Cumhuriyetin Kuruluşunun 97’inci yıldönümü dolayısı ile gerçekleştirilen törenlerin ardından Vali İlhami Aktaş, tebrikleri kabul etti. Her yıl Valilik’te gerçekleştirilen tebrik kabul töreni, pandemi nedeni ile bu yıl Cumhuriyet Meydanında gerçekleştirildi.

 Kurtuluş Savaşı'nın Türk milletinin zaferiyle sonuçlanmasının ardından ortaya çıkan yönetim boşluğunun kaldırılması amacıyla yeni bir yönetim biçiminin belirlenmesi şarttı. Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları yaptıkları çalışmalar sonucu Türkiye'ye yakışır yönetim şeklinin cumhuriyet olduğuna karar verdi. Nihayetinde 29 Ekim 1923 tarihinde Cumhuriyet ilan edildi. 29 Ekim 1923 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yapılan bir anayasa değişikliğiyle Türkiye'nin yönetim biçimi Cumhuriyet olarak belirlen o tarihten bu yana 29 Ekim Her yıl Cumhuriyet Bayramı olarak Kutlanıyor.  Her yıl büyük bir coşku ile kutlanan Cumhuriyet Bayramı bu yıl da ülkenin tüm  illerinde pandemi kurallarına uyarak gerçekleştirildi. Çarşamba günü Çelenk koyma programı gerçekleştirilirken dün de pandemi dolayısı ile Cumhuriyet meydanında düzenlenen törenle  Vali İlhami Aktaş, tebrikleri kabul etti.

Her yıl Çanakkale Valiliğinde gerçekleştirilen tebrik kabul töreni bu yıl Koronavirüs pandemisi nedeni ile Cumhuriyet Meydanında gerçekleştirildi. Vali İlhami Aktaş, Aziz Türk Milletinin şanlı ve onurlu mücadelesi sonucunda millet egemenliğine dayanan Cumhuriyetin, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından ilan edilişinin 97. yıl dönümü kutlamaları kapsamında tebrikleri kabul etti. Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirilen tebrikat töreninde Vali İlhami Aktaş, tebrikatı kabul ederek il protokolünün 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı kutladı.

Tebriklerin kabul edilmesinin ardından Bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ile ilgili mesajı okundu. Cumhurbaşkanı mesajının okunmasının ardından günün anlamına binaen bir konuşma yapan Vali İlhami Aktaş “Öncelikle Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ve onun silah arkadaşları ile gazi ve şehitlerimiz yad etmek istiyorum. Öncelikle tarihimizin en büyük destanlarından birinin yazıldığı Çanakkale ilimizde Cumhuriyet Bayramını kutlamanın ve bu bayramda aranızla olmanın heyecanı ve mutluluğu içinde olduğumuz sizler ile paylaşmak isterim. 100. Yılını kutlamaya hazırlandığımız ve  bugün 97.  Yılını kutladığımız Cumhuriyetimizin kuruluş yıldönümünde tüm dünyayı etkisi altına almış olan Pandemi şartlarından dolayı, istediğimiz ve arzuladığımız coşkuyu sağlayamamamızın derin acısını hissettiğimizi belirtmeliyim. Umarım, buruk bir şekilde kutladığımız son Cumhuriyet Bayramı olur. Büyük yıl dönümleri geçmişin yeniden değerlendirildiği bu değerlendirme ışığı altında, geleceğin tasarlandığı tarihi anlardır. Böyle günler Milletlere nereden geldiklerini ve nereye gittiklerini gözden geçirecekleri kollektif  düşünme fırsatı sağlar. Bu fırsatları iyi değerlendirip, nereden geldiğimizi ve yarınımızı düşünmek gelecek nesillere olan bir borcumuzdur. Tek gayesi halkın refahı ve mutluluğu olan Cumhuriyeti ve onun kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, iyi anlayıp geleceğimizi ona göre planlamalıyız” dedi.

Tarihi Birikimler Bizi Geleceğe Taşıyan Köprüdür
Vali İlhami Aktaş, geçmişimizin bizi geleceğe taşıması için bir köprü olduğunu da belirterek “ Hiç bir millet geçmişle yaşayamaz. Ancak unutulmaması gerekir ki tarihi birikimler bizi geleceğe  taşıyan  köprülerdir. Bu nedenle bu gibi bayram ve törenlerin önemini iyi kavramak gerekir. 97 yıl sonra geldiğimiz bu günlerde Cumhuriyetin kazanımları ile ülkemiz  bölgesinde önemli bir güç haline gelmiştir. Dış güçlerin maşası terör örgütlerine gerekli dersler verilmiş, terör ile mücadelede devletimiz tam bir üstünlük sağlamıştır. Yine uluslararası alanda da her geçen gün etkinliği artan. Artık ne diyeceği ve ne söylediği  önemli olan bir Türkiye vardır. Her türlü iç ve dış tehdide rağmen Ülkemiz cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde 2023 hedefine hızla ilerlemektedir. Buna tahammül edemeyen dış güçler boş durmamakta ve Türkiye’ nin önünde set olabilmek için her türlü çabayı göstermektedirler. Yine kardeş ülkemiz Azerbaycan’ da da gurur duyduğumuz bir mücadele yürütülmekte ve büyük güçlerin desteğine rağmen, Ermenistan’a gerekli dersler verilmektedir” dedi.

Dikkatli Olalım Çağrısı
Vali İlhami Aktaş, Koronavirüs sürecine de değinerek, salgının yayılmasını önlemek amacı ile tedbir çağrısında bulunarak “Cumhuriyet bayramımınız istediğimiz coşku ile kutlayamamamıza neden olan Pandemi ile ilgili Çanakkale halkımızdan Pandemi tedbirlere daha fazla hassasiyet göstermelerini beklediğimizi belirtmek istiyorum. Açık alanlardan kapalı alanlara geçişlerin başlaması ile birlikte tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de dolayısı ile ilimizde de Koronavirüs vakaları artmaktadır. Bu kutlu gün ve bayramlarımızı buruk kutlamamak için herkesten tedbirlere uymalarını önemle rica ediyorum. Alınan tüm tedbirlerin vatandaşın kendi sağlığı için olduğunun bilinmesi gerekir” dedi.

Vali İlhami Aktaş, konuşmasının sonunda şehitleri anarak “Cumhuriyetimizin ilanının 97. Yıldönümünde Gazi Mustafa Kemal Atatürk Başta olmak üzere İstiklal Savaşımızın kazanılmasında öncülük eden tüm kahramanlarımıza tekrar saygı ve şükran ile yad ediyorum. Bin yıllık vatanımızın her karış toprağında kanı ve alın teri olan tüm ecdadı minnet ile anıyorum. Bu 97 yıllık süreçten bugüne kadar verdiğimiz tüm şehitlerimize Allahtan rahmet diliyorum. Gazilerimize sağlıklı uzun ömürler diliyorum. Kardeş Azerbaycan’ ın yayında olduğumuzu ifade ederek haklı mücadelelerinde yanında olduğumuzu ifade ediyorum. Ordumuzun her tülü mücadelede muzaffer olmasını temenni ediyorum. En kısa zamanda Koronavirüs salgınından tüm dünyanın kurtulmasını temenni ediyorum” dedi.
 
Şerife Erdem – Cuma Deren