İl Genel Meclisi’nin Kasım ayı oturumlarında tartışılan, kamuoyunda da dikkat çeken ifadelerle değerlendirilen yatırım bütçesine Valilik Makamı onay vermedi.

Günlerdir, hem siyasetin, hem de kamuoyunun dilinde tartışıldığı gözlenen Bütçe için son sözü söyleyecek Valilik makamının, incelediği dosyayı yeniden görüşülmek üzere İl Genel Meclisine iade ettiği öğrenildi.
İl Genel Meclisi’nin iktidarı, CHP kanadı, imzalanmadan geri gönderilen Bütçe için gösterilen gerekçeli kararı, toplanacak Grup toplantısında ele alıp, gerek görülür ise Arlık ayında yapılmaması planlanan İl Genel Meclisini Olağan üstü toplayıp, Bütçeyi yeniden görüşeceği sinyalini verdi.
CHP’ nin eski il Başkanlarından, İl Genel Meclis üyesi Nejat Önder, onay imzası görmeyen Bütçe için;
“Bu konu için sosyal medyadan da çok şeyler yazılıp çizildi, sustuk.  Bize güzel malzeme verildi.
Kayda değer bir şey var ise, bütçe değişir, düzenleme yapılır. Bilinsin ki, denilenlere, kamuoyu önünde gösterilen tepkilere,  adam gibi cevabımız var. Sırasını bekliyoruz.
 Gerekçeli kararı görüp inceleyip, gereğini yaparız elbet. ” şeklinde değerlendirmede bulundu.

----------------------------------
BÜTÇEYE ONAY ÇIKMADI…
-----------------------------------

Gazeteniz Vitamin, geçtiğimiz 2 Aralık’ta, “Tartışılan bütçeye, onay çıkmayabilir” manşeti atmıştı. Vali İlhami Aktaş, siyaset ve kamuoyunda tartışılan bütçeye ilişkin, VİTAMİN’ in sorusu üzerine; ”Gelmedi henüz, gelsin bakacağız.” değerlendirmesi yapmıştı.
Gazeteniz VİTAMİN, konuya ilişkin yorum haberinde, Bütçenin onay imzası alamayabileceği ön görüsünde bulunmuştu.
İl Genel Meclisi’nden çıkan bütçeye onay verecek imzayı atacak Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, önceki gün incelediği dosyayı, alınan bilgiye göre, imzalamayıp İl Genel Meclis başkanlığına geri iade etti.
Bütçe görüşmesi sırasında, İl Genel Meclisi’ nin AK Partili Meclis üyelerinin bazı itirazlarına, şerh düşülmüştü.
Kamuoyunda,  özellikle CHP İl Başkanı Metin Ümit Ural’ ın memleketi Yenice ilçesi başta, Dünyanın en büyük asma köprüsü projesinin yürütüldüğü Lapseki’ ye,  İl Genel Bütçesinden çıkan düşük rakamlar için, sosyal medyadan da paylaşılan bazı tepki yorumları, gündemin birinci maddesi haline dönüşmüştü.
Çanakkale İl Genel Meclisi’nin Plan Bütçe komisyonundan çıkan düşük bütçeye,  onay imzası verecek ve son sözü söyleyecek makamın onay imzası vermeyip, Bütçeyi geri iade etmesi üzerine, görüşlerini aldığımız CHP’ li İl Genel meclis üyesi ve partisinin eski il ve merkez ilçe başkanlarından Nejat Önder;
“CHP grubunda, Gerekçeli kararı irdeleyeceğiz. Gerekir ise, Aralık ayında toplanmayacak Meclisi olağan üstü toplayıp, çözüm olacak kararı alırız. Geri iadenin gerekçesi ne bilmiyoruz.. Bunu değerlendirir,  Kayda değer bir şey var ise, bütçe değişir, düzenleme yapılır. Bilinsin ki, denilenlere, kamuoyu önünde gösterilen tepkilere,  adam gibi cevabımız var. Sırasını bekliyoruz.” şeklinde sözlerle değerlendirmede bulundu.

‘ŞİMDİ NE OLACAK..? SORUSUNA, ÇARPICI OLASILIK;
‘BAKANLIK,  VALİ’ Yİ YETKİLENDİREBİLİR…’
Bütçeye onay imzası verilmemesi, İl Genel Meclisi’ne geri iade edilmesi ardından, akla gelen soru; “Şimdi ne olacak?” a, gelen yanıtlardan biri hayli dikkat çekici oldu.
Bir olasılığa göre; İçişleri bakanlığı, Valilik makamını tümden yetkilendirebilir. Bütçeyi hazırlayan ve paylaştıracak Valilik makamı olabilir.

Cuma Deren