Çin'den Türkiye'ye getirilen CoronaVac aşısı, Sağlık Bakanlığı'na ait özel tasarlanmış iklimlendirme özellikli 'Aşı Nakil Aracı'yla hastanelere dağıtıldı. Çin'den ilk etapta 3 milyon doz getirilen aşı, acil kullanım onayı verilmesinin ardından önceki gün canlı yayında ilk olarak Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Bilim Kurulu üyelerine yapıldı. Sağlık çalışanlarının  aşılanması ise dün Türkiye genelinde başladı. Bu kapsamda Çanakkale’de de sağlık çalışanlarına aşı yapıldı. Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesinde gerçekleştirilen aşılama programı kapsamında İl Sağlık Müdür Dr. Ali Taşçı da aşı olanlar arasındaydı.
Çin'den gelen 3 milyon dozluk CoronaVac aşısının ilk etapta iki doz halinde 28 gün arayla uygulanacağı, COVID-19 geçirenlerin 4-6 aylık süreçte aşılanmayacağı göz önüne alındığında, sağlık ordusunun tüm personelinin bir ay içinde hastalıkla mücadelede büyük avantaj kazanması bekleniyor. Çin'in koronavirüs aşısı CoronaVac'a acil kullanım onayı  önceki gün verildi ve önce  Sağlık Bakanı Fahrettin Koca aşı oldu, sonra Bilim Kurulu üyeleri. Dün  sabah itibarıyla de yurt genelinde toplu aşılama başladı.   Acil kullanım onayı gelmesiyle aşı uygulaması 81 ilde eş zamanlı olarak Çanakkale’de de başladı.
Çanakkale’de  Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi’nde sağlık çalışanlarına aşı yapılmaya başlandı. Sağlık çalışanlarına, ilk doz aşılar yapıldıktan 28 gün sonra ikinci doz aşı  yapılacak.Aşının ilk uygulandığı İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Taşçı, kentteki hastanelerde 85 aşı odası oluşturulduğunu söyledi. Bir yıldır pandemiyle mücadele edildiğini  de belirten Dr. Taşçı  "Tüm dünya ile birlikte ülkemizde canla başla, Cumhurbaşkanımızın önderliğinde, bakanımızın gayretleriyle gayet güzel bir çalışma yürütüyoruz. En büyük silahımız olan aşıyı da elhamdülillah olmuş olduk. Bu aşının şu anda, maske, mesafe ve temizliğin dışındaki en önemli silahımız olduğunu özellikle belirtmek istiyorum. Bütün sağlık çalışanlarımız, bugün aşılarını olacaklar. İl sağlık müdürü olarak ben ve tüm yöneticilerimizle birlikte buraya aşımızı olmaya geldik. Aşının etkili olacağına inanıyoruz. Çanakkale’mizde çalışan yaklaşık 7 bin sağlık çalışanımıza aşı yapılacak” dedi.

Pandemi süreci öncesi ve süreç boyunca Çanakkale Halkını adım adım bilgilendiren ÇOMÜ Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Alper Şener  de aşı olduktan sonra yaptığı değerlendirmede  “Pandeminin en başından beri bir aşı bulunmasını bekledik.  Sonra dünya aşılarını tartıştık hangisi daha iyi, hangisi daha kötü diye.  Ama artık şu anada bütün tartışmalar bitti gibi görünüyor.  Bugün ulaştığımız aşı bizim için en değerli ve en kıymetli aşıdır bizim için. Şu anda sağlık personelinin aşı olmasıyla birlikte  Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi de  de aşılama Sağlık Bakanlığının kontrolünde başladı.  Bu aşılamayı önce yaygınlaştıracağız . Önce Merkezi randevu sistemimiz ile kendi personelimizin aşılama çalışmasını yapacağız.  Ondan sonra farklı alanlardaki aşılamalara yönelik birimlerimiz oluşacak” dedi.
 
 
Cuma Deren