Koronavirüsün tek çaresi olan Aşı, geçtiğimiz hafta Türkiye’ye gelmişti. Sosyal medy başta olmak üzere, aşılar ‘Çanakkale’ye geldi’ yönündeki paylaşımlar ise Çanakkale Tabip Odası Başkanı Güleda Erensoy cevapladı. Aşının gelip gelmediğinden henüz haberleri olmadıklarını belirtirken istenen listelerin aşıların geldiği ihtimali yükselttiğini belirtti. Erensoy “Aşılama ne zaman başlayacak, bilemiyoruz ancak sağlık çalışanlarından  aşılama çalışmasının başlayacağını bizden istenen isim listesinden anladık” dedi.

Çin aşıları geçtiğimiz hafta Türkiye’ye getirilmişti. Sosyal medya başta olmak  üzere aşıların Çanakkale’ye geldiği yönündeki haberler de değerlendiriliyor. Aşıların Çanakkale’ye gelip Gelmediği hakkında yetkili bir ağızdan açıklama yapılmazken Tabip Odası Başkanı Güleda Erensoy yaptığı açıklamada aşı olmak isteyen sağlık çalışanlarının listesinin alındığını söyledi. Erensoy bu da aşıların Çanakkale’ye geldiğinin bir işareti olarak değerlendirdiklerini söyleyerek “ Aşılama ne zaman başlayacak, hangi gruplara uygulanacak hiçbir bilgiye sahip değiliz ancak sağlık çalışanlarından  aşılama çalışmasının başlayacağını bizden istenen isim listesinden anladık. Birde aynı listenin Çanakkale barosunda da istendiği de biliyoruz demek ki sağlık çalışanlarından sonra avukatlara da CronaVac aşını uygulanacak. Onun haricinde hangi öncelikli gruplara aşı uygulanacağını bilmiyoruz “ dedi.

Normalleşme İçin Dikkatli Adımlar Atılmalı
6’ıncı haftayı geride bıraktığımız hafta içi ve hafta sonundaki sokağa çıkma kısıtlamasına da değinerek Çanakkale’deki 300’ün üzerinde olan günlük vakaların bu sayede 100’ün altına indiğini belirtti. Çanakkale Tabip Odası Başkanı Güleda Erensoy “Süreçte devamlı kapalı halde yaşamak ve sürekli bu şekilde bir hayat sürdürmemiz psikolojik anlamda da çok zor. Tabi ki aşamalı olarak bazı açılmalar olmak zorunda. Ancak açılmanın şeklini ve yöntemini şu anda Türkiye’ de tamam ekonomik koşullar belirliyor. Yani ekonomik durum üzerinden bu durumlar belirleniyor. Bizim karşı çıktığımız konu daha çok bu. Tabi ki aşamalı olarak açılmaların gerçekleşmesi lazım. Düşünün ki sadece hafta sonu tedbirleri ile bile vaka sayısı ne kadar çok azaldı ve tedbirler kapsamında da vaka sayısı düşmeye devam ediyor. Oysa ki bu hafta sonu kapanma tedbirini 1 ay önce başlatsaydık. Bir ay içerisinde Koronavirüs nedeni ile hayatını kaybeden insanların hayatlarını kaybetmeme olasılığı vardı. Bu ne anlama geliyor? Biz aslında yürümeyen ekonomi için bu insanlarımız kurban verdik. Sonuçta bu Pandemide ne yapmamız gerektiğini biliyoruz, alacağımız önlemler belli. Örnek vermek gerekirse ekonomisi güçlü bir ülkede, ekonomisi iyi olan bir ülkede öncelik ekonomi değil insanların sağlığı olurdu. Aşamalı,  aşamalı tabi ki açılacağız. Ama bunu yaparken gerçekten yine hayatlarımızı riske atmadan yapmamız lazım.” dedi.

İyi Yönetimle Değil Sağlık Çalışanların Üstün Çabaları İle Vakalar  İndi
Koronavirüste en ön saflarda savaşan sağlık çalışanları artan vakalarda önemli bir rol oynadı. Virüsle sıkı bir mücadele yürüten kahramanlar, vakaların düşmesindeki en büyük payın sahibi olduğunu da belirterek konuşmasını sürdüren Güleda Erensoy “ Şu anda Türkiye’ de vaka sayıları düşüyorsa gerçekten sağlık çalışanlarının çok büyük bir özverisi var. Sağlık çalışanları olarak Sağlık Bakanlığına gerçekten’ de hakkımızı helal etmiyoruz. Bunu özellikle söylemek istiyorum. Şu anda bir süre önce patlayan vaka sayıları hızla düşüşe geçmiş ise bu durumun Pandeminin iyi yönetimi ile alakası yok. Bu durum tamamen sağlık çalışanlarının insan üstü çalışmaları ile ilgili. Tüm iş yerlerinde haftalık normal çalışma saatinin 40 saat olduğunu düşünürsek sağlık çalışanları çok uzun süreden buyana bu çalışma saatinin çok üstünde Pandeminin yayılmaması be virüse yakalanan insanların hayatını kaybetmemesi için insan üstü bir güçle çalışıyor. Bir sağlık çalışanının aylık fazla mesaisi 160 saatleri bulabiliyor. Sağlık çalışanlarının çalışma saatleri çok yüksek. Tüm hemşireler için böyle tüm doktor için böyle, sağlık ve temizlik personelleri için böyle. Türkiye’ de Pandemi ile ilgili bir başarı varsa gerçekten de bu başarı insanüstü bir gayret ile çalışan sağlık çalışanlarının başarısıdır. Bu durum Sağlık Bakanlığı yada Sağlık bakanlığının Pandemi ile ilgili alınan kararlar ile ilgili değildir” dedi.
 
Cuma Deren