Özellikle doğal afetlerde çiftçinin en çok ihtiyaç duyduğu sigorta, adeta tarımın geleceğini kurtarırken, Kasım ayı itibari ile başlayan 2021 TARSİM sigortalandırma çalışmaları hakkında bilgi veren Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan, çiftçilerin ürünlerini güvence altına alabilmeleri için sigorta yaptırmaya davet etti.

Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Pehlivan, yaptığı yazılı açıklamada çiftçilere çağrıda bulunarak  "Üstü açık fabrika olarak kabul edilen tarımsal üretim, sigorta konusu olabilen diğer mal ve hizmetlere nazaran doğal afetlere ve iklimsel risklere mukayese edilemeyecek derecede fazla maruz kalmaktadır. Bu durum tarım ürünlerinin sigortalanmasını zorlaştırmakta, diğer alanlara oranla hasarların tespiti ve yönetimini de farklı kılmaktadır. Çiftçinin taşıdığı bu riskler transfer edilmelidir. En çağdaş risk transfer sistemi, sigortadır. Tarımsal ürünlerin sigortalanabilmesi, risklerin yaratacağı yükün paylaşılması ile mümkündür. Bu yükün küçük bölümü üretici, büyük bölümü ise sigorta sistemi ve devlet tarafından üstlenilmelidir. Primlerin riske paralel olarak yüksek olması nedeniyle, çiftçilerin sigorta yaptırabilmesini kolaylaştırmak için devlet katkısı şarttır. Tüm bu gerekçelerle, sayılan özelliklere sahip bir sistem ve yöneticisi olarak Tarım Sigortaları Havuzu kurulmuştur.

Sigorta İle Çiftçi Verdiğinin 2 Katını Aldı
202 yılında tarım üretiminden zarar gören ve sigorta sayesinde ödediğinin fazlasıyla zararları karşılanan çiftçilerin aldığı rakamları da açıklayan Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan “2020 yılı içerisinde Bayramiç ilçesinde 75.000.000 TL lik tarımsal değer sigortalandı. 13.400 dekar alan, 2 bin  büyük baş, 16 bin 150 küçükbaş hayvan sigortalandı. Çiftçi 2 milyon 400 bin  TL prim ödedi. Oluşan hasarlarda bu ana kadar  üreticimize  4 milyon 412bin TL hasar ödemesi gerçekleştirildi. Tarsim 2021 yılı üretim sezonu Kasım itibari ile başladı. Üreticilerimiz ürünlerini sigorta yaptırabilir. Çiftçi 2 milyon 400 bin TL ödedi karşılığında 4 milyon 412 bin TL aldı verdiğinin 2 katını aldı. Bu da bize TARSİM'in ne kadar önemlim olduğunu bir kez daha göstermiş oldu. Tüm üreticilerimizi hayvanlarını ve ürünlerini sigortalatmayı öneriyorum. Günümüzde olan iklim değişiklerinden dolayı kendimizi ve emeğimizi garanti altına almakta fayda var" dedi.

İsmail Şen