Türkiye’de 14 Ocak’tan bu yana uygulanan ve sağlık çalışanlarıyla başlayan koronavirüs aşılaması, yaş sıralamasıyla devam ediyor. 65 yaş e üzeri vatandaşların aşılandığı bugünlerde rakamlar da hızla artıyor. Birinci aşamanın sonuna gelinirken Türkiye’de yaklaşık 6 milyon, Çanakkale’de ise 60 bine yakın kişi koronavirüs aşısı oldu.  Koronavirüs aşı uygulaması sağlık çalışanlarının ardından 65 yaş üstü vatandaşlar ile devam ederken, bu süreçte sağlık çalışanlarının ikinci dozları da vurulmaya başlandı.

Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi koronavirüs servisinde oluşturulan aşı odalarında aşılama çalışmaları devam ederken, sağlık çalışanları ikinci dozlarını olmaya başladı. Aşı uygulamasının ildeki durumunu paylaşan Çanakkale Tabip Odası Başkanı Dr. Güleda Erensoy,  Normalleşme için hızlı aşılanma ve dozunun da önemli olduğunu belirterek “Koronavirüs sürecinde hayatlarımız altüst oldu. Bu nedenle aşılama hızımız çok önemli. Aşılama miktarımız çok önemli. Aşılama konusunda aksaklıklar ya da sıkıntılar yaşanırsa bu durumlar süreci çok etkileyecektir” dedi.
 
Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan aşı uygulanacak grup sıralaması dört aşamadan oluşurken, birinci aşamada sağlık çalışanları, engelli, yaşlı, koruma evleri gibi yerlerde çalışanlar ve 65 yaş üstü bireyler yer aldı.  1. Grupta 65 yaş üstü vatandaşlar aşılanırken  Aşı olan ilk grup sağlık çalışanlarının ikinci doz aşılama sırası geldi. Tam da aşılamanın kalabalıklaştığı bu ortamda yeni önlemlee de ihtiyaç duyuluyor. Özellikle sistemde yoğunluk yaşanırken, ikinci doz için sırası gelen ancak hala aşı olmayan sağlık çalışanları var. 14 Ocak’tan bu yana uygulanan ve sağlık çalışanlarıyla başlayan koronavirüs aşılamasında  son rakamlara göre 5 milyon 670 bin 375 kişi aşı oldu. Bunlardan 4 milyon 854 bin 457 1. Grupta aşı olurken 2.doz uygulanan kişi sayısı 815 bin 918 kişi olarak belirlendi. Aşılamanın devam ettiği hem ülke genelinde hem de Çanakkale’deki son durum hakkında bilgiler veren Tabip Odası Başkanı Güleda Erensoy  “Benim de ikinci doz aşılama sürecim geldi. Ancak randevum olmasına rağmen aşılamamı yaptıramadım. Sağlık çalışanlarının ikinci doz aşılarının vurulması ile aynı anda da 65 yaş üzeri vatandaşlara birinci doz aşıları yapılıyor. Ancak bu bir bilgisayar sistemi ile yapıldığı için sistem durduğu zaman aşılama çalışmaları da duruyor. Aşılama çalışmaları online bir sistemde yapıldığı için eğer o sistem çalışmazsa devlet hastanesinde çok ciddi neredeyse diğer bloktan da taşacak şekilde sıra oluşuyor. Online sistemin durmasından kaynaklı çok uzun süre bekleyen bu yaşlı vatandaşlarımızda durumdan memnun değil. Burada online aşı girişlerinin yapıldığı sistemin çalışıyor olması çok önemli” dedi.
 
65 Yaş Üstünün Aşı Talebi Yüksek
 
Sağlık çalışanları için ikinci doz aşılama vakti gelmişken  65 yaş üstünün yoğun talebi nedeni ile  bazı sağlık çalışanlarının hala aşı olmadığını hatırlatan Çanakkale Tabip Odası Başkanı Güleda Erensoy,  65 yaş üstü vatandaşların aşıya yoğun talep gösterdiğini belirterek “ 65 yaş üzerindeki vatandaşların koronavirüs aşısına yoğun talep gösterdiklerini söyleyebiliriz. Yoğunluğu bölmek adına bir düzenleme yapılarak sağlık çalışanlarının ikinci doz aşısı için bir aşı odası 65 yaş üzerinde birinci doz aşılarını olmaya gelen vatandaşlarımız içinde diğer odalar tahsis edilebilirdi. Özetle sağlık çalışanlarının ikinci doz aşısı ile 65 yaş üzeri vatandaşlarımızın birinci doz aşıları bir karışıklığa da neden oluyor. Ama ikinci doz aşısını olan bazı sağlık çalışanları da rahat şekilde aşılarını olmuşlar. Günler ilerledikçe belki bu karışıklık ve online aşı giriş sistemindeki sorunlar çözülür ve aşılama çalışmaları hızlı bir şekilde yapılır” dedi.
 
Normalleşme İçin Aşılanma Hızı Çok Önemli
 
Normalleşme sürecinin aşı ile başladığını da hatırlatan Güleda Erensoy,  Hızlı normalleşmenin hızlı aşı ve miktarına bağlı olduğunu, aşılarda yaşanan sıkıntılar süreci daha da geciktireceğini  belirterek “Koronavirüs aşısından çok büyük bir beklentimiz var. Çünkü koronavirüs aşısı olmasaydı eski hayatımız geri dönmemiz pek de mümkün gözükmüyor. Biliyoruz ki okullarda yüz yüze eğitimin başlaması durumunda henüz bir netlik yok. Burada tedbirler kapsamında da çok sayıda işyeri aylardır kapalı ve esnaf gerçekten de çok zor durumda. Koronavirüs sürecinde hayatlarımız altüst oldu. Bu nedenle aşılama hızımız çok önemli. Aşılama miktarımız çok önemli. Aşılama konusunda aksaklıklar ya da sıkıntılar yaşanırsa bu durumlar süreci çok etkileyecektir” dedi.
 
Şerife Erdem