Galerici Mehmet Kaya  yaptığı değerlendirmede “Sıfır araç olmamasından dolayı ikinci el araçlara talep arttı. Pandemiyle birlikte artan dolar kuru, hem sıfır araç olmaması hem de ikinci el araçlara artan talep fiyatları da yukarıya çekti” diye konuştu.

Pandemi Döneminde Piyasada İkinci El Araba Bulunamadı
Kaya, “Koronavirüsün ülkemizde ilk ortaya çıktığı 2020 senesinin Mart ayında araç alımı-satımı çok azalmaya başlamıştı, bunda virüsün etkisi çok büyüktü. Dünyadaki büyük otomobil firmaları araba üretmeye ara verdi. Kimse önünü göremiyordu. Bu süre zarfında  Vatandaş bir dönem ikinci el araç bulamaz hale gelmişti. Sıfır araç olmamasından dolayı ikinci el araçlara talep arttmıştı. Pandemiyle birlikte artan dolar kuru, hem sıfır araç olmaması hem de ikinci el araçlara artan talep fiyatları da yukarıya çekti. Virüsten korunmak isteyenler toplu taşıma yerine kendi araçlarıyla işe, okula gitmeyi tercih etmişti. Bir de Haziran ayında bankaların uygun faizli kredileri vatandaşı kendi arabalarını almaya yöneltti.  Bu yüzden piyasada ikinci el araba kalmadı. Kalanlar da sıfır araba fiyatlarıyla yarışır hale geldi. 2021’e girmemizle beraber ikinci el arabaların fiyatları düşmeye başladı, satışlar arttı ve piyasada güzel bir hareketlilik oluşmaya başladı” dedi.

Araba Almanın Da Satmanın Da Tam Zamanı
Araçtaki alım ve satım durumlarına ve taksit imkanlarına da değinen Mehmet Kaya  “İkinci el ve sıfır otomobil fiyatları yeni normalleşme dönemiyle birlikte normalleşmeye başladı. Şu an araba satmanın da almanın da tam zamanı bence. Yani çok fazla, çok büyük rakamlarda düşüş beklemesin kimse ama en azından daha normal fiyatlarda araç alınıp satılabilir. Geçtiğimiz günlerde ikinci el araç satışları için bir taksitlendirme durumu da oldu. İkinci el arabalara 24 ila 60 ay arası taksit yapılması planlanıyor. Bence bu durum piyasanın daha da hareketlenmesine sebep olacak bir durumdur. Mart ayının ortalarından Haziran’a kadar olan süreç bence iyi değerlendirilmeli” dedi.

Pandemi’de Aracını Satan Kara Geçti
 Pandemi sürecinde aracını satan vatandaşların yüksek fiyat nedeni ile kara geçtiğini belirten Mehmet Kaya  “Özellikle 2020’nin yaz aylarında ikinci el araçlar yatırım aracı haline gelmişti. Vatandaş, binmek için değil fiyatının artacağını bildiklerinden altın gibi, döviz gibi yatırım yapmak için otomobil galerilerinin yolunu tutmuşlardı. O dönemde ellerindeki ikinci el araçları satanlar kazanan taraf oldu. Çünkü gerçekten fiyatlar çok yükselmişti mesela 2020 Ocak ayında 60 bin TL’ye alınan araçlar 2020 Temmuz ayında 90 bin TL’ye satıldı. İkinci el araçlar altın ve dövizle yarışır duruma gelmişti” dedi.
 
Şerife Erdem