Çanakkale İl Genel Meclisi’nin Plan Bütçe komisyonundan çıkan düşük bütçe, ‘Plan Bütçe’ görüşmelerinin en tartışılanı oldu.
7 kişiden oluşan ve çoğunluğunu CHP’ li üyelerin oluşturduğu ‘Plan Bütçe Komisyonu’nun kararına, AK Partili iki Meclis üyesi itiraz etti. İtiraza Şerh düşüldü.
Hayli gergin geçen oturumda, karşılıklı sert ifadelerin sarf edilmesine neden, CHP İl Başkanı Metin Ümit Ural’ ın memleketi Yenice’ ye, diğer ilçelerin aksine en düşük pay ayrılması oldu.
Canlı yayında verilen görüşmeleri izleyen Çanakkale kamuoyu,  CHP’ li Meclis üyelerinin kararı ile 700 bin lira bütçe ayrılan Yenice için ses verenlerin,  AK Partili Meclis üyeleri olması karşısında, hayli manidar bir söz etti; 
“Meclisin Muhalif kanadı AK Parti, karar veren noktasındaki CHP’ nin İl Başkanına sahip çıktı. 
Siyaset böyle bir şey..!” 

----------------------------------------------
CHP İL BAKANI URAL’IN DOĞDUĞU TOPRAKLARA, 
PARTİLİ MECLİS ÜYELERİNDEN ZAYIF BÜTÇE…
------------------------------------------------

Çanakkale siyaset kamuoyu, İl Genel Meclisi’nin Plan bütçe görüşmelerinden çıkan sonuca, manidar sözlerle değerlendirmede bulundu. 
Bütçeden en düşük ödeneği alan Yenice, CHP il Başkanının doğduğu yer olunca;“İl Başkanı’ nın memleketini mi cezalandırıldı?” şeklindeki sorunun dilden dile dolaştığı gözlendi.
İl Genel Meclisi’nin Kasım ayı son oturumunda, Plan Bütçe görüşmesi yapıldı. 
Oturumda, Merkez ilçeye 2 milyon 600 bin liralık bütçe ayrılır iken, en düşük bütçe Yenice ilçesine çıktı. 
700 bin lira olan Yenice’nin bütçeden payına, 7 Meclis üyesinden oluşan Plan Bütçe Komisyonu’nun,  AK Partili üyeleri Grup başkan vekili Bülent Korkmaz ve Av. Tülay Ömercioğlu tepki gösterdi.
Yenice için ayrılan ödeneğe itiraz eden AK Partili meclis üyelerinin itirazına şerh düşüldüğü gözlendi.

CHP İL BAŞKANI’NIN MEMLEKETİNE DÜŞÜK PAY…
Siyaset kamuoyunun, bütçeden en düşük payı olan Yenice’ nin, CHP İl Başkanı Metim Ümit Ural’ ın memleketi olduğun dikkat çektiği ve; “CHP’ li Meclis üyeleri bu kararları ile aynı zamanda il başkanı Ural’ ın memleketini cezalandırış olmadı mı?” ifadesiyle, hayli manidar bir soruyu dillendirdiği gözlendi. 
 
YENİCE’NİN DÜŞÜK BÜTÇESİ, GERGİNLİĞİN NEDENİ.. 
Çanakkale il Genel Meclisi Kasım ayı 5. bileşimi 1. Oturumunda önce,2021 yılı bütçesi performans raporu görüşüldü. Performans raporunun görüşmeleri sırasında söz alan MHP Çanakkale İl Genel Meclisi Grup Başkanvekili Enver Koç, hayli sert ifadeler ile eleştiri oklarını, Meclisin çoğunulğunu oluşturan CHP’ li Meclis üyelerine yöneltti. 

“ADALETTEN UZAK BİR BÜTÇE…”
MHP Grup Başkanvekili Koç ;“Burada 34 İl Genel Meclisi üyesiyiz ve Çanakkale ile ilgili toplanan paraları ile ilgili bütçe yapıldı. 
Tabi Çanakkale İl Genel Meclisinde CHP İl Genel Meclisi üye sayısı fazla olduğu için bu bütçede karar verici meclis üyeleri de CHP’liler oldu. 2021 Bütçesi yapılırken neye göre yapıldı bilmiyorum ama kendi adıma ve MHP grubu adına söylüyorum biz bu bütçeye ret vereceğiz. 
Çünkü bu bütçe adaletten uzak,  teknik olarak eksikleri olan, çok ciddi sıkıntıları olan bir bütçe.” Dedi ve ekledi;
 “Örneğin bu 2021 yılı bütçesini yaparken biz biliyorsunuz kırsaldan sorumluyuz. Bu bütçeyi yaparken CHP’li, İl Genel Meclisi Üyeler hangi kriterleri baz aldı. Köyde yaşayan akrabalarınızı mı? Kendi köyünüzü mü? 
Mesela Yenice. Yenice’ de  Merkeze bağlı  55 köy var. Ve geçen sene Yenice merkeze 400 bin TL para ayrıldı. 2021 yılı bütçesinde de Yeniceye 700 bin TL ayrılmış Çanakkale Merkeze 2.5 milyon. Yenice, Türkiye’ de 973 ilçe var. Bunların 51 tanesi merkez ilçe, yani 922 ilçe var. Gelişmişlik sıralamasına baktığımız zaman yeni ce ve Bayramiç ekside. 1980 ‘de yenicenin nüfusu 51 Bin 2000 yılında 47 Bin, şuanda Yenicenin nüfusu 30 bin. Cumhuriyet Halk Partili İl Genel Meclisi üyelerine soruyorum. CHP olarak Adalet yürüyüşü yaptınız. Yenicenin hakkı bu mudur ? 
Bayramiç’ in Hakkı Bu mudur? Neye göre bu bütçeyi yaptınız. 1 sene önce valinin bütçesi 1 milyondu valinin bütçesini 1 milyona düşürdünüz. Şimdi yeni gelen valimiz İlhami Aktaş çok tasarruflu bir Valimiz. Nezaketen bir şey ihtiyacını var mıydı? diye sorulamaz mıydı.? Tarım kentiyiz diyoruz. Ancak il tarım müdürlüğüne de 350 bin TL ayrılmış. Adalet bu mu? biz MHP olarak bu performans raporuna red veriyoruz” ” dedi.

HAKKA, HUKUKA, ADALETE UYMAYAN…
Performans raporu ile ilgili değerlendirme yapan AK Parti Çanakkale İl Genel Meclisi Grup Başkanvekili Bülent Korkmaz  ise;
“ilk olarak biz bu komisyon raporuna katılmadığımızı ifade ettik ve imza altına aldık. Biz kasım ayı İl Genel Meclisinde bütçe ayı olduğu için toplamda 20 gün çalıştık. Bu süreç içerisinde komisyonlar sürekli çalıştı. Çalışmalarımızın 14. Günü performans programı önümüze kondu. 
14 toplantının 13 toplantısında bu rakamlar hiç konuşulmadı, görüşülmedi, istişare edilmedi. 
Bu performans raporunu incelediğimizde MHP Grup Başkanvekili Enver Koçunda ifade ettiği gibi sayın Koç’un ifadelerine sonuna kadar katılıyorum.2021 yılı Performans Programına baktığımızda hakka, hukuka, adalete uymayan bir program olduğu görülüyor. Özellikle Yenicenin burada geçen senede olduğu gibi hakkı yenmiş. CHP’li Meclis üyeleri; ‘adaletli bir dağıtım yaptık.’ diyorlar. 
Bu adaletli dağıtımı hangi kriterlere dayanarak yaptılar? Mesela Köy-Des’imi  baz aldınız. İlçe’ nin nüfusunu mu?y  Yol ağını mı? Gelişmişlik düzeyi mi? Kırsal nüfusunu mu baz aldınız? Bu performans programını yapar iken, ya da bu programı yapar iken, CHP’li İl Genel Meclisi üyelerine göre mi ? 
Yani; Yenice’ de CHP’li İl Genel Meclisi üyesi yok mu diye böyle bir bütçe verildi?
 Hangi formülü koyarsanız koyun, Yenice’ nin alması gereken performans programındaki pay en az  2 milyon olması lazım. Geçen sene bu pay 400 bin bu sene 700 bin tabi böyle bakılırsa %90’a yakın bir artış var geçen seneye göre. Ama Yenice’ye bu bütçe yeterli midir? 
Bu arada Yenicenin köylerinde 21 binden fazla vatandaşımız yaşıyor.21 bin’den fazla vatandaşın bu performans raporundaki hakkı 700 bin lira mı ? Haksız ve adaletsiz bir dağıtım olmuştur. 
Performans programında ikinci bir konuda tarım. Çanakkale bir tarım ve hayvancılık kenti. Yarıma ayrılan bütçe geçen senede çok az bütçe ayrılmıştı. Bu senede pek bir bütçe ayrılmadı. Tarıma ayrılan paylar konusunda bir örnek vermek gerekirse 2017 yılında 519 bin TL 2018 yılında 854 bin 2019 yılında 720 bin bütçe ayrılmış. Görüldüğü gibi, imkanlarımız doğrultusunda gereken desteği vermeye çalışmışız. 2021 yılında 532 bin TL bütçe ayrılmış. Tarıma çok daha fazla pay ayrılmalıydı.” İfadelerini kullandı.

“ADALETSİZ BİR BÜTÇE “ ELEŞTİRİSİNİ DOĞRU BULMUYORUM…
MHP ve AK parti Çanakkale İl Genel Meclisi Grup Başkanvekillerinin konuşmasının ardından söz alan CHP Çanakkale İl Genel Meclisi Grup Başkanvekili Av. Güneş Pehlivan hem Performans raporunu değerlendirdi hem de AK Parti ve MHP Grup Başkanvekilinin eleştirilerine yanıt verdi.
 CHP’ li Pehlivan; “ Öncelikle şunu ifade etmek istiyorum ki mevcut Performans programına aykırı bir rapor yoktur. Sanki yeni bir performans raporu yapılmış gibi anlatıldı. Bu durumu bir dil sürçmesi olarak algıladım. Hali hazırda zaten İl Özel İdarenin yaptığı bir performans programı vardı. Plan bütçe komisyonunun yaptığı rapor bu programa eklendi. Yani 2021 yılı için bir takım işlerin, faaliyetlerin alt ve üst yapı projelerinin yapılması için mevcut programa bu rapor eklendi.  Her iki Grup Başkanvekilinden de, ‘performans raporunu nasıl yaptınız,  bu rapora son halini nasıl verdiniz..!’ gibi sorular geldi. 
Bu komisyon raporu bütçe niteliği taşımaktan çok uzak bir rapordur. Çanakkale İl özel idaresinin 150 milyonluk bir tahmini bütçesi vardır. Bu bütçenin içinde ödenen borçlar gibi kalemler vardır. 
İdaremizden aldığımız bilgiye göre il özel idaresi’ nin yatırım bütçesi Köy-Des hariç 30 milyon lira. 2005 yılından  buyana devam eden Köy-Des bütçesi de  Çanakkale ilinde köylerde kullanılmaz üzere 30 Milyon 525 bin TL bir ödenek söz konusu. Yani toplanda 60 milyon TL’lik Çanakkale’de köylere alt yapı üst yapı hizmet projelerinin yapılabileceği bir bütçe var. Yapılan Performans raporunda her iki Grup Başkanvekilinin de, ‘adaletsiz bir bütçe..’ eleştirisini doğru bulmuyorum. Bu eleştirilerde en üzüldüğüm nokta, ‘Yeniceden size oy mu çıkmıyor?’ ifadeleri idi. Cumhuriyet Halk Partisinin her yerde olduğu gibi Yenice’de de belirli bir oyu vardır. Yeniceye performans raporunda, Yenice’ye yıl boyunca ayrılabilecek rakamsal boyutu sadece 700 bin TL değil tabi ki. Performans Raporda dikkat ederseniz örnek veriyorum Lapseki Köylere Hizmet Götürme Birliğine köy işlerinde kullanılmak üzere 200 Bin TL ayrılmasını için arkadaşlarımız çalışmasını yapmışlar. 

Lapseki köylere hizmet götürme birliğinde bizim, yani Cumhuriyet Halk Partisinin İl Genel Meclisi üyesi var mı ? Yok. 
Peki, köylere hizmet götürme birliği encümeninde temsil ediliyor muyuz? Edilmiyoruz.. Dolayısı ile Yenice ile ilgili böyle bir itamı üzüntü ile karşıladım. ‘Yeniceye az bir ödenek ayrılmış’ denebilirdi. 
Ama; ‘ size oy mu çıkmıyor? Yenice’ye bunun için mi düşük bütçe veriyorsunuz? ‘  gibi bir tavrı tekrar ediyorum, üzüntü ile karşıladım. Yenice’de Cumhuriyet Halk Partisinin oyları vardır.” dedi.

SU’ YA DEĞİL TAŞA YATIRIM… 
İl Genel Meclisini oluşturan siyasi partilerin Grup Başkanvekillerinin değerlendirmesinin ardından, AK Parti Ezine İl Genel meclisi üyesi Yahya Sezgin, önemli bir konudan söz edeceğine vurgu yapıp; Çanakkale’nin içinde bulunduğu kuraklığa dikkat çekti.

AK Partili Sezgin; 2021 yılı kış aylarının da kurak geçmesi durumunda çok ciddi susuzluk durumunun yaşanacağının altını çizdi ve şöyle dedi;
 “Yaz aylarında bölgelerimizde köylerimizde susuzluk çekmeye başladık. Durum daha da kötüleşiyor. Yağışlar olmaz ise durum daha da kötüye gidecek “ dedi. Sezgin 2021 yılı performans bütçesinde su bulmak için sondaj yapılması yapılmasına yönelik bir bütçe ayrılmadığına dikkat çekti. Susuz bir köye taş göndermesek su sorununuzu halledelim. Taş döşeme işini seneye yaparız desek bir tepki ile karşılaşmayız. Ancak susuzluk çeken köye su götürmek yerine parke taş götürürsek tepki alırız “ dedi. Performans programında yaşanan kuraklığın dikkate alınmadığı görülüyor. 
Özellikle köylere taş döşenmesi ile ilgili bütçeler herhangi bir susuzluk durumunda yeraltı suyu bulunması için sondaj ödeneği olarak ayrılmalı. 
Tabi ki bu bütçelerde yetmeyecektir çünkü sondaj ve sondaj yapıldıktan sonra yer altı suyunun çıkarılması ve şebekeye başlanması büyük maliyetler getiriyor. 
Ancak bununla ilgili bir bütçe olmadığı görülüyor. Bu durum düzeltilmeli “ ifadelerini kullandı.

Cuma Deren